Asselborn: 21. yüzyılda temel haklar yok sayılıyor

BM İnsan Hakları Oturumları devam ediyor. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn, "Popülist ve kendi iktidarlarını düşünen rejimler temel insan haklarına saldırmaya devam ediyor” dedi.

BM İnsan Hakları Konseyi 34’üncü İnsan Hakları Oturumları, İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan BM Ofisinde devam ediyor. Sabah saatlerinde yapılan açılış konuşmalarının ardından söz alan devlet temsilcileri, insan hakları üzerine sunumlarını yapıyor.

ASSELBORN: İNSANLAR KİMLİKLERİNDEN KAYNAKLI MAĞDUR EDİLİYOR

Oturumlarda söz alan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, “Popülist ve kendi iktidarlarını düşünen rejimler temel insan haklarına saldırmaya devam ediyor” diyerek konuşmasına başladı. Demokrasinin vazgeçilmezi olan basına ve hukuk devletlerine yönelik saldırıların gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Asselborn, “21. yüzyılda insanlar hâlâ kendi kimliklerinden kaynaklı saldırılara uğruyor ve herkes için vazgeçilmez olan temel insan hakları onlar için yok sayılıyor” dedi.

'DAİŞ TERÖRÜNE KARŞI MÜCADELE EDİLMELİ'

Uluslararası AF Örgütü’nün yıllık raporlarını hatırlatan Asselborn, dünyada yaşanan hak ihlallerinin boyutuna vurgu yaptı. Suriye’de yaşanan iç savaşa ve DAİŞ terörüne değinen Asselborn, "Devletler İslami teröre karşı mücadele etmeli" vurgusunda bulundu. Bütün devletlerin temel insan hakları ve özgürlüklerini hukuk devleti temelinde koruması gerektiğini söyleyen Asselborn, “DAİŞ terörüne karşı mücadele edilmeli” dedi. 

AL-JAAFARİ: IRAK’TAKİ FARKLILIKLAR BİZİM ZENGİLİĞİMİZDİR

Irak adına konuşan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim al-Jaafari de Irak’ın çok kültürlü yapısına değinerek başladığı konuşmasında DAİŞ’e karşı verdikleri mücadelede destek çağrısında bulundu.  “Irak’ta yaşayan farklı kimlik ve dini inançlara sahip insanlar, Irak’ın zenginliğidir” diyen Jaafari, Irak’ın tarihsel zenginliklerini anlattı. Musul operasyonuna da değinen Jaafari, DAİŞ’in saldırıları sonucunda yaşanan ölümler ve yerinden edilmelere dikkat çekti. Jaafari, DAİŞ’in yaptıkları saldırıların temel amaçlarından birisinin Irak’ın kültürel zenginliğini yok etmek olduğunu söyledi.

Yine devlet temsilcileri adına yapılan konuşmalarda dünyada gittikçe artan insan hakları ihlalleri dile getirilerek, buna karşı mücadele edilmesi gerektiği ifade edildi. Birçok devlet temsilcisi yaptığı konuşmada Suriye’de 6 yıldan beri devam eden savaşa dikkati çekerek, DAİŞ’e karşı mücadelenin önemini işaret etti. 

34’üncü İnsan Hakları Oturumları, devlet temsilcilerinin konuşmalarının ardından ilerleyen saatlerde BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin raporunun okunması ile devam edecek.