Baluken'in Cizre'deki girişimlerine ceza

Tutuklu HDP Grup Başkanvekili Baluken'in, devletin vahşete imza attığı Cizre'deki girişimlerine ceza verildi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cizre'deki 'vahşet bodrumu' olarak anılan bodrumda sivillerin yaşamlarını yitirmemesi için yaptığı girişimleri nedeniyle ceza aldı.
Sivillerin katledilmemesi için bakanlarla temasa geçen, ambulansların bodruma ulaşması için çaba gösteren Baluken’e, o dönem konuya ilişkin yaptığı "yaşam hakkı" içerikli konuşmasından dolayı para cezası verildi. Baluken’in Mardin Adliyesine SEGBİS yoluyla katıldığı duruşmada, davaya Sağlık Bakanlığı'nın da müdahil olduğu ortaya çıktı.
Baluken’in duruşmasını takip eden HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, tam bir hukuk garabeti yaşandığını belirtti.

BEŞTAŞ: HUKUK GARABETİ

Beştaş, şunları ifade etti:

"Cizre’de bodrum vahşeti yaşandığı sırada, Baluken'in Mardin’de yapılan basın toplantısında kullandığı ifadelere ilişkin bir yargılama yapıldı. Tam bir hukuk garabeti yaşadık. Sayın Baluken o dönem Mardin’de, Meclis’te yaptığı konuşmaların neredeyse aynısını yapmıştı. Bütünüyle yaşam hakkı ve benzeri talepleri ifade etmiş, yaşam koridoru açılması ve ambulansların geçişi için çağrıda bulunmuştu. Bu konuşmanın neredeyse aynısını defalarca Meclis'te de yapmıştı. Bu konuşması da Meclis konuşmaları gibi dokunulmazlık kapsamındadır. 

'DOĞRUDAN YARGIYA MÜDAHALE'

Daha da vahimi, Sağlık Bakanlığının bu davaya müdahillik talebinde bulunduğunu öğrendik. O bodrumda insanlar dönemin Sağlık Bakanı görevini yapmadığı için öldü. Sağlık Bakanıysa, yargılanmamak için müdahillik talebinde bulundu. Bu, doğrudan yargıya müdahaledir. Herhangi bir mahkeme, bakanlığın müdahil olduğu bir durumda tarafsız davranamaz. 
Avukatlarımız Cizre ile ilgili çok sayıda talepte bulundular. Ses kayıtlarının dinlenmesi, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin dinlenmesi, Meclis tutanaklarının talep edilmesi, savunma yapabilmek için süre verilmesi; tüm bu talepler reddedildi. Ama Sağlık Bakanlığının müdahillik talebi kabul edildi."

Beştaş, kararı temyiz edeceklerini söylerken, "Hükümet bu yargılamalara resmen müdahil oluyor, açıkça da müdahale ediyor" dedi.