Baydemir: Newroz'da korku kefeni yırtıldı!

HDP Sözcüsü Baydemir, Newroz'da Kemal Kurkut'un katledilmesine ilişkin, "Söz konusu saldırı bir yargısız infaz, bir cinayet" dedi. Baydemir, Newroz'da 'korku kefeninin yırtıldığını' söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2017 Newrozu'na ilişkin HDP Amed İl Örgütü'nün binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP Grup Sözcüsü Osman Baydemir ve TJA Aktivisti Ayşe Gökkan katıldı.

Amed Newrozu'nda polis tarafından katledilen Üniversite Öğrencisi Kemal Kurkut’a dair konuşan Baydemir, şunları ifade etti:

"Newroz kutlamasına ortak olmak için Malatya’dan gelen Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Kemal Kurkut, Newroz alanına 300 metre kala katledildi. Kabul edilemez buluyoruz. Ailesine başsağlığı diliyoruz. Newroz alanında görevli bulunan görevlilerin ve görgü tanıklarının gözü önünde gerçekleşti bu olay. Evrim Alataş caddesi üzerinde kurulan 4 nolu Güvenlik kapısı olarak tabir edilen mıntıkada gerçekleşmiştir. Olayın vuku bulduğu saat 8 - 8.30’dan bu dakikaya kadar HDP olarak ve bileşenler olarak takipçisiyiz. Hakikatin açığa çıkarılmasının çabası içinde olduk. Ve şu anda hakikat açığa çıktı. Söz konusu saldırı bir yargısız infaz, bir cinayet. Neredeyse bedeninin yarısı çıplak bir insanın derdest edilme şekli asla ölüm olamaz.

'NEWROZ'U ENGELLEMEK İÇİN Mİ?'

Olayın gerçekleştiği ilk saatte Diyarbakır Valisi ile temasa geçtik. Kaygılarımızı, endişelerimizi ve öngörülerimizi paylaştık. Dün de valiyle yaptığımız görüşmede bu cinayetin faillerinin derhal görevden el çektirmelerini ve tutuklanmalarını talep ettik. Karanlıkta bırakılan her cinayet yeni cinayetlerin habercisi, faşizmin hazırlayıcısıdır. Bu olayın takipçisi olacağız. 

Bu cinayetin, bu yargısız infazın esas amacı Newroz’u gerçekleştirmemeye yönelik bir provokasyon muydu? Sabah 8’den Newroz’un dağılacağı ana kadar bütün kitleye, alana, platforma konuşmalara dair bütün o zorlamalar, tahrik etmeler; amaç Diyarbakır halkına Newroz’u yaşatmamak mıydı? Bu olayın aydınlığa kavuşması demek 2 yıldır bu topluma, bu coğrafyaya dayatılan hukuksuzluğun kökeninin de bulunması anlamına gelir. 

Söz konusu olan iddia edildiği gibi bir canlı bomba değil Newroz’a katılan bir kişiye olan kin ve öfkenin kurşunla kusulmasıdır.

BAŞBAKAN'A SESLENDİ

Başbakan’a sesleniyorum: Siz Newroz’a katılan yüz inleri görmediniz çünkü bu halkı tanımıyorsunuz. Peki bu cinayeti de görmeyecek misiniz? İçişleri bakanı sizin bakanınızdır. Biz HDP olarak bu cinayetin peşini asla bırakmayacağız. 

Cinayet kadar vahim olan bir husu da şudur: Cenaze Malatya’ya götürüldü önce morgun içindeki su kesildi, cenazenin taşınacağı araç tahsis edilmedi, ailenin imkanları vekillerin çabasıyla cenaze işlemi engellenmeye çalışıldı. Cenazenin defni için hazırlanan mekana defnine izin verilmedi. Bunun adı insanlıktan nasibini almamış olmaktır. Milletvekillerimiz Alican Önlü ve Behçet Yıldırım dün gün boyu aile ile birlikteydi ve bütün bu hususlara tanıklık ettiler.

'KORKU KEFENİ YIRTILMIŞTIR!'

Temel amaç Newroz’u engellemekti. Newroz coşkusunu provoke etmekti. Sabahın erken saatlerinden dağılıncaya kadar bütün o provokasyonları, bütün hukuki ahlaki değerleri yok sayan yönelimleri yok sayan, metanetle Newroz’a sahip çıkan 100 binlerce Diyarbakır halkına ve Newroz’u Türkiye’nin 4 bir yanında kutlayan halklarımıza teşekkür etmek istiyoruz. Bir ölü toprağını, korku kefenini bu toplumu sarmaya çalışanlara karşı korku kefenini yırtanlara tekrar teşekkür ediyoruz. Ayrıca keşke Newroz alanında olsaydım diyen tüm halkımıza teşekkür ediyoruz. Tüm halkımız engellemelere rağmen 2 yıllık yıkım politikalarına hayır dediler. Yıkım politikalarının çözüm olmayacağını haykırdılar. 
Newroz alanını dolduranlara dünyada yaşayan 40 milyon Kürde moral ve motivasyon kaynağı oldukları için teşekkür ediyorum. 2017’nin açtığı yol barışın ve huzurun yolu olacaktır."

ŞİMŞEK: DİRENİŞİ SAHİPLENİYORUZ

DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Gülcihan Şimşek de, 2017 Newrozu’da alanlara akan halklara teşekkür ederek, “2 yıllık sürecin halkımıza dayatılan inkar ve yıkımı Newroz alanında söze dönüştü. Botan halkı şahsında tüm Kürdistan illerinde ve Türkiye kentlerinde Newroz’a katılan, taleplerini dile getiren tüm halkımızı saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Kazanımlarımıza dönük saldırılara karşı halkımız alanlarda cevap vermiştir. Sayın Abdullah Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda ortaya koyduğu sürece sahip çıkılmıştır. Bu direnişle süreci sahiplendiğini belirtmek istiyoruz. Halkımıza sahiplenmelerinden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Halkımızın sözü bizim sözümüzdür. Bunu referanduma taşıyacağız ve referandumda bunu bir kez daha ortaya koyacağız” dedi.

GÖKKAN: TEMEL TALEP ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ

TJA Aktivisti Ayşe Gökkan ise, Kemal Kurkut’un öldürülmesine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Kemal Kurkut’un katledilmesinin acı gündemi ile toplantımıza başladık. Büyük bir acı, ailesine ve Kürt halkına başsağlığı diliyoruz. 40 yıllık tecrübe, istenen katliamın önünü aldı. 8 Mart’tan itibaren alanlara aktık. Sêvê, Pakize, Fatma, Asya bu süreçte 2 yıllık sürçte katledildi. İktidarların ilk hedefi kadınlar oldu. Kadınlar bir kez daha alanları özgürleştirdi ve halkın önünü açtı. Newroz’da NATO silahlarının altında alanlara aktık. Kürdistan, dünya ülkeleri açısından bir örnektir. Newroz’da verilen mesaj hükümet tarafından görülmez ise, daha büyük acılar yaşanacaktır. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü temel taleptir. Kürt halkının ulusal birliği önemli mesajlardandı. Ve referandum seçimlerine giderken, Newroz alanlarında verilen ‘Hayır’ mesajları önemliydi."

KOÇYİĞİT: NEWROZ AYDINLIĞIN KAPISINI ARALADI

Kürt halkının ve Türkiye halklarının Newroz alanlarında verdiği mesajların önemine dikkat çeken HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise şöyle konuştu: 

“Newroz, AKP hükümetine ve Şark Islahat’ın güncellenerek devreye konulması politikalarına cevaptı. Kürdistan’da yaşanan katliamlara rağmen, halk teslim olmayacağını ve mücadelesine sahip çıktığını açık bir şekilde ortaya koydu. Newroz’u gölgelemek için provokasyonlara tanıklık ettik.
Diyarbakır Newrozu’nda Kemal Kurkut’un katledilmesi yargısız infazdır. Ama halkımızın barış özlemi ve demokrasi noktasındaki kararlılığı bu provokasyonu boşa çıkarmıştır. Ailesi ve Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz. Katliamı gerçekleştirenlerin yargılanması gerektiğini belirtiyoruz. Sadece Kürdistan’da değil, dünyanın dört bir yanında Newroz halaylarına duruldu. Kürt halkı ile beraber Türkiye halkları alanlara çıkarak, OHAL koşullarında açık ve net bir şekilde duruşlarını gösterdiler. 2017 Newrozu’nun asıl mesajlarından biri, referandum seçimleri ile koyu bir karanlığa gidilmek istenen AKP’ye kırmızı kartın gösterilmesidir. Halkımız açık oylarını kullandı. 16 Nisan’da gizli oylama yapılacak ve Kürdistan ve Türkiye’de ‘Hayır’ çıkacaktır.

Siz ne yaparsanız yapın, biz diz çökmeyeceğiz ve teslim olmayacağız. Bütün görkemli Newroz kutlamalarına kulağını tıkayan havuz medyasının gerçek haberciliğe dönmesi gerekiyor. HDK olarak Türkiye ve Kürdistan’da dünyanın dört bir yanında Newroz coşkusuna katılan ve katılamayan halkımızı selamlıyoruz. Onların sayesinde ülke yeni bir aydınlığa kapı aralamıştır. Bu ülkede 2 yıldır sessiz bir isyan ve çığlık büyüyor. 2017 Newrozu’nda alanları yırtarak kendini ifade etmiştir. Sessiz barış çığlığını, AKP ve ona ortaklık yapanlar duyarak ülkeyi karanlığa sürüklemekten vazgeçecektir.”