GÖRÜNTÜLÜ

Ege'nin Newroz mesajı: Mutlaka kazanacağız!

"Mutlaka Kazanacağız” sloganı ile gerçekleştirilen Newroz ateşi İzmir, Muğla ve Manisa’da coşku ile yakıldı. Aydın’da valilik tarafından getirilen son dakika yasağı ile halk kendi inisiyatifi ile bulunduğu her alanda Newroz'u kutlayacak.

Bu yıl “Mutlaka Kazanacağız” sloganı ile gerçekleştirilen Newroz'da etkinliğe saatler kala on binler Newroz alanlarını doldurmaya başladı. Ege’de başta İzmir olmak üzere Muğla ve Manisa’da alanlara akın eden on binler Newroz halayına durdu. Aydın’da ise valiliğin son dakika yasağı ile Newroz yasaklandı.

İzmir Gündoğdu Meydanı'na halk yöresel kıyafetleri ile akmaya başladı. Polisin ablukaya aldığı meydanda halkın Cumhuriyet Meydanı ve Alsancak’ta giriş yapacağı iki arama noktası kuruldu.  

HDP bayraklarının yer aldığı alanda “Hayır” yazılı bayraklar asıldı. HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Sellahatin Demirtaş'ın fotoğrafının da asıldığı alanda, her dilden “Newroz Pîroz Be”, “Hayır Hepimiz Kazanacağız” ve “Biz Halkız Gücümüz Birlik Sözümüz Hayır” pankartı açıldı.

Öte yandan “Li dijî şerxwazan bêje Na”ve “Ji bo dayika Taybet beje Na” flamaları sahneye asıldı. Alanda birçok stant kurulurken Newroz'a saatler kala halk alana alınmaya başladı ve kitle sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı atarak halaya durdu.

Arama yapıldığı esnada polis ellerinde sarı, kırmızı ve yeşil flama olan bir kadın ve kızını gözaltına almak istedi. Fenalık geçiren kadın ambulansa bindirilip hastaneye götürüldü. Öte yandan Kürdistan yazılı tişörtleri giyen 3 kadın da alana alınmadı. Polisin kadınlara “Üzerinize hırka giyin, biz görmeyelim” dedikten sonra polis amirlerinin tepki göstermesi üzerinden kadınlar alandan çıkarıldı.

Öte yandan alana Kürt ulusal kıyafetleri ile girmek isteyen Yusuf Budak adlı genç gözaltına alındı. 

MUĞLA

HDP Muğla İl Örgütü tarafından "Mutlaka kazanacağız" şiarı ile düzenlenen Newroz kutlaması Milas merkezde bulunan Akkent Kapalı Pazar yerinde büyük bir coşku ile kutlanıyor. HDP bayrakları ve rengârenk balonlarla süslenen Newroz alanına "Newroz piroz be", "İnadına barış", "Ekolojik bir toplum için Hayır" pankartları ile HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın posterleri asıldı. "Tene nabe bezin Na", "Jin jiyan azadi" dövizleri ile yeşil kırmızı ve sarı renklerine bürünen halk sık sık "Newroz piroz be" sloganlarını attı. Gençlerin güvenlik önlemlerini aldığı kutlamada halk Koma Ciwan'ın şarkıları ile halaya durdu. 

MANİSA

HDP Manisa İl Örgütü öncülüğü'nde "Mutlaka kazanacağız" sloganı ile Newroz kutlamaları başladı. Bu yıl Horozköy Pazaryeri'nde düzenlenen kutlamalara yurttaşların yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, HDP MYK üyesi Beyza Üstün ve HDP PM üyesi Aydın Çetinkaya da katılırken, katledilen kadın siyasetçi Sêvê Demir'in babası Aziz Demir ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri de alandaki yerlerini aldı. Alana üzerinde tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın fotoğrafları bulunan "Hayır hepimiz kazanalım" ve "Newroz Piroz be" yazılı pankartlar asılan kutlama, halaylarla başladı.

Öte yandan polisin alan etrafındaki yoğun önlemleri dikkat çekti. Manisa ilçelerinden kutlamalara katılmak üzere gelen otobüsler kent girişinde aranarak GBT sorgulaması yapılırken, Turgutlu'dan gelen araçlarda Muhsine Paylaştıran isimli kişi polislerce gözaltına alındı. 

Kutlamalarda katılımcıların konuşma yapması bekleniyor.