Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti
YENİLENDİ

Avrupalı politikacılara Demirtaş ve Zeydan'la görüşme engeli

Avrupalı politikacılardan oluşan heyetin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve e Hatay Milletvekili Abdullah Zeydan ile görüşmesi engellendi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve İstanbul İl Eş Başkanı Doğan Erbaş’ın da eşlik ettiği Avrupalı heyetin ziyareti, cezaevi yönetimince engellendi. 
Ziyaretin engellenmesini eleştiren Avrupa heyeti ve HDP yetkilileri, cezaevi önünde şu açıklamaları yaptı:

İsveç Sol Parti Başkanı ve Milletvekili Jonas Sjöstedt: Bizler Kuzey ülkelerinden 4 partinin temsilcisi olarak bugün Selahattin Demirtaş’ı, dün de Figen Yüksekdağ’ı ziyaret etmek istedik. Ancak engellendik. HDP bizim kardeş partimizdir, Türkiye’nin demokrasi partisidir.

Finlandiya Sol İttifak Parti Başkanı ve Milletvekili Li Andersson: Bugün HDP milletvekilleri ile dayanışmamızı göstermek için buradayız. Her birimiz kendi ülkemiz adına, onların bir an önce serbest bırakılması için görüşlerimizi ifade ediyoruz. Sadece düşüncelerini açıklamalarından dolayı yasal muhalefetin bu şekilde kriminalize edilmesi kabul edilemez. Türkiye’deki insan hakları konusunda Kuzey ülkelerinde ciddi ve artan bir kaygı var. Basın özgürlüğü ve politik haklar üzerindeki baskılar konusunda kaygı var. Özellikle de Kürt halkının yaşadığı bölgelerde yapılan tahribat ve insan hakları ihlalleri konusunda ciddi kaygılar yaşıyoruz.

Norveç Sosyalist Parti Başkanı Audun Lysbakken: Biz şu anda meslektaşlarımızla görüştürülmemek ve Türk otoriterlerin reddetmesinden dolayı hayal kırıklığı içerisindeyiz. Görüşebilmeyi umut ediyorduk. Özellikle insan hakları ihlalleri konusunda endişeliyiz. Meslektaşlarımızın, düşüncelerini ifade ettikleri için, temsil ettikleri halka rağmen tutuklu olmalarını kabul etmiyoruz. Bunun için dayanışma içerisindeyiz. İzin verilmemesi konusunun altını çizmek istiyoruz. Bunu kendi ülkemizde de ileteceğiz. Bir an önce tüm tutuklu milletvekillerin serbest kalmasını ve temsil ettikleri halkın kendilerini ifade etmelerini diliyoruz.

Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak Parti Sözcüsü Pernille Skipper: Bu bizim için, Kuzey ülkeleri için sadece Türkiye’nin siyaset sorunu değil, bir Avrupa sorunudur. Bir insan hakları mücadelesi sorunudur. Ülkelerimize döndüğümüzde Dışişleri Bakanlığımıza ve Parlamentomuza HDP milletvekillerinin derhal serbest bırakılması için baskı yapacağız ve görüşmelerimize devam edeceğiz. Avrupa Birliği'ne ,Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ortadan kalkana kadar üyelik görüşmelerinin dondurulması konusunda ısrarcı olacağız.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk: İl eşbaşkanımız Doğan Erbaş’la birlikte Eş Genel Başkanımız Demirtaş ve Hakkari Milletvekilimiz Zeydan’la görüşme imkanı bulduk. Burada bulunan heyete çok teşekkür ederek onları selamladılar. Tutuklamaların gayrı meşru olduğunu ifade ederek, içinde bulundukları koşulların hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu belirttiler. Bu çabaların devam etmesini talep ettiler.

HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu: Türkiye’nin, tarihe geçece bir kara lekesini yaşıyoruz. Bu ülke başbakanını astı, milletvekili astı, milletvekillerini tutukladı ve bu darbe koşulları hala devam ediyor. Bizler çeşitli ülkelerden gelen heyetlerle Demirtaş ve Zeydan’ı ziyaret etmeye geldik. Ancak burada da ciddi bir ayrımcılık yaşıyoruz. Bizler çok öncelerden müracaat etmemize rağmen, Avrupa'dan gelen heyet, Eş Genel Başkanımız ve milletvekillerimizle görüşme imkanı bulamadı. Adalet Bakanı’nın keyfi uygulamaları var. Buna dair yasal işlemlerimiz olacak. Tecrit devam ediyor. Bu bir insanlık suçu. Bütün uluslararası sözleşmelere aykırı bir tutum yaşanıyor.

HEYETTE YER ALANLAR

Zeydan ve Demirtaş'ı ziyaret etmek isteyen heyetteki isimler şöyle:

İsveç Sol Parti Başkanı ve Milletvekili Jonas Sjöstedt, İsveç Sol Parti Başkanı Lotta Johnsson Fornarve, Danimarka Kızıl-Yeşil İttifak Parti Sözcüsü ve Milletvekili Pernille Skipper, Danimarka Kızıl-Yeşil Partisi Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Anne Rehder, Finlandiya Sol İttifak Parti Başkanı ve Milletvekili Li Andersson, Finlandiya Sol İttifak Parti Genel Sekreteri Mia Haglund, Norveç Sosyalist Sol Parti Başkanı ve Milletvekili Audun Lysbakken ve Norveç Sosyalist Sol Parti Basın Sorumlusu Siri Gjortz."