Brighton’da Newroz Resepsiyonu

Sussex Kürt Toplum Merkezi, 31 Mart 2015 Salı günü İngiltere’nin Brighton&Hove kentinde Newroz için ikinci resepsiyonu verdi.

Sussex Kürt Toplum Merkezi, 31 Mart 2015 Salı günü İngiltere’nin Brighton&Hove kentinde Newroz için ikinci resepsiyonu verdi. Toplum Merkezi’nin geleneksel hale getirdiği Newroz resepsiyonuna çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Şehrin merkezindeki BHASVIC Koleji’nin tarihi salonunda saat 18.30’da başlayan resepsiyonun katılımcıları aralarında Brighton&Hove Belediye Başkanı Brian Fitch ve eşi Norah Fitch, Belediye Başkanı Yardımcısı Denise Cobb, Yeşiller Partisi, İşçi Partisi ve Muhafazakar Parti’den (Conservative Party) çok sayıda belediye meclis üyesi yer aldı.

Resepsiyonda, açılış konuşmasını Sussex Kürt Toplum Merkezi adına Merkez’in Koordinatörü Dr. Salima Taşdemir yaptı. Dr. Taşdemir, katılımcıları Sussex Kürt Toplum Merkezi, kurumun çalışmaları ve Kürt toplumu hakkında bilgilendirdi.

Dr. Taşdemir, dünyanın gözü önünde gerçekleşen katliam ve soykırımların, Kürdistan’ın dört parçasında hâlâ devam ettiğini özellikle Rojava ve Güney Kürdistan’da şu anda çok açık şekilde yaşandığını görüyoruz, dedi. Bütün bunlara rağmen, çok dilli, çok inançlı, gelenek, tarih ve kültürüyle çok zengin olan Kürtlerin farklı kültürlere, kimliklere ve inançlara saygılı olduklarını ve farklı toplumlarla yan yana barış içinde yaşadıklarını ifade etti. Dr. Taşdemir, birçok anlamının yanında baharın başlangıcını ifade eden Newroz’un Kürdistan’da ve dünyada barış ve huzura vesile olmasını dilediğini belirtti. Etkinliğin ise, Kürt toplumu ile Sussex bölgesindeki  farklı kurum ve toplumların temsilcileri ve üyeleri arasında karşılıklı anlayışın, işbirliğinin ve dostluğun gelişmesine vesile olmasını arzu ettiğini ifade etti.

Etkinlikte, ayrıca Sussex Kürt Toplum Merkezi üyelerinden Hikmet Tabak bir konuşma yaptı. Tabak, konuşmasında Kürtlerin genel olarak tarihsel mücadelesinden ve şu anda Kürdistan’ın dört parçasında verilen mücadelelerden bahsetti.

Rojava’da ve özellikle Kobane’de verilen mücadeleden söz eden Tabak, yakın dönemde Rojava’da yaşamını yitiren İngiliz YPG savaşçısı Konstandinos Erik Scurfield da andı.

Resepsiyon konuğu Brighton & Hove Belediye Başkanı Brian Fitch de yaptığı kısa konuşmada, Newroz’u kutladı. Fitch, faklı toplumların ve kültürlerin bir arada yaşadığı bir yer olan Brighton&Hove şehrine Kürt toplumunun birçok açıdan; kültürel olarak, yapılan etkinlik ve çalışmalarla kentlerine değerli bir katkıda bulunduklarını ve bunun çok önemli olduğunu söyledi. Belediye Başkanı’nın ardından söz alan eşi Norah Fitch, Kürt toplumunda kadının konumundaki değişimlerin çok etkileyici olduğunu ve kadının verdiği eşitlik mücadelesinin kendisini çok etkilediğini ifade etti.

Resepsiyonda konuklara Kürt müziği dinletisi yapıldı. Koma Roye ve grubun solisti Suna Alan’ın Kürtçe’nin Kurmanci, Kırmancki/Zazaki ve Sorani lehçelerinde seslendirdiği stranları, konuklar çok büyük ilgiyle dinlediler. Kürt yemeklerinin ikram edildiği etkinlikte, davetlilerle Kürdistanlılar çok sıcak ve samimi bir atmosferde Kürt tarihi, dili ve kültürü üzerine sohbet ettiler.