Açmalara doymadılar: Sınır kapısı 9’uncu kez açılacak

Her seçim öncesi gündeme getirilen Kapıköy Razi Sınır Kapısı’nın bu defa referandum dolayısıyla 9’uncu kez açılması bekleniyor.

Van’ın Saray ilçesi Kapıköy Razi Sınır Kapısı ilk olarak 18 Temmuz 2009’da İran ve Türkiye arasında imzalanan protokol ile açıldı. Ancak herhangi bir hazırlık yapılmadan yapılan göstermelik açılıştan bir yıl sonra 2 Mart 2010’da yapılan tören ile kapı tekrar açıldı. Bölge halkı sınır kapısı artık açıldı diye umut ederken, kapının göstermelik olarak açıldığı ortaya çıktı. Çok geçmeden aynı yıl içerisinde 24 Ekim’de kapı yeni bir tören ile yeniden açıldı. AKP, bu göstermelik açılışlarla gövde gösterisi yaparken, kapı 30 Ocak 2011’de şaşaalı bir törenle bir kez daha açıldı.

AÇILIŞ ÜSTÜNE AÇILIŞ!

Kapı açılışı “Bölge halkına ekonomik açılım” şeklinde manşetleri süslerken, gerçekte bölge ekonomisi yerinde saymak bir yana geriledi. 2009 açılışından sonra 16 Nisan 2011’de düzenlenen resmi törenle kapı tekrar açıldı. Kapı açılışı seronomisini tekrarlayan AKP hükümeti, HDP’nin yakaladığı başarının önüne geçmek için 1 Kasım 2015 seçimlerine günler kala yeniden bir açılış yaptı. Açılıştan evvel AKP Van Milletvekili Adayı ve eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay devreye girip, “En kısa zamanda gümrük kapısı tekrar açılacak. Bizzat ben gidip kapıyı açacağım” dedi. 16 Nisan 2016’da düzenlenen şaşaalı bir törenle kapı yeniden açıldı ancak kapı giriş-çıkışları yapılamıyordu. Kapı bu tarihten sonra “güvenlik’’ gerekçesiyle kapatıldı ve bir süre sonra tekrar törenle açıldı.  

NE ALTYAPI VAR NE TESİS

16 Nisan’da yapılacak olan referanduma az bir süre kala hükümet kapıyı tekrar gündeme getirdi. Sınır kapısı ticaretine ilişkin düzenlenen kanun, AKP tarafından meclisten geçirildi. Kapının önümüzdeki aylarda 9. kez açılması bekleniyor. Ancak bugüne kadar defalarca açılışı yapılan sınır kapısı eksikliklerle dolu. Kapının Türkiye tarafı çöpten geçilmezken, bir sınır kapısında olması gereken tesisler de bulunmuyor. Kapı önünde kurulan barakalarda yiyecek ve içecekler sağlıksız bir şekilde satılıyor. Yurttaşların ihtiyaçlarını gidereceği bir tuvalet dahi yok.

‘SEÇİM KOZU OLMAKTAN ÇIKARILSIN’

Kapıköy Sınır Kapısı’nın mevcut haliyle Van ekonomisine bir katkısının bulunmadığını belirten yurttaşlar, şimdiye kadar birçok insanın kaçak sınır ticareti yaptıkları gerekçesiyle sınır hatlarında vurulduğunu, hayatını kaybettiğini dile getiriyor. Yurttaşlar, sınır kapısı ile ekonomik sorunlarının çözüleceğini, sınır ölümlerinin sona ereceğini umut ettiklerini ancak sınırın mevcut şekliyle beklentileri karşılayamadığını belirtiyorlar.

Yurttaşlar ayrıca sınır kapısının bir seçim kozu olmaktan çıkıp ekonomik yaşamlarına katkı sunabilecek bir duruma getirilmesini beklediklerini ifade ettiler.