Açlık grevindeki tutsakların sağlık durumu kötüleşiyor

Cezaevlerindeki açlık grevleri devam ediyor. Tutsakların sağlık durumları kötüye gidiyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecrit, köyler üzerindeki ambargonun kaldırılması gibi taleplerle süresiz-dönüşümsüz açlık grevine giren tutukluların sağlık durumları risk sınırına dayandı. 

İzmir Aliağa Şakran Cezaevi, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi, Sincan Kapalı Kadın Cezaevi ve Van Cezaevi’nde süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi devam ediyor. Tutsakların aynı taleplerle 15 Mart’ta bütün cezaevlerinde başlattıkları süresiz-dönüşlü açlık grevi ise 11’inci gününe girdi. 
Şakran ile 15 Şubat'ta başlayan açlık grevleri diğer cezaevlerine yayılırken, Şakran’da süresiz dönüşümsüz açlık grevi 39’uncu gününde.

Ankara’da bulunan Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde de Sosin Şengül, Jiyan Ateş, Nilüfer Şahin, Fatma Gökhan, Leyla Uyanık, Şivekar Ataş ve Rihan Kavak adlı 7 kadın tutsak 23 Şubat’a açlık grevine girdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nin raporunda, “Başladıkları süreden itibaren ailelerin İHD’ye can güvenliklerinden endişe ettiklerine dair başvuruları üzerine Komisyonumuz da çalışan avukatlar tarafından periyodik olarak ziyaret edilmişlerdir” denildi.

TANSİYON VE KİLO KAYIPLARI TESPİT EDİLDİ

Raporda, 19 Mart’tan itibaren başlayan açlık grevindeki tutsakların durumuna dikkat çekilirken, “Sosin Şengül’ün tansiyonunun bazen yükseldiği, bazen düştüğü ve 4 kilo kaybettiği; Jiyan Ateş ‘in tansiyonunun sürekli düşük olduğu ve 4 kilo kaybettiği; Nilüfer Şahin’in tansiyonunun 7-8 olduğu ve 5 kilo kaybettiği; Fatma Gökhan’ın tansiyonunun 7-8 olduğu ve 3.5 kilo kaybettiği; Leyla Uyanık’ın tansiyonunun sürekli düştüğü ve 3 kilo kaybettiği; Şivekar Ataş’ın tansiyonunun sürekli düştüğü ve 4 kilo kaybettiği; Rihan Kavak’ın tansiyonunun sürekli düştüğü ve 4 kilo kaybetti” vurgusunda bulunuldu.

ŞAKRAN

Şakran’da T3 Kapalı Bölümünde; Zana Yaktın, İhsan Bakaç, Özgür güçlü, Aslan İlhan iken, T2 de ise Eren Tekin, Sinan Ekmekçi, Mustafa Akar, Cengiz Doğan, Necdet Kaya, Erhan Aryüz, Murat Duman, Kasım Özdemir adlı tutukluların açlık grevleri devam ediyor. 

Daha sonra T4’ten greve katılan tutsakların isimleri ise söyle: Nayif Yargın, Veysi Kaya, Yusuf Özdemir, Mıhamed Bru, Abdullah Aksu, Şivan Bilik, Roni yavuz, Ahmed Azad Hacihamır.

Yine 25 Şubat’ta açlık grevine dahil olan kadın tutsakların isimleri de Cihan Asi, Derya Moray, Meryem Söylemez, Hürriyet Doğan ve Mahsume Şedal. 

T4’ten 22 Mart’ta açlık grevine dahil olan 7 tutsaktan isimlerine ulaşılan 5 tutsağın ise Hasan Kasım, Enver Ahmet, Serkan Şahin, Mehmen Emin Dağ ve Devran Makas olduğu öğrenildi.

EDİRNE VE VAN

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde de açlık grevine giren tutsaklar da eylemlerinin 30’uncu gününde. Greve katılan tutsaklar şunlar: Sami Geylani, Ali Kurt, Mazlum Bataray, Zerdeşt Oduncu, Ramazan Kizildağ, Enver Baysal, Bülent Öztürk, İsmail Derviş, Hüseyin Bilecan,İbrahim Nilufer, Erdal Emeç, Î. Wezîr Abbasoviç, Şeyh Davut Başqan, Mehmet Zahit Şahin, Yahya Özman ve Necat Öztekin. 

Van’da da süresiz- dönüşümsüz açlık grevi 16’ncı gününde.

İlk günden bu yana açlık grevine giren tutsakların kilo kaybı yaşadığı, durumlarının her geçen gün kötüye gittiği öğrenildi.