Cenevre-4 görüşmeleri belirsizlikler içinde başlıyor

Cenevre-4 görüşmeleri yarın başlamaya hazırlanırken Kürtlerin bu defa görüşmelere katılıp katılmayacağı hale belirsizliğini koruyor.

Sahada en büyük siyasi ve askeri güce sahip olan Kürtlerin davet edilmediği bir ortamda muhalefet adı altında katılacak gruplar üzerinden aslında bölgede söz sahibi olmak isteyen devletlerin siyasi çıkarları tartışılacak.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura öncülüğünde ‘Suriye’de siyasi çözüm aramak’ adı altında İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan BM bürosunda gerçekleştirilecek Cenevre-4 görüşmeleri yarın başlıyor. Görüşmelere kimlerin katılacağına yönelik BM tarafından bugüne kadar herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, sahada askeri ve siyasi en büyük güce sahip olan Kürtlerin asıl temsilcilerinin ise görüşmelere katılıp katılmayacağı da hala belirsizliğini koruyor.

PYD ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) yetkilileri, Cenevre-4 görüşmelerine katılmak üzere kendilerine yönelik bugüne kadar herhangi bir davetiyenin gitmediğini dile getirirken, kulislerden edindiğimiz bilgilere göre ise de bölgede söz sahibi olan ABD ve Rusya’nın Kürtlerin Cenevre-4 görüşmelerine katılmasından yana tavır sergilediği ifade ediliyor.

MUHALEFET ADI ALTINDA KİMLERİN ÇIKARLARI YARIŞTIRILACAK

Esad Rejimin Halep’i yeniden alması ile birlikte Kürtler dışında sahada dikkate alınacak önemli bir muhalif gücün kalmadığı bir ortamda gerçekleşecek Cenevre-4 görüşmelerine muhalefet adı altında asıl kimlerle müzakere edileceği merak konusu. Belli muhalif kesimlerin güçlü olduğu bir süreçte gerçekleşen Cenevre-3 görüşmeleri başarısızlığa uğramışken, gelinen aşama sahada yok olmak düzeyine gelmiş ve Suriye halkları nezdinde bir karşılığı olmayan muhalif güç adı altında görüşmelere katılıp aslında bölgede söz sahibi olmak isteyen güçlerin projelerinden ibaret olan gruplarla, neyin tartışılacağı ise bir muamma.

Kürtlerin temsilcilerinin katılmadığı başarısız olan Cenevre- 1,2 ve 3 görüşmelerinde, siyasi çözüm yerine adeta bölgede söz sahibi olmak isteyen devletlerin siyasi çıkarları yarıştırılmıştı. Yarın tekrardan başlayacak olan Cenevre-4 görüşmelerinde yine Suriye halklarının geleceği değil, bölgede söz sahibi olmak isteyen güçlerin çıkarlarının yarıştırılacağı şimdiye kadar ortaya çıkan tablonun varlığından kendisini gösteriyor.

CENEVRE SURİYE HALKLARI ADINA BAŞARI GETİRMEYECEK

Türkiye, İran ve Rusya’nın öncülüğünde gerçekleştirilen başarısız Astana toplantılarının ardından gerçekleştirilecek olan Cenevre-4 görüşmelerinde Suriye halkları adına bir çözümün veya başarının olmayacağı kesin. Ama Kürtlerin katılmadığı bir ortamda gerçekleştirilecek görüşmelerde muhalefet adı altında görüşmelere katılacak olan gruplar üzerinden bölgede söz sahibi olmak isteyen devletler, bu defa masada kendi projelerini birbirlerine kabul ettirmede başarılı olabilir.

CENEVRE-4’DE NE TARTIŞALACAK KİMLER KATILACAK?

Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile “Suriye’de siyasi çözüme çok yakınız, 2017’de Suriye’de savaşı sonlandırılacak” diyen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre-4 görüşmelerinde, siyasi değişim, anayasa taslağı ve secim kanunu konularında müzakereler yapılacağını ifade etmişti.

Yarın başlayacak olan görüşmelere Rejim adına katılacak heyetin yanı sıra, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar destekli Riyad ekini olarak bilinen Müzakere Yüksek Komitesi’nin belirlediği sözde siyasi heyet içerisinde bulunanlar ve ayrıca askeri muhalefet adı altında 10 kişi katılması bekleniyor.