Amed ve İzmir'de adalet eylemleri

Amed ve İzmir'de aileler ve insan hakları savunucuları, devlet tarafından kaybedilen/katledilenler için bu hafta da eylemdeydi. Amed'de Mustafa Aydın, İzmir'de de Fethi Yıldırım'ın akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi üyeleri ve kayıp yakınlarının her hafta "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla düzenledikleri eylemin, 413'üncüsü yapıldı.

İHD Amed Şubesi Konferans Salonu’ndaki eyleme, Barış Anneleri Meclisi, kapatılan MEYA-DER üyeleri, kayıp yakınları katıldı. Bu haftaki eylemde, 04 Ocak 1994'te Derik girişinde jandarma kontrol noktasında gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Mustafa Aydın’ın akıbeti soruldu. Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, kayıplardan/katledilenlerden devletin sorumlu olduğunu belirtti.

Son çıkarılan KHK ile birçok derneğin ve kurumun kapatıldığını, bu dernekler arasında Roboski Derneği’nin de bulunduğunu anımsatan Örhan, Roboski Katliamı'nın faillerini bulmak yerine dernekleri kapatmanın kabul edilmez olduğunu dile getirdi. Örhan, “Devletin amacı katilleri korumak değildir. Biz susmayacağız, failleri arayacağız” diye konuştu. 

MUSTAFA AYDIN'IN HİKAYESİ

İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın da Mustafa Aydın’ın hikayesini şöyle anlattı:

"Mustafa Aydın, Dumanlı köyünde ikamet ediyordu. 1992 yılında Dumanlı köyünden Derik ilçe merkezine taşındı. 1993 yılında köylerinde meydana gelen çatışmadan sonra Musa Çitil, Mustafa Aydın ile uğraşmaya başladı. Kendisine 'Sen gözüme batıyorsun' diyerek tehditler savurmaya başladı. Kardeşinin anlatımına göre Musa Çitil, iki kez önünü kesip dövmüş ve yüzü gözü morarmış halde eve geldi. Bunu sorduğumuzda ise 'Kızıltepe’den dönerken Musa Çitil önümü kesi sonra da vurdu' dedi. Mustafa katledilmeden 2-3 ay önce gözaltına alınıp bir gece tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra Urfa’ya giderek taksiciliğe başladı. Bir gün Urfa'dan Derik’e döndüğü sırada Derik girişinde elektrik santralinin olduğu yerde jandarma kontrol noktasının olduğu yerde aracından indirilerek jandarmanın aracına bindirilmiş. Bir görgü tanığının anlatımına göre, ertesi sabah saat 4 -5 civarlarında Derik çıkışında şu anda devlet hastanesinin olduğu civarlarda önde beyaz bir taksi arkada ise bir panzer Mazıdağı istikametine doğru gitmiş. Görgü tanığı yarım saat kadar sonra panzerin tek başına döndüğünü görmüş. Mustafa Aydın’ın cesedi Derik-Mazıdağı arasında Mazıdağı sınırları içerisinde arabanın içinde kafasından vurulmuş olarak bulundu. Mustafa’nın babası Mazıdağı savcılığına dilekçe verip şikayetçi olmuş. Musa Çitil Dumanlı köyüne gidip Mustafa’nın babasına 'İhtiyar sen rahat durmuyorsun' diyerek tehditler savurmuş.

Mustafa’nın öldürülmesi ile ilgili olarak Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı 16 Temmuz 2012 yılında Musa Çitil hakkında Mustafa Aydın’ın da aralarında bulunduğu 13 köylünün öldürülmesine ilişkin iddianame hazırladı. Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Musa Çitil 21 Mayıs 2014’te beraat etti. Aileler kararı Yargıtay’a taşıdılar. Yargıtay 2015 yılında verilen kararı onadı."

İZMİR

İzmir İHD Şubesi de, kayıplar için iki haftada bir yaptığı etkinliği Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. İHD üyelerinin de katıldığı etkinlikte, "Kayıplar belli, failler nerede?" pankartı açıldı. Grup adına açıklama yapan İHD Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek, "Demokrasinin, insan haklarının, hukukun hakim olmadığı dönemlerde şiddet ve adaletsizliğe kapı açılmış olur. Günümüzde bu tehlikeyi görüyoruz. Siyasal iktidar başta olmak üzere, medyayı ve tüm kesimleri kutuplaştırıcı, ötekileştirici, ayrıştırıcı bir dil kullanmaktan kaçınmaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz” diye konuştu. 

Çiçek, şu an yaşananların benzerinin '90'lı yıllarda Kürdistan'da yaşandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Bu dönemde birçok faili meçhul, gözaltında kayıp ve birçok hukuksuzluk yaşadık. Örneğin '92-94 yıllarında sadece bu hafta içinde Abdullah Buluter, Sadık Ekin,Ahmet Şayık, Mehmet Ömeroğlu, Ahmet Şen, Ali Müldür, Bedri Berek, Benişto Öner, Fethi Yıldırım, İlhan Bilir, Ömer Sulmaz, Ramazan Bilir, Ramazan Özalp ve Sıdıka Dal olmak üzere 14 kişi kaybedilmiştir.” 

FETHİ YILDIRIM'IN HİKAYESİ

Eylemde, 4 Ocak 1994’te Viranşehir'de gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Fethi Yıldırım'ın akıbeti soruldu ve hikayesi şöyle anlatıldı:

“Urfa ili Viranşehir ilçesi DEP ilçe yönetim kurulu üyesi ve ilçe teşkilat saymanıdır. Olay günü akşamı saat 17.30 sıralarında evden ayrılarak DEP ilçe yönetim kurulu üyeleri olan Ali Kuran ve Naci Kapancıler ile birlikte Almanya’da ikamet eden Abdo Mutlu adlı arkadaşını ziyarete giderler. Abdo Mutlu'nun evindeyken İlçe Emniyetinde görevli Komiserler Selçuk Uygur ve Uğur Avşar ile polis memurları Osman Harman ve Alptekin Kartal’ın içinde yer aldığı bir ekip tarafından baskın düzenlenir. Baskın sırasında Abdo Mutlu, Ali Kuran, Naci Kapancılar ve Fethi Yıldırım gözaltına alınırlar. Aynı gece saat 23.00 sıralarında Fethi Yıldırım dışındakiler serbest bırakılır. Ailesinin yetkili tüm mercilere yaptığı başvurular sonuçsuz kalır ve kendisinden bir daha haber alınamıyor."