GÖRÜNTÜLÜ

AKPM’de konuşan Sarıyıldız: Şantajlara boyun eğmeyin

AKPM oturumlarında konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız: AK, AB ve BM gibi uluslararası kurumların işlenen suçlar karşısında gözlerini kapayarak suç ortağı olmamalı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) oturumlarında HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı ve AKPM üyesi Hişyar Özsoy, gazeteci-yazar Ahmet Nesin, gazeteci Fehim Işık ve Fatih Polat birer konuşma yaptı.

Toplantı, AKPM Sol Grubu’nun organize ettiği Cizre, Şırnak gibi öz yönetim direnişinin olduğu birçok kente yönelik Türk devletinin çetelerinin saldırmasının konu edinildiği bir belgeselin gösterimi ile başladı.

Ardından da o sürece birebir tanıklık eden HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız söz aldı.

Türk devletine bağlı çetelerin uygulamalarını, “Tam anlamıyla sivilleri hedef alan, savaş ve insanlık suçu” olarak nitelendiren Sarıyıldız, HDP eş başkanları da dahil, milletvekillerinin tutuklanmasını da hatırlattı. Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumların işlenen suçlar karşısında gözlerini kapayarak suç ortağı olmaması gerektiğine dikkat çeken Sarıyıldız, Ankara rejiminin şantajlarına, göçmenler vb. gibi nedenlerden dolayı boyun eğilmemesi çağrısında bulundu.

NESİN: AYDINLAR SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE HEDEF ALINDI

Gazeteci -yazar Ahmet Nesin ise Türkiye’de insan haklarına ve Kürt halkının sorunlarına duyarlı olan aydın, yazar ve gazetecilerin rejim tarafından sistematik ve artan bir şekilde hedef alındığını somut örnekleriyle dile getirdi.

Nesin, “Erdoğan darbeyi önleme numarası yapıp, asıl darbeyi kendisi yaptı ve bugün de Anayasa değişimi diyerek, bunu her sahada pekiştiriyor” diye konuştu.

IŞIK: AKPM VE AVRUPA KURUMLARI TÜRİKYE’DEKİ GİDİŞATA DUR DEMELİ

Gazeteci Fehim Işık da yaşamının diktatör ve cunta rejimlerinin uygulamalarının mağduru olmakla geçtiğini, bugün de devletin bütün erklerinin bir kişide bütünleştiği bir rejim ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Buna en fazla AKPM ve Avrupa kurumlarının itiraz etmesi gerektiğini de vurgulayan Işık, Türkiye tartışmalarından dahi kaçar hale gelindiğini gördükçe hiç de iyimser bir kanıya sahip olmadığını da belirtti.

POLAT: 148 GAZETECİ TUTUKLU

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve gazeteci Fatih Polat da Türkiye’de şu anda 148 gazetecinin cezaevinde olduğunu ve basının hiç de görülmemiş bir baskı cenderesinde tutulduğunu kaydetti.

Başta Avrupa Konseyi (AK) olmak üzere uluslararası kurumların duyarsızlığının Avrupa Birliği (AB) ve AK’nin temel değerlerini sahiplenme ve geliştirmeye katkı sunmadığını da söyledi.

ÖZSOY: HDP SİSTEMATİK BİR CEZALANDIRMAYA MARUZ KALIYOR

Toplantının moderatörlüğünü yapan HDP Bingöl Milletvekili Hiyşar Özsoy ise Erdoğan’ın bütün erklerin yetkisini elinde toparlama girişimi olan başkanlığa gidişatına HDP olarak karşı çıkmış olduklarından dolayı, sistematik bir cezalandırmaya maruz kaldıklarını dile getirdi.

HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş’ın tutuklanması başta olmak üzere birçok örnek veren Özsoy, “AKPM, 2004’te Türkiye’nin önüne 12 maddelik bir ödev listesi koydu. Bu geçen zaman içinde AKP iktidarı bunları yerine getirmek değil, daha da kötüleşen bir uygulama içinde oldu. Başta AKPM olmak üzere AK kurumları buna gerekli itirazı ve tepkiyi göstermekten uzak kaldı” dedi.