Arap Birliği Hareketi Derneği mahkemece kapatıldı

Mardin'de kurulan Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği, mahkeme kararıyla kapatıldı.

Mardin'de kurulan Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği, mahkeme kararıyla kapatıldı. Dernek Başkanı Mehmet Ali Aslan, derneklerinin tüzüğünde, eş başkanlık, yerleşim birimlerinin eski isimlerini kullanılması ve benzeri gibi maddelerin yer alması nedeniyle kapatıldığını belirterek, bu kararın kendilerini yıldırmayacağını söyledi. 

Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği hakkında, tüzüğünde bulunan bazı maddeler nedeniyle başlatılan soruşturma çerçevesinde açılan dava sonuçlandı. Mardin'in Midyat ilçesi 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında derneğin fesine karar verildi.

Karara ilişkin Sınır Tanımayan Araplar Derneği, Mercimekli Dayanışma Derneği, Mardin Mıhallemi Derneği, Anadolu Arap Birliği Derneği, Batman Mezopotamya Arapları Derneği, Batman Mıhallemi Derneği, Hatay Arap Ahlemi Derneği, Mardin Anadolu Arap Hareketi Derneği, Lübnan Beyrut Mardinliler Derneği, İsveç Göteborg Mıhallemi Derneği, Lübnan Mıhallemi Derneği, Hollanda Mıhallemiler Platformu, Suriye Mıhallemi Kanaat Önderleri, Musul Mıhallemi Kanaat Önderleri, Arap Mıhallemi Gençlik Hareketi, Arap Mıhallemi Kadın Hareketi, Beyt-Nahreyn Arap Arami Birliği ve Mıhallemi Genç Demokratlar Derneği tarafından ortak açıklama yapıldı.

Açıklamayı okuyan kapatılan Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği Başkanı Mehmet Ali Aslan, kararla Arapların örgütlenme hakkının önünün kesildiğini belirterek, "Kapatılan derneğimiz 2008'de Türkiye'nin ilk Arap platformu olarak Mardin'de kurulmuştu. Derneğimizin en büyük özelliği Hatay, Urfa, Mardin, Siirt, Antep, Adana, Mersin, Muş ve Bitlis gibi Arapların yerli halk olarak yaşadıkları illerde Müslüman, Hristiyan ve Alevi-Sünni Arapların yer almasıydı. Bu birliktelik ve bu sinerji bazı kişi ve kurumları rahatsız edip korkutmuştur. Derneğimizin tüm illerde ve üniversitelerde temsilcilerinin olması iktidarlara muhalif ilkesel bir duruşunun olması derneğin kapatılması ile sonuçlanmıştır" dedi.

Aslan, derneklerinin tüzüğünde eş başkanlık, kadınlar, gençler, engelliler, çocuklar, ekoloji, yoksullukla mücadele, sağlık, hak savunuculuğu, yerleşim birimlerinin eski isimlerinin kullanılması gibi maddelerin yer aldığını ve bu nedenle Midyat Kaymakamlığı tarafından suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.