AKPM’den Türkiye’deki duruma ilişkin şaibeli karar

Bugün Strasbourg’ta kış oturumları için bir araya gelen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM), beklentilerin aksine Türkiye konulu tartışmalara onay çıkmadı.

AKPM’de AKP ve Saray faşizminin ağır insan hakları ihlallerine yönelik olarak ‘acil gündem’ başlığıyla yapılması istenen tartışma talebi, oy çokluğuna rağmen üçte iki çoğunluğa ulaşılamadığı için reddedildi.

Türkiye’de OHAL kapsamındaki kanun hükmünde karanameler, Türk tipi başkanlık sistemi, toplu tutuklamalar ile başta HDP ve DBP olmak üzere demokratik muhalefete yönelik faşizan saldırıların tartışılması önerisinin geçmemesinde, bazı üyelerin şaibeli tavrının da etkili olduğu bildiriliyor.

94 EVET OYUNA RAĞMEN ÜÇTE İKİ ENGELİNE TAKILDI

HDP’li parlamenterlerin de üyesi olduğu Sol Grup adına Başkan Teny Kox ile AKPM Başkanı Pedro Agramunt, Türkiye’de başta HDP olmak üzere baskı ve tutuklamalara dikkat çekmiş ve gidişatın ‘alarm verici’ olduğunu beyan etmişlerdi.

Türkiye’deki faşizan uygulamaların AKPM’de acil gündemle tartışılmasına yönelik oylamada 94 ‘evet’, 68 de ‘hayır’ oyu çıktı. Oylamada 19 üye ‘çekimser’ kalırken, üçte iki çoğunluğun yakalanamaması nedeniyle öneri reddedilmiş oldu.

ÖZSOY: AKPM KENDİ TEMEL DEĞERLERİNE SIRT DÖNDÜĞÜ İMAJI VERİYOR

Konuya ilişkin açıklama yapan HDP’nin dış ilişkilerden sorumlu Başkan Yardımcısı ve AKPM üyesi Hişyar Özsoy, “Bu tartışmanın ertelenmiş olması, en başta AKPM’nin kendi temel ilke ve değerlerine sırt döndüğü ve şaibeli oylamaların olduğu bir kurum imajını veriyor. Böylelikle de üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeyen bir kurum olması hasebiyle töhmet altındadır ve güvenilirliği zedelenmiştir” eleştirisinde bulundu.

AKPM’nin en etkin komisyonları olarak kabul gören Denetim (Monitoring) ve Politik İşler Komisyonu ile Türkiye raportörleri de Türkiye’deki anti demokratik uygulamalar karşısında çok ciddi derecede endişeleri olduğundan bu oturumda acil gündem maddesiyle görüşülmesini istemişlerdi.

ROMANYALI KOMİSYON BAŞKANI’NDAN ŞAİBELİ ‘HAYIR’ OYU

Ancak komisyonların ve raportörlerin bu yönlü çağrılarına rağmen AKPM İcra Bürosu’nda bu sabah yapılan toplantıdaki oylamada da 13 karşı 14 oyla ret kararı çıkmıştı.

AKP iktidarının etkisinde kalındığı izlenimi veren oylamada, Denetim (Monitoring) Komisyonu Başkanı Cezar Florin Preda’nın komisyon üyelerince kendisine verilen yetkinin tersini kullanması dikkat çekti. Preda’nın Monitoring Komisyonu’nun Türkiye’deki durumun acil gündemle görüşülmesi talebine rağmen İcra Bürosu’ndaki oylamada ‘hayır’ oyu kullanması şaibeli bulunuyor.