GÖRÜNTÜLÜ

Düsseldorf’ta ‘NA’, ‘HAYIR’, ‘NEIN’, ‘NO’ yürüyüşü

Almanya’nın Düsseldorf kentinde NRW Hayır Platformu ‘'Tek adam diktatörlüğüne, faşizme ve başkanlığa hayır” mitingi düzenledi.

Saat 14.00'da ellerinde ‘NA’, ‘Hayır’, ‘Nein’ ve ‘NO’ pankartları ile DGB Haus önünde toplanan kitle, mitingin yapılacağı Johhannes Rau Platz alanına doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca HDP’nin referandum şarkısı (BÊJİN NA) eşliğinde yürüyen kitle sık sık, “Terörist Erdoğan”, “Bijî azadî, bimre koletî”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Diktatör Erdoğan” ve “Faşizm yenilecek” sloganları attı. Yaklaşık 1 saat süren yürüyüşün ardından miting alanına gelindi.

‘16 NİSAN’DA FAŞİZMİ SANDIĞA GÖMECEĞİZ’

Mitingin açılış konuşmasını NAV-DEM Eş Başkanı Fatoş Göksungur yaptı. AKP/MHP faşizmine karşı, Almanya Hayır platformu olarak yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirten Göksungur, “Almanya’da, AKP/MHP faşizmine karşı ortak mücadele yürüten ‘Hayır’ platformu güçlü olarak 27 Mart’tan itibaren her yerde, her şehirde ‘Hayır’ı daha bir güçlü haykıracaktır. Bizler nasıl ki 7 Haziran’da o coşkuyu, o heyecanı sandıklarda çıkardıysak, 16 Nisan’da da AKP/MHP faşizmine karşı öfkemizi daha da büyüterek 16 Nisan’da faşizmi sandığa gömeceğiz” diye konuştu.

‘DAYATMA İLE KARŞIMIZA GETİRİLEN ANAYASAYA HAYIR DİYECEĞİZ’

HDP eski milletvekili ve Alevi Bektaşi Federasyonu kurucusu Ali Kenanoğlu da yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir anayasa karşılıklı olarak o topraklarda yaşayan halklar tarafından onların talepleri üzerine yapılmamıştır. Hepsi dayatma ile yapılmış anayasalardır ve 16 Nisan referandumunda da karşımıza sunulacak olan anayasa aynı amaçla aynı yöntemle getiriliyor, biz bu nedenle bundan önceki bütün anayasalara ‘Hayır’ dediğimiz gibi, bu dayatma ile karşımıza getirilen anayasaya da ‘Hayır’ diyoruz. Bu anayasa değişikliğine giderken, anayasayı ve referandumu savunanlar buna ‘Evet’ diyenler bize ne öneriyorlar? Cumhurbaşkanı ve başbakanı dinlediğimiz zaman bize önerdiği tek bir şey var, diyor ki; ‘Evet derseniz 16 Nisan’dan sonra idam sehpasını kuracağız, idamı getireceğiz.’ Bize yeni bir yaşam, ortak bir yaşam vaat etmiyor, bize idam sehpasını vaat ediyor. Bu yüzden bu rejime ‘Hayır’ diyeceğiz ve ‘Hayır’ın sesini yükselteceğiz.”

‘BİR OY ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRİR’

Hakkari eski belediye eş başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ise, “Biz istersek bu diktatöre dur diyebiliriz, biz buraya size ‘Hayır’ deyin diye gelmedik. Biz gelip, size bir oyun, bir ülkenin kaderini değiştirebilecek önemini anlatmaya geldik. Bu yüzden referandum bitene kadar herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Bin sebebimiz ‘Hayır’ için var ama tek sebebimiz dahi ‘Evet ‘için yok” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından miting, sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.