ABD’den kaçan mülteciler Kanada’ya ulaşmaya çalışıyor

Donald Trump yönetiminin göçmen karşıtı politikalarından dolayı mültecilerin aşırı soğuklara rağmen Kanada’ya ulaşmaya çalışmaları yetkilileri endişelendiriyor.

Başbakan Justin Trudeau tarafından 40 bin kadar Suriyeli mültecinin Kanada’ya girişine izin verilirken, Hristiyanlar ile Êzidî Kürtlerden oluşan 1200 kadar mültecinin de ülkeye getirilmesi planlanıyor. Ancak son haftalarda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetiminin mültecilere yönelik kararları nedeniyle binlerce mültecinin bu ülkeden Kanada’ya geçmeyi planladığı öğrenildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından verilen bilgilere göre, aşırı soğuklar nedeniyle tehlikeli olmasına rağmen çok sayıda mülteci yaya olarak Kanada’ya geçmeye çalışıyor. UNHCR Kanada Temsilciliği’nce Quebec eyaleti sınırlarında yapılan çalışmalarla ABD’den gelen mülteciler izlenecek.

ABD’den Kanada’nın Quebec eyaletine gelen mültecilerin sayısı son bir yıl içerisinde üç kat artarak 1300’e ulaştı. British Columbia eyaletinde ise ABD’den gelen mültecilerin sayısının iki kat arttığı bildiriliyor.

Sınırdaki bir başka eyalet olan Manitoba’ya ise geçtiğimiz yılda sadece 60 mülteci gelirken, bu sayının son iki hafta sonunda 40’ı bulduğu öğrenildi.

Mültecilerin ABD-Kanada sınırını yaya olarak geçmeye çalışmaları ve eksi 30’ları bulan soğuklar da yetkilileri endişelendiriyor.