GÖRÜNTÜLÜ

Av. Esra Saçaklıdır: Çözüm üretilmediği sürece açlık grevleri devam edecek

Tutsakların Kürt meselesinin demokratik bir zeminde çözümünü istediğini ifade eden Av. Esra Saçaklıdır, "Devlet bunun çözümü için gerekli adımı almalıdır ve çözüm üretmesi lazımdır. Çözüm üretilmedikçe açlık grevleri devam edecektir" vurgusunda bulundu.

AÇLIK GREVİ DİRENİŞİ

İmralı Ada Cezaevinde 3 yıldır ailesi ve avukatları ile görüştürülmeyen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, tecrit işkencesi altında. Kürt meselesine dair çözümsüzlük politikalarının yansıması olan tecride karşı 10 Ekim'de "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" şiarıyla uluslararası düzeyde başlatılan kampanyasına zindanlardaki siyasi tutsakların 27 Kasım'da başlattıkları dönüşümlü açlık grevi eylemleri devem ediyor.


İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Av. Esra Saçaklıdır, açlık grevindeki tutsakların durumunu ve yaşadıkları hak ihlallerini ANF'ye paylaştı.

TEKLİ ODA UYGULAMALARI SÖZ KONUSU

Av. Esra Saçaklıdır, tutsakların zindanlarda başlattığı bu eylemlilik süreçlerini izleme ve hak ihlallerinin tespiti amacıyla Amed Barosu, İHD, ÖHD, MED TUHAD-FED ve TUAY-DER olarak heyetler oluşturduklarını ve sık sık hapishanedeki tutsakları ziyaret ettiklerini aktardı. 

Görüştükleri tutsakların durumuna dair bilgiler veren Esra Saçaklıdır, "Birçok cezaevini gezdiğimizde gözlemlerimizi rapor haline getirdik. Bu raporlarımızda daha çok tutsak mahpuslara ilişkin olarak disiplin cezalarını ele aldık. Öncelikle açlık grevinde olan tutsaklar tekli odalara alınıyor. Açlık grevindeki tutsaklara ihtiyacı olduğu şeker, su, tuz gibi ürünlerin yeteri kadar verilmediğini gördük. Bununla birlikte durumu ağırlaşan mahpuslar da var. Bu mahpuslar için refakatçi sağlanması gerektiğini dile getirdiler. Bunun dışında sosyal etkinlikler kısmıyla ilişkili olarak mahpuslar, açlık grevlerine başladıktan sonra cezaevi yönetimi tarafından kısıtlamalar getirildiğini dile getirdi. Açlık grevlerinin bulunduğu cezaevlerinde aynı şikâyet mevcut. Biz bunları bir araya getirip incelediğimizde daha çok tekli oda yaptırımları uygulandığını gördük" şeklinde konuştu.

SAĞLIK KONTROLLERİ YAPILMIYOR

Ziyaretleri neticesinde bilgisini edindikleri hak ihlalleri ve ihmallere de değinen Esra Saçaklıdır, "Sağlık sorunlarından kaynaklı açlık grevlerine başlayan tutsaklarda belli başlı rahatsızlıkların ortaya çıkacağı mahpuslar vardı. Bu mahpusların sağlık kontrolleri yapılmalıdır. Açlık grevine başlayan tüm mahpuslar, hekimler tarafından kan şekeri kontrollerinin yapılmadığını bize aktardılar. Bunun dışında tutsakların direnişini kırmak için tekli oda yaptırımları ve disiplin cezaları oldukça fazla. Açlık grevinde olan tutsakların belli düzeyde su, şeker, karbonat, B vitamini almaları gerekmektedir. Bunların verilmemesi, beyinde kalıcı hasarlara neden olacaktır. Cezaevi yönetimleri açlık grevcilerinin direncini kırmak için birçok hak ihlallerine başvuruyor ve üstüne düşen görevi yerine getirmiyor" diye kaydetti.

ÇÖZÜM ÜRETİLMEDİKÇE AÇLIK GREVLERİ DEVAM EDECEK

Politik tutsakların, Kürt sorununun demokratik çözümü amacıyla yürüttükleri açlık grevi eylemlerine sonuç alana kadar devam etmekte kararlı olduklarını söyleyen Esra Saçaklıdır, "Heyet olarak tutsakların ne kadar ısrarlı olduğunu görüyoruz. Tutsaklar, Kürt meselesinin demokratik bir zeminde çözümünü istiyor. Devlet bunun çözümü için gerekli adımı almalıdır. Çözüm üretilmedikçe açlık grevleri devam edecektir" dedi.