Den Haag Belediyesi’nde ‘Kobanê’ temalı Newroz resepsiyonu

Hollanda’nın Den Haag kentinde, Den Haag belediyesinde Kobanê temalı bir Newroz resepsiyonu verildi.

Hollanda’nın Den Haag kentinde, Den Haag belediyesinde Kobanê temalı bir Newroz resepsiyonu verildi.

Den Haag’da belediyede düzenlenen Newroz Resepsiyonu’na, Rojava’nın Cizîre kantonunda DAİŞ çetelerine karşı savaşırken yaralanan Hollandalı YPG savaşçısı Richard Jansen’in babası Leo Jansen, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kobanê Belediye Başkanı Mustafa Abdi, KNK Eşbaşkanı Tahir Kemalizade, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden Sadi Ahmed Pire, Sosyalist Parti milletvekili H. Van Bommel’in de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi katıldı.

Resepsiyonda Den Haag Belediye Başkanı adına Mark Verheul bir konuşma yaptı. Konuşmacılar arasında Kürdolog Prof. Dr. Martin Van Bruinnessen de yer aldı.

Konuşmacılar, konuşmalarını yaparken arka planda ise Kobanê ve Newroz temalı fotoğraflardan bir gösteri yapıldı. 5 Mayıs’ta 70’inci yıl dönümünün kutlanacağı bağımsızlık gününe atıfta bulunan Hollandalı konuşmacılar Kürtlerin direnişine de dikkat çekerek, Kobanê zaferini kutladı.

DAİŞ saldırıları ve zoraki göçleri de değerlendiren Sosyalist Parti milletvekili Van Bommel, PKK’nin AB’nin ‘terör örgütleri’ listesinden çıkması gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Martin van Bruinnessen ise Newroz’un tarihini, 4 parça Kürdistan için anlamını anlattı.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim de DAİŞ çetelerinin dünyanın dört bir yanından gelerek Kürtlere, Kürdistan’da saldırdıklarını belirtti. Kürtlerin DAİŞ çeteleri karşısındaki zaferini de anlatan Müslim, Kürtlerin insanlık onuru için savaştığını sözlerine ekledi.

Kobanê Belediye Başkanı Mustafa Abdi de YPG ve YPJ’nin selamlarını getirdiğini söyledi. Herkesin Kürtlerin, DAİŞ’e karşı savaştığını bildiğini vurgulayan Mustafa, “DAİŞ çekilirken, cesetlerin altına bomba yerleştirdiği için cesetler ortada” diye konuştu. Göç eden Kobanêlilerin zor durumda olduğunu, dönüş için uygun koşullar yaratmaya çalıştıklarını da ifade eden Kobanê Belediye Başkanı, ancak yetersizliklerin çok olduğunu belirtti.

Abdi elektrik ve su gibi alt yapı sorunlarını da sıralayarak, Kobanê’nin yeniden inşaası için destek çağrısında bulundu. Resepsiyonda www.helpkobane.com sitesinin broşürleri de dağıtıldı.