Bu cinayetlerin peşini bırakmayacağız!

Ankara'da polis engeline rağmen Hrant Dink anması yapıldı. Etkinlikte konuşan HDP'li Sancar, "Bu cinayetlerin peşini bırakmayacağız. Bütün katliamların ve kıyımların hesabını sormak için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Ankara Hrant Dink Anma İnisiyatifi'nin Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesinin 10’uncu yılında Yüksel Caddesi’nde yapmak istediği eylemi polis engellemek istedi. Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve birçok kurum, kuruluş, sendikanın üye ve yöneticilerinin katıldığı anmada polis, açıklamanın valilik tarafından yasak getirdiğini söyleyerek, kitleyi dağıtmak istedi. Dağılmak istemeyen kitle bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Yüzlerce kişinin toplandığı anmada, "Anadolu'dan yükselen çığlık, hepimiz Ermeniyiz, hepimiz Hrant Dink'iz" pankartı açılırken, Hrant Dink’in fotoğrafları taşındı. Saygı duruşunun ardından kitle basın açıklamasını Mülkiyeler Birliği’nde gerçekleştirdi. 
Eyleme HDP milletvekilleri Müslüm Doğan, Mithat Sancar ile CHP milletvekilleri Selina Doğan ve Şenal Sarıhan'ın yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Açıklamayı kurumlar adına Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi Üyesi Mahmut Konuk yaptı.
Konuk, katliamların önüne geçilmediği sürece yeni cinayetlerin, katliamların ve soykırımların artacağına dikkati çekerken, şunları söyledi: "Buz dağının görünen kısmı bile bu soykırımcı devlet ve egemenlik sisteminin bütün birleşenleriyle ve 'dört ayaklarıyla' bu cinayetin içinde olduğunu göstermeye yeter ve bu hesap burada bitmez. Bizler Anadolu ve Mezopotamya'nın ezilen halkları, emekçileri, ezilenleri, devrimcileri örgütlü mücadelemizle bu karanlık gidişe dur diyecek, katliamların ve karanlık cinayetlerin hesabını soracağız. Savaşsız ve sömürüsüz bir ülke ve dünyayı el birliğiyle yaratacağız."

SANCAR: PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da da soykırımların, katliamların ve toprağın altında yatan milyonlarca mezarsız ölünün hesabı sorulmadığı sürece kimsenin huzur bulamayacağını söyledi. Sancar, "İşkencelerin, zulümlerin hesabını sorma peşindeyiz. Sloganımız ‘Bir daha asla'dır. Biz bu hesabın peşine düştüğümüzde bir daha asla olmaması için gerekli siyasal, toplumsal şartları yaratacağımıza inanıyorum" dedi.

Hrant Dink Cinayeti'nin köklerinin de 1915'teki soykırıma uzandığını ifade eden Sancar, şöyle devam etti: 

"Biz bir daha asla dedikçe onlar gerektiğinde her zaman sloganını kullandılar. Irkçılık yaptılar, nefret söyleminin sürdürdüler ihtiyaç duyduklarında 1915 soykırımında kullandıkları yöntemleri yeniden kullanmak için bu politikaları canlı tutular. Hesap sormamızın karşısında onlar bize 1915'in teknikleri ile bir zulmü her zaman uygulaya bilecekleri teknikleri hatırlatıyorlar. Bu cinayetin sebebini, sorumlularını tamamen açığa çıkarmalarını bekleyebilirmiyiz? Bu devlet anlayışında ihtiyaç olduğunda Hrant Dink gibileri yeniden katletme isteği ve anlayışı saklıdır.

Tıpkı Tahir Elçi Cinayeti'nde olduğu gibi hiçbir iktidar bu cinayetin delil hakikatini ortaya çıkartmaz. Bu devlet anlayışını sürdüren bütün iktidarlar bu cinayetlerin ancak iktidar hesaplaşmalarında işlerine gelen tarafını aydınlatır. Biz onurumuz için kendi kardeşliğimiz, kendi geleceğimiz içim birlikte barış içinde, demokrasi, eşitlik içinde yaşamak için bu cinayetlerin peşini bırakmayacağız. Bütün katliamların ve kıyımların hesabını sormak için mücadeleye devam edeceğiz. Bu devlet içinde güvercin kasapları var ama biz bu güvercinlerin bu ülkenin geleceğini belirlemesi içinde yeterli güce, kaynağa, inanca, iradeye sahibiz."