Esnaf: Bu kötü gidişat sandığa yansıyacak elbet!

İktidarın savaştaki ısrarı ülke ekonomisini dibe vurdururken, bir yıl içinde İzmir’de 6 bin esnafın kepenk kapatmasına neden oldu. Ajansımıza konuşan İzmir esnafı bu gidişatın referanduma yansıyacağını ve sonucun ‘Hayır’lı’ olacağı kanısında.

AKP hükümetinin savaş politikalarında ısrarı ve ülkedeki istikrarsızlık, Türkiye ekonomisinin kan kaybetmesini hızlandırdı. Yıllık gelen turist sayısının azalmasıyla birçok sahil kentinde esnaf kepenk kapatmak veya iş yerini taşımak zorunda kaldı.

İzmir de bu istikrarsızlıktan en çok etkilenen kentlerden biri. 2015 verilerine göre İzmir’e 115 gemi geldi. Bu gemilerde 228 bin 627 yolcu kente giriş yaparken, bu sayı 2016 yılında bir hayli azaldı. Geçtiğimiz yıl, İzmir Limanı’na yalnızca 24 gemi geldi. Turist sayısı da aynı oranda düştü. Bu düşüş İzmir’in ekonomisinin kalbinin attığı Konak ve Alsancak esnafını vurdu.

2016 yılında İzmir’de 6 bin 814 esnaf kepenk indirdi. Binlerce esnaf borcundan dolayı icralık oldu. Halkın alım gücünün azalması, Dolar ve Euro’daki yüksek artış nedeniyle kentte birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Kirasını dahi ödemekte zorlanan İzmir esnafı bu durumun 16 Nisan’da yapılacak referanduma “Hayır’lı bir şekilde” yansıyacağı kanısında.

‘GRAMLA ALIŞ-VERİŞ YAPIYORLAR’

Konak Kemeraltı çarşısında, 6 yıldır peynircilik yapan Ayşe Canikli, son yılların en kötü dönemini yaşadıklarını ifade ederek, “İnsanlar artık sadece fiyat soruyorlar. Önceden gelip kilo kilo alıp giderlerdi. Alım gücü çok düştü artık. Kiramızı dahi zor ödüyoruz. Bir dükkan bir ay içinde iki kez el değiştiriyor. Yönetenler bunları görmüyor mu. Yine ne oluyorsa bize oluyor. Satış yapamıyoruz. Gramla alış-veriş yapıyor insanlar. Köyden birçok ürünü kendimiz almamıza rağmen yine de satış pek olmuyor. Her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Ben artık düzelmeyeceğine inanmıyorum bu işlerin. Baştakiler gelip görsünler halimizi. Bu yaşananlar ilerideki seçime de yansıyacaktır. Halk görüyor neler olduğunu onlar merak etmesinler” diye konuştu.

‘ACİL ÇÖZÜM BULSUNLAR’

Esnaf Ali Kara kuruyemişin artık lükse girdiğini belirtti. İnsanların fiyatlara bile artık bakmadığını vurgulayan Kara da şunları söyledi: “Artık ya şifa niyetine yiyorlar ya da lüks olarak görüyorlar. Düğün bayram olmasa alamayacak seviyeye geldi insanlar. Dolar almış başını gidiyor. Eskiden turist gelirdi onlarda artık gelmiyor. Ne yapacak bu insanlar. Her şey dolara endeksli, alamıyoruz artık. Ülkeyi yönetenler her şeyin iyi gittiğini söylüyor; ama biz bu gidişi göremiyoruz. Cepte hep aynı para ama aldığımız her şeyin fiyatı gün gün artıyor. Acil bunlara çözüm bulsunlar. İnsanlar bıktı bu yaşananlardan. Elbet bizi de anlayan birileri çıkacaktır.”

‘DÜKKANI KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’

11 yıldır balıkçılık yapan Nedim Acar da durumun artık iyice kötüye gittiğine dikkat çekti. Hayli zor durumda olduklarını belirten Acar, kabus gibi bir yıl geçirdiklerini ifade etti ve şunları ekledi: “Elimizde olanları satıp geçiniyoruz. Kiracıyız onu bile ödeyemiyoruz. Bize bir şekilde destek sağlanması gerekiyor. Balığın kilosunu eskiden 3 liradan verirdik şimdi 14 TL olmuş. İnsanlar nasıl alsınlar onlarda haklılar. Eskiden tezgahın önünde işe yetişemezdik şimdi eleman çıkarmak zorunda kaldık. On kişi ekmek yerdi bu tezgahta. Referandumda ben Hayır diyeceğim. Oyunun rengini açıklayanların başına gelmeyen kalmıyor. Korku ülkesi olduk. Her gün daha da kötüye gidiyoruz. Sonumuz Hayır’lı olsun diyelim. Ekonomi böyle giderse zaten düzelmez. Bir iki ay sonra kapatmayı düşünüyoruz. Bir yılda kaç kişi kapattı kim geldi gitti artık bilemiyoruz. Tanışmadan gelip gidiyorlar. Eskiden ahbap olurduk esnafla şimdi moral kalmadı ki sohbet edelim. Balık bile kalmadı denizde. Öyle kuruttular ülkeyi.”

‘UMARIM HAYIR’LI OLUR’

Üç aylık birikmiş kirasını bu ay ödeyebildiğini anlatan Zeki Yalçın, ikinci el kitaba bile artık rağbet edilmediğini dile getirerek, “İnsanlar zaten az okuyorlardı şimdi alım gücü azalınca hiç okumuyorlar. Belli bir kesim artık hiç okuyamıyor. Biz de zam yapmak istemiyoruz; ama mecbur kalıyoruz. Bu koşullarda insanlar sadece karınlarını doyurmakla meşguller haklı olarak. Toplum olarak bunları iyi okumak gerekiyor. Şimdi önümüzde iyi bir fırsat var bunu iyi değerlendirebilirsek şartları lehimize dönüştürebiliriz. Esnaftan Hayır alacakları kesin. Çünkü olumsuz koşullardan en çok biz etkilendik. Kepenk açarken artık ‘Hayırlı sabahlar’ diliyoruz birbirimize. Umarım bu ülke genelinde Hayırlı olur artık” dedi.