Çelik: Cezaevleri için her dakikanın önemi var!

Şakran Cezaevinde devam eden açlık grevine ilişkin cezaevi yetkilileriyle görüşen HDP Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Burcu Çelik, “Her saatin, her dakikanın önemi var" dedi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve HDP Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Burcu Çelik, Şakran Cezaevi’nde devam eden açlık grevlerine ilişkin, cezaevi yetkilileriyle görüştü. Çelik, görüşme sonrasında HDP İzmir İl Örgütü'nün binasında, HDP il ve ilçe yöneticileri, tutsak yakınları ve partililerle birlikte basın açıklaması düzenledi. Türkiye cezaevlerinde hak ihlallerinin artarak devam ettiğine dikkat çeken Çelik, “Özellikle OHAL öncesi ve sonrası çıkan kararnamelerin ilk yansıması cezaevlerinde olmuştur. Görüş haklarının kısıtlandığı, telefon haklarının kısıtlandığı, yasal hakların kısıtlandığı, engellendiği bir süreçtir. Gelinen bu noktada açlık grevi bir sonuç oldu” dedi. 

Tutsaklar ile görüşmelerin avukatlar üzerinden yapıldığını söyleyen Çelik, “Çünkü HDP vekilleri görüşlere sokulmuyor. Dışarıdaki gibi içeride de aynı uygulamayı görüyoruz. OHAL sürecinin cezaevlerindeki yansıması ortaya çıkıyor. Bu anlamda örneğin Türkiye cezaevlerinde Edirne ve Şakran'da açığa çıkan bir şey ince aramadır. Bu kabul edilemez bir durumdur” diye belirtti. 

'KHK'LERDEN BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLMELİ'

Şakran’da kimlik kartı dayatması olduğunu kaydeden Çelik, şöyle devam etti: "Bunların hepsi insanlık dışı muameledir. Mahpusların kabul etmemesi ve direnç göstermesi fiziksel işkence olarak açığa çıkmıştır. Bir araya gelinip tutsakların talepleri çözülebilir. Bu kadar açığa çıkan sebep KHK ile kararnamelerdir. KHK'lerden bir an önce vazgeçilmelidir. Bizim dışımızda bütün parti, kurumların, sivil toplumun bir an önce refleks ve tepki göstermesi gerekiyor. Bu açıklamayı mahpus yakınları ile birlikte yapıyoruz. Bu anlamda çalışmalarımıza devam edeceğiz."

'TALEPLER KABUL EDİLMELİ'

Edirne’de 2 tutsağın sağlık durumlarının çok ciddi olduğuna dikkat çeken HDP'li Burcu Çelik, "Şakran’da tutsakların durumlarının çok kötü olduğunu biliyoruz. Her saatin, her dakikanın önemi var. Müdahale edilmese mahpusların cezaevinden tabutlarının çıkması söz konusu. Durum ciddi. Hiçbir siyasi kaygı gözetmeden talepler kabul edilmeli" dedi.