Avrupalı parlamenterlerden AB'ye 'Kobanê'yi inşa' çağrısı

Avrupa Parlamentosu'nda bulunan onlarca milletvekili Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu'nu Kobanê'nin inşası için göreve çağırdı.

Avrupa Parlamentosu'nda bulunan onlarca milletvekili Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu'nu Kobanê'nin inşası için göreve çağırdı.
 
Avrupa Birleşik Solu Konfederal Grubu,  Yeşiller, Sosyal Demokratlar, Avrupa Liberal Demokratlar,  Avrupa  Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Grubu,  Hıristiyan Demokratlar, Muhafazakar-Reformcular'dan oluşan parlamenterler Kobanê için Avrupa Birliği'ne (AB) çağrıda bulundu.
 
'DİRENİŞ SAYESİNDE ÖZGÜRLEŞTİ'
 
Açıklamada, Kobanê Kantonu'na yönelik insanlık düşmanı DAİŞ'in işgal saldırılara dikkat çekilirken, başta kadınlar olmak üzere Kürt halkının YPG ve YPJ savunma güçleri bünyesinde büyük bir direniş gösterdiği ve Koalisyonun da havadan bu direnişi desteklediği hatırlatıldı.
 
'İNSAN HAKLARI VE KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ'
 
Kobanê'nin direniş ve destek sayesinde özgürleştirildiğine vurgu yapan parlamenterler, Kobanê'deki direnişin demokrasi, insan hakları, ortak bir gelecek ve kadın özgürlüğü olarak ele aldıklarını ifade etti.
 
Kobanê'nin büyük bölümünün yıkıldığı ve geri dönmek isteyenlerin evlerinin olmadığının da hatırlatıldığı açıklamada, Kobanê'nin acilen inşa edilmesi gerektiği kaydedildi.
 
'YENİDEN İNŞAYA DESTEK VERİLMELİ, İNSANİ YARDIM KORİDORU AÇILMALI'
 
Milletvekilleri, Kobanê Kantonu'nun inşası için bir komisyon kurulduğu ve çalışmalarına başladığını ifade ederken, çalışmaların uluslararası kurumlar tarafından desteklenmesini istedi.
 
Açıklamada, AB üye devletlerinden Kobanê'nin yeniden inşasına hemen destek vermesi istenirken, yaralı sivil ve Kürt savaşçılar için de bir insani yardım koridorunun açılması çağrısı yapıldı.
 
İMZACILAR
 
Açıklamayı imzalayan milletvekillerinden bazıları şöyle:
 
"Gabriele Zimmer, GUE-NLG Başkanı; Marie-Christine Vergiat, Kürt Dostluk Grubu Eş Başkanı; Philippe Lamberts, Yeşiller Grubu Eş Başkanı; Bodil Ceballo, Yeşiller Kurt Dosluk Grubu; Ana Gomes, Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifak Grubu; Izaskun Bilbao Barandica, Vice-Chair, Pavel Telička, Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı Grubu; Fabio Massimo Castaldo, Özgür Avrupa ve Doğrudan Demokrasi Grubu; Mariya Gabriel, Avrupa Halk Partisi Grubu (Hıristiyan Demokratlar); Jana Žitnanska, Avrupa Muhafazakarlar Grubu ve Reformcular Grubu."