Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde süresiz açlık grevi

Tutsakların tuttukları notlara dahi el konulan, çıplak arama uygulamaları ile koğuş baskınlarının eksik olmadığı Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki 3 gündür 5 tutsak, açıkladıkları 4 talep yerine getirilene kadar süresiz açlık grevi başlattı.

Hak ihlalleri, işkence ve kötü muamele ile gündemden düşmeyen Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’ın getirilmesiyle uygulamalar daha da sertleşti. Demirtaş ve Zeydan’ın “güvenlik” iddiasıyla tek başına hücrede tutulduğu cezaevinde haftada iki gün koğuşlara baskın düzenleniyor. Koğuşlarında yatak ve yorgan dışında hiçbir şey olmayan HDP’li vekillerin yazı yazdıkları kağıtlara el konuldu. Cezaevi idaresi Demirtaş’ı içeri alırken valizinde bulunan kitap ve kıyafetlerine de el koymuştu. Demirtaş ve Zeydan halen ağırlaştırılmış müebbet hapis verilen tutsakların koşullarında, C blokta tutulmaya devam ederken, bunun haberinin yapılmasının ardından cezaevinden sürgünler başlamıştı. 

BASKI HAD SAFHADA

Daha önce görev yaptığı Bolu, Erzurum ve Tekirdağ cezaevlerinde işkence uygulamaları ile nam salan Edirne F Tipi Cezaevi Müdürü Haydar Ali Ak’ın talimatları doğrultusunda haftada 2 gün koğuşlara baskın düzenleniyor. Demirtaş’ın da koğuşunun içinde olduğu siyasi tutsakların koğuşuna geçen hafta asker ve gardiyanlar tarafından yapılan baskında tutsakların tüm defter, kitap ve kalemlerine el konuldu. Okudukları kitaplardan tuttukları notlara, cezaevi idaresine ödedikleri parayla çektirdikleri fotokopilere dahi el koyan cezaevi yönetimine tepki gösteren Bülent Öztürk adlı tutsak, bir haftadır “süngerli oda” denilen tecrit hücresinde tutuluyor. Uzun zamandır koğuşlar arasında yapılan sosyal aktiviteler ise çeşitli nedenler gerekçe gösterilerek engellenirken, ortak alan görüşmesine ise sadece idarenin istediği kişiler çıkartılıyor. Kürtçe yazılan mektuplar ise aylarca idarede bekletiliyor. Sürgünle gönderilen tutsakların eşyalarına cezaevi tarafından el konuluyor, girişte çıplak arama ile insanlık dışı muameleler uygulanıyor.

80’LERİN MANZARASI

Görüşe giden ailelerin bin bir eziyetle girebildiği cezaevinde, kapalı görüş dışında tutsaklara kıyafet, kitap ve her türlü eşyanın verilmesi yasak. Açık görüşte gardiyanlar, konuşmaları duyabilecek şekilde konumlanıyor. Son dönemde kapasitesinin çok üzerinde tutuklunun barındığı cezaevinde, gardiyanların tutsaklara dönük işkenceleri sık sık basına yansıyor. Asker ve gardiyanların ani baskın yaparak saldırmadığı koğuş neredeyse yok.

Cezaevinde son dönemde yaşanan başlıca hak ihlalleri şöyle:

* Gardiyanlar koğuşlara baskın yapıp, tutsakları darp ediyor. Karşı koyanlar hücreye atılıyor.

* Her sabah yapılan sayımlarda tutsaklar havalandırmaya kilitleniyor. Bu durumu kapılara vurarak protesto eden tutsaklar 2 saat burada tutulduktan sonra bu kez içeri alınıp, havalandırmanın kapıları kapatılıyor.

* Siyasi tutsakların tamamının iletişim, görüş ve hücre cezası bulunuyor. Şu ana kadar 100'ü aşkın tutsak hakkında yüzlerce soruşturma açıldı, onlarcasına hücre cezası verildi.

* Koğuş içerisinde yapılan aramada tutsakların özel eşyalarına el konuluyor.

* Havalandırmaya takılan 3 aydınlatma projektörü doğrudan koğuşlara tutuluyor. İçeri vuran yoğun ışık nedeniyle uyuyamayan tutsakların pencerelere taktığı perdeler gardiyanlar tarafından ya yırtılıyor ya da el konuluyor.

* Aydır koğuşlar arası görüşe çıkmayan tutsakların tüm sosyal hakları ellerinde alındı.

* Ortak alan görüşüne çıkarılmayan tutsaklar, hastane ve mahkemelere götürülmüyor.

* Kitap, gazete ve mektuplara el konuluyor.

* Her gün bir tutsağın hücreye atıldığı cezaevinde, tutsaklar saldırgan politikanın bilinçli olarak uygulandığını belirtiyor.

SÜRESİZ AÇLIK GREVİ BAŞLADI

Her geçen baskıların artarak devam ettiği cezaevinde, Erdal Emeç, Bülent Öztürk, Orhan Şahin, Zerdeşt Oduncu ve Mesut Pehlivan adlı tutsaklar 3 gündür süresiz açlık grevi eylemine başladı. Kaç gün açlık grevinde kalacakları konusunda süre vermeyen tutsaklar, insanlık dışı muameleler son bulana kadar grevini sürdüreceklerini duyurdu.

Tutsakların talepleri şöyle:

* Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son verilsin.

* İnsanlık dışı muamelelere imza atan cezaevi müdürü Haydar Ali Ak görevden alınsın.

* HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan siyasi tutsakların bulunduğu koğuşa verilsin.

* El konulan tüm eşyalar tutsaklara iade edilsin.