Bilgen: Yeni bir sayfa için 'hayır' diyeceğiz

HDP Sözcüsü Bilgen, referandum gündemine ilişkin KESK'i ziyaret etti. Bilgen, yeni bir sayfa için güçlü bir 'hayır' kampanyası yürüteceklerini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen ve beraberindeki heyet, referandum süreci kapsamında yürütecekleri kampanyaya ilişkin Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Genel Merkezi'ne ziyarette bulundu. Basına kapalı gerçekleşen ziyaretten sonra açıklama yapan Bilgen, “Referandum süreci ile ilgili emek örgütleri ile meslek örgütlerinin görüşlerini, önerilerini düşüncelerini almak üzere ziyaretler yapıyoruz" dedi.

Anayasa değişikliğinin toplumun tüm kesimini ilgilendirdiğini söyleyen Bilgen, özellikle emekçiler ile meslek örgütlerinin doğrundan etkilendiğini belirtti. Bilgen, "Bu süreçte toplumsal bir çalışmanın ortaklaşması, emekten kaynaklanan gücün bu dayatmaya karşı örgütlülüğünü göstermesi son derece belirleyici olacak. Biz siyasi partiler kendi çalışmalarını yaparlarken bu toplumsal hassasiyetleri gözetmek, toplumsal beklentiyi dikkate alarak söylemimizi şekillendirmek zorundayız Bu anlamda özellikle toplumsal zemindeki birliktelikler bize göre siyasi partilerin yan yana durmasından daha belirleyici ve daha etkili olacaktır" dedi. 

Bilgen, il ve ilçe örgütleri ile beraber çalışmalarını hızlandıracaklarını söylerken, "Güçlü ve etkili bir 'Hayır'ın sandıkta çıkması için kampanyamızı başlatmış olacağız" diye ekledi.

'GÜÇLÜ BİR HAYIR İÇİN ÇALIŞACAĞIZ'

OHAL ortamında anayasa değişikliğinin yapılamaz olduğuna dikkati çeken Bilgen, şöyle devam etti:

"Anayasa hukukunun temel prensiplerinden birisidir. Yani sadece yasaklar engellemeler değil, Şehir boşaltmaları da hepsi engel. Siyasetçilerimizin, milletvekillerimizin tutuklu olması da, medyaya ya yapılan baskılar, tüm bunlar aslından hangi koşullarda referanduma gittiğimizi gösteriyor. Tam da bunları bitirmek için, OHAL'e son vermek için Türkiye'nin KHK'ler ile yönetilmesini, Türkiye'nin sürekli OHAL'de tutulmasını engellemek için hayır diyeceğiz. Yeni bir sayfa, yeni bir başlangıç için bunu başarmak zorundayız. Zorluklar var ama bu zorlukları aşma zorunluluğumuz da var. Biz bunu aşabileceğimize inanıyoruz. Ve güçlü bir 'hayır'ın sandıkta çıkma inancı ile çalışacağız."

'HALK SAHİP ÇIKMALI'

Referandum seçiminde hilelerin olacağı uyarısında bulunan Bilgen, şöyle dedi: "Seçim hileleri olacak, engellemeler olacak, Meclis'te bu paketi bu şekilde geçirenler, milletvekili iradesini yok sayarak geçirenler sandıkta da bunu deneyeceklerdir. Ama halkın kendi geleceğine sahip çıkması gerekiyor. Halkın temsilcileri bunun gereğini yapmamış olabilirler ama halkın buna sahip çıkması gerekiyor."

'MEŞRUİYETİ TARTIŞMALI'

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, referandum sürecinin kendi içerisinde meşruiyet tartışması yaşadığını ifade ederken, şunları da dile getirdi:

"Sonucun 'hayır' çıkması durumunda bu sonucu tanıyacağını, içine sindireceğini, gereğini yapacağını 'evet' kampanyasını yürütenler deklare etmeli. Cumhurbaşkanı Erdoğan deklare etmeli. İkincisi de Cumhurbaşkanı fiillen mitingler düzenlerken hangi bütçe ile, hangi kaynak ile nasıl bir kampanya yürüteceğini, mevcut hukuka rağmen kendi anayasadaki statüsüne rağmen bunu nasıl yapacağını da kamuoyuna açıklamalıdır. Dolayısıyla bu süreç kendi içinde bir meşruiyet tartışması içeriyor. Kenan Evren de bu koşullarda geçirdi. Yani daha onaylanır onaylanmaz meşruiyeti tartışmaya başlandı. 30 yıldır da tartışıyoruz."