Bursa, Çanakkale ve Adana'da Newroz coşkusu

Bursa, Çanakkale ve Adana'daki Newroz kutlamalarında direniş mesajları verildi.

BURSA 

Newroz, Bursa'da da coşkuyla kutlandı. Bursa'nın Yıldırım ilçesi Arabayatağı Pazar alanında toplanan binlerce kişi Newroz'u, "Mutlaka kazanacağız" sloganıyla karşıladı. 

Binlerce insanın katıldığı kutlama, özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ve okunan "Çerxa Şoreşê" marşı ile başladı. Saygı duruşu ardından sanatçıların söylediği parçalar ile coşku doruğa ulaşırken, polislerin droneler kullanması dikkat çekti. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganların yankılandığı alanda, "Hayır" sesleri yükseldi. Kutlamalarda çekilen halaylar ardından söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Serpil Kemalbay, Newroz'un tarihçesine değinerek "Zalimlere karşı, Newroz'un direniş ruhunu yükselteceğiz" dedi. Kemalbay'ın konuşmasının ardından tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın gönderdiği Newroz mesajı okundu. Mektuba halk "Direne direne kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile karşılık verdi. 

Okunan mektup ardından kısa bir konuşma yapan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Newroz coşkusunun ‘Hayır’ la birleşerek Türkiye’ye barış gelmesi temennisinde bulundu. Referandum sürecinde HDP ve DBP'li siyasetçilerin tutukluluğu ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tecrit koşullarına dikkat çeken Doğan, "Demokratik siyasetin önündeki engelleri teker teker hep beraber ortadan kaldıracağız” dedi. Bu ülkede farklı kültür ve etnik kimlikte yaşayanların ötekileştirildiğini söyleyen Doğan, “Demokratik bir ülke için, herkesin özgürce yaşadığı bir ülke için, insanların ortak yaşadığı bir ülke için tek seçeneğimiz ‘Hayır’ demek olacaktır” şeklinde konuştu. 
Referandumda "Hayır" demenin önemine vurgu yapan Doğan, sözlerine, “Yeni seçilecek sözde cumhurbaşkanı istediği zaman istediğini yapacak, Bakanlar Kurulu denetlenemeyecek. Bu ülkede istenen tek şey diktatörlük, biz buna izin vermeyeceğiz” şeklinde devam ederek, Newroz ateşinin barışa vesile olmasını istedi. 

ÇANAKKALE

"Mutlaka Kazanacağız" sloganıyla Türkiye ve bölgenin birçok noktasında kutlanan Newroz, Çanakkale'de de kutlandı. Merkez Esenler Mahallesi’ndeki geniş alanda kutlanan Newroz'da “Mutlaka Kazanacağız. Newroz Piroz be” yazılı afişler valilik izni olmadığı gerekçesiyle kaldırıldı.

Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Arapça gibi birçok dilde ‘Hayır’ ve ‘Umudun adı Hayır’ yazılı pankartların da asıldığı alanın ortasına Newroz ateşi yakılmak üzere odunlar yerleştirildi. Sabah saatlerinden itibaren Newroz etkinlik alanına gelen kitle, kurulan arama noktalarından geçerek alana girdi. Newroz programına Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Pir Sultan Abdal Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkevleri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), HDP Genel Merkez Yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. Newroz Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçısı Arhat’ın seslendirdiği hareketli direniş şarkıları eşliğinde alana gelen kadınlar, gençler, çocuklar ve yaşlılar tarafından kutlandı.

Program, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşu ile başladı. Daha sonra söz alan HDP Çanakkale İl Eşbaşkanı Şeyhmus Aslan, halkların Newrozu'nu kutladı. Aslan, tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın Newroz mesajı ile Çanakkale Cezaevi’nde kalan tutukluların Newroz mesajlarını sahneden okudu. 

Mesajların okunduğu sırada kitle, alkışlar ve sloganlarla destek verdi. Newroz Tertip Komitesi Başkanı Nusret Kutluay ise, ‘Mutlaka Kazanacağız’ sloganı doğrultusunda mücadeleyi kazanacaklarına olan inancın tam olduğunu söyledi.

Gözaltılar ve baskılara rağmen Newroz alanında olanları selamlayarak sözlerine başlayan HDP Genel Merkez Yöneticisi Yurdusev Özsekmenler de, “Şu an her yerde yanan Newroz ateşine güç ve ses vermek ve onlarla birlikte zafer haykırdığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Newroz umudun adıdır. Kawa’dan bu yana direnişin adıdır. Biz burada umudu büyütmeye özgürlük ateşini yakmaya kararlıyız. Asla vazgeçmeyeceğiz. Özgürlük ateşini her geçen gün harlamaya devam edeceğiz. Milyonlarca insan alanları doldurdu" dedi. 

16 Nisan’da ‘Hayır’diyerek özgür iradeyi ortaya koyacaklarının altını çizen Özsekmenler, “Bütün bu baskılara ve düzene ‘Hayır’ diyeceğiz. Yeni bir anayasa diyorlar. Milletin iradesi diyorlar. Hangi iradeden söz ediyorsunuz? Kendi geleceğimize biz sahip çıkacağız. Bu düzenden en çok biz kadınlar çektik. Bize yönelen şiddeti, küçük yaşta evlenmelerin acısını en çok biz biliriz. Gençlerin geleceğiyle oynuyorlar. Bu nasıl gençleri savunmak? İşsizliğe, cepheye sürdüğünüz gençleri mi?” diye sorarak tepki gösterdi. 

ADANA

Adana Valiliği'nin tüm engelleme girişimleri ve polisin müdahalesine rağmen Adana halkı ateş yakıp, Newroz'unu kutluyor. Gençlerin Seyhan İlçesine bağlı Dağlıoğlu Mahallesi Karasu Kavşağı'nda Newroz kutlamasına çağrı yapması nedeniyle sabah saatlerinden itibaren polis zırhlı araçlarla ve özel harekat timleriyle kutlama alanını ablukaya aldı. 
Gülbahçe, Fırat ve Dağlıoğlu mahallelerinde ara sokaklarında zırhlı araçlarla devriye atan polislere rağmen halk ara sokaklarda bulunan boş alanlarda lastik yakıp halay çekti. Newroz ateşi etrafında davul zurna eşliğinde halaya duran halk, sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı attı. Polisin müdahalesine maruz kalan halk başka bir sokakta tekrardan Newroz ateşi yaktı. 

Polisin Karasu Kavşağı'ndaki ablukası ise devam ediyor.