Almanya’dan Kürt siyasetçilerine suikast soruşturmalarına ilişkin kaçamak cevaplar

Federal Hükümet tarafından soru önergesine verilen yanıtta, Kürt siyasetçiler Remzi Kartal ve Yüksel Koç hakkında istihbarat çalışmalarının kamuoyuna açıklanmasının ‘devlet güvenliği’ açısından yanlış olacağı savunuldu.

Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal ile KCDK-E yöneticisi Yüksel Koç’a suikast hazırlığındayken deşifre edilen ve Almanya tarafından tutuklanan Mehmet Fatih Sayan soruşturmasına ilişkin verilen soru önergesine Alman hükümetinden bir dolu kaçamak yanıt geldi.

Alman Sol Parti (Die Linke) milletvekili Martina Renner tarafından Federal Hükümet’in yanıtlaması talebiyle verilen soru önergesinde, suikast amaçlı gönderilen Türk ajanı Mehmet Fatih Sayan ile bu ajanın hedeflediği Kürt siyasetçiler hakkında ne gibi istihbari bilgiler olduğuna cevap istendi.

Federal Hükümet tarafından soru önergesine verilen yanıtta, Kürt siyasetçiler Remzi Kartal ve Yüksel Koç hakkında istihbarat çalışmalarının kamuoyuna açıklanmasının ‘devlet güvenliği’ açısından yanlış olacağı savunuldu. Buna gerekçe olarak ise, Federal Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) ile ajanlarının çalışma tarzlarının deşifre edilemeyeceği ve bunun söz konusu çalışmalara zarar vereceği gösterildi.

Bu istihbarat çalışmalarının ‘hukukun ve demokrasinin korunması’ gibi gerekçelere bağlanması da Federal Hükümet yanıtında dikkat çeken bir diğer nokta.

Die Linke’nin önergesinde, Alman istihbarat örgütüyle Türk MİT’i arasında Kongra-Gel, KCD-E, KCDK-E, Nav-Dem gibi Kürt kurumları hakkında istihbarat paylaşımı yapılıp yapılmadığı ve hangi aralıklarla yapıldığı da soruldu. Alman hükümetinin topluca yanıtladığı soru önergesinde, Kürt siyasetçiler Remzi Kartal ve Yüksel Koç hakkında Türk MİT’ine bilgi verilip verilmediği ve verildiyse hangi amaçla verildiğine de cevap istendi.

Federal Hükümet’in yanıtında ise, Kürt siyasetçilerin adı anılmazken, BfV ile dış istihbarat örgütü BND’nin istihbarat paylaşımını öngören yasalar kapsamında işbirliği içinde olunduğu belirtildi. Bu da, Kürt siyasetçiler ile ilgili bilgilerin MİT’le paylaşıldığı gerçeğinin teyiti anlamına geliyor.

Yanıtta, Alman askeri istihbaratı MAD ile Türk istihbaratı arasında ise herhangi bir işbirliğinin olmadığı kaydedildi.

Die Linke’nin Kürt siyasetçiler hakkındaki bilgilerin Türk MİT’ine verildiğinin suikast soruşturmalarını yürüten Federal Savcılığa iletilip iletilmediğine ise yanıt verilmedi.

Türk ajanı Mehmet Fatih Sayan’ın Kürt siyasetçiler Remzi Kartal ve Yüksel Koç’a suikast planladığı ortaya çıkmış ve sonrasında bu MİT ajanı Alman polisince tutuklanmıştı.