‘Barbarlığı bırak, süreç için adım at’

Afro Türkler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yanık, HDP'nin AKP hükümeti ile yaptığı açıklamaya dikkat çekerek, hükümetin 10 maddeye ilişkin adım atmasını, 'İç Güvenlik Paketi'ni ise iptal etmesini istedi.

Afro Türkler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yanık, HDP'nin AKP hükümeti ile yaptığı açıklamaya dikkat çekerek, hükümetin 10 maddeye ilişkin adım atmasını, 'İç Güvenlik Paketi'ni ise iptal etmesini istedi. Yanık, süreçte gelinen aşamanın AKP'nin lütfuyla değil halkların mücadelesiyle sağlandığına da vurgu yaptı.

'HÜKÜMET SUNMADI, HALKLAR SAVAŞARAK KAZANDI'

ANF'ye konuşan, Afro Türkler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yanık, anayasanın, değiştirilerek bütün halkları, işçi ve emekçileri kapsaması gerektiğini söyleyerek, "Ülkede siyasi iktidar nasıl olursa, ona göre de bir anayasa oluyor. Yönetenler 12 Eylül gibi gerici bir anayasayla kendileri gibi gerici bir iktidar meydana çıkardı. 12 Eylül Anayasası burada dururken işçiden, emekçiden yana, daha özgürlükçü bir anayasanın yapılması bu zihniyetteki hükümet ile mümkün değil zaten" dedi.

Barış sürecinin işçiler, emekçiler, özgürlükten yana olanlar için büyük bir avantaj olduğuna dikkat çeken Yanık, şunları ifade etti: "Kürt sorunu orta yerde dururken işçi ve emekçilerin bir özgürlüğe kavuşmasının imkanı yok. En azından onlara bir nefes aldıracabilecek, onları biraz ileriye taşıyabilecek imkan ve olanaklar bu barış sürecinde biraz da olsa oluştu. Bu, tabii ki bu devletin sunduğu bir şey değil, özellikle savaşan insanların getirdiği bir nokta. Savaşan insanların en doğal hakkı da barışı istemektir. Devlet de bu şekildeki isteği kendi sunuyor gibi sanki barıştan, özgürlükten yanaymış gibi yansıtma durumunda. Ezilen halkların savaşarak kazanmış olduğu hakları hükümet kendine mal etmeye çalışıyor."

'AFRO TÜRKLER İÇİN DE ÖNEMLİ'

Yanık, "Özellikle bizim gibi Afro Türk olanlar, bu memlekette ayrımcılığa uğrayan Aleviler, Romanlar, Çerkesler ve diğer halklar bu sürece destek vermeli. Biz Afro Türkler için de bu süreçler çok önemli. Bazı gerçeklerin farkına bu süreçle vardık. Derneğimizin 10 senelik bir geçmişi var, halbuki biz bu topraklarda 200 yıldır yaşıyoruz. Orta yerde belki çok rengi siyah olarak dolaşan vatandaş az ama bu ülke geneline bakınca özellikle Ege Bölgesinde sayımız hiç de azımsanacak bir durumda değil" diye konuştu.

'PAKET TEHLİKELİ, HÜKÜMET SÜREÇLE İLGİLİ ADIM ATMALI'

Barış sürecini, özellikle Ortadoğu'yu barbarlığa hevesli kesimlerden kurtarmak için de önemseyen Yanık, AKP hükümetinin henüz adım atma sinyali vermemesini ise eleştirdi.

"AKP'nin adım atmasını beklemek insanların en doğal hakkıdır. Çünkü siyasi hükümet devleti tek başına yöneten bir iktidar ve aritmetik olarak da bir gücü var Meclis'te. Fakat AKP hükümeti henüz adım atma gibi bir çabada görünmüyor" diyen Yanık, şöyle devam etti:

"İç Güvenlik Paketi'nin Meclis'ten geçirilmeye çalışılması büyük tutarsızlık ve tehlikeli. 12 Eylül yasalarından daha korkunç. Paket iptal edilmeli. Hükümet barbarlığından vazgeçip süreçle ilgili adım atmalı ve süreci zamana yayarak elini güçlendirmeyi hedeflememeli."

'HÜKÜMETİ SIKIŞTIRMALIYIZ'

Afro Türkler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Yanık, halkların ise demokratik bir anayasa için çaba göstermesi, mücadeleyi büyüterek hükümeti barış konusunda sıkıştırması gerektiğini belirtti.