Expressen’den soykırım inkarcılarına: Utanın!

İsveç’in en yüksek tirajlı ikinci gazetesi Expressen’in Kültür Şefi Olsson, Türkiye’ye 1915 Soykırımı'nı kabul etme çağrısı yapan Kürt Komedyen Nujen’e saldırıya geçen soykırım inkarcılarına yanıt verdi.

İsveç’in en yüksek tirajlı ikinci gazetesi Expressen’in Kültür Şefi Olsson, Türkiye’ye 1915 Soykırımı'nı kabul etme çağrısı yapan Kürt Komedyen Nujen’e saldırıya geçen soykırım inkarcılarına yanıt verdi.
Özz Nujen, liberal eğilimli Expressen Gazetesi'nin kültür sayfasında soykırımın 100. yıl dönümü dolayısıyla yayımlanan makalesinde, 1915 yılında 1,5 milyon Hıristiyanın katledildiğini belirtmiş, soykırımını inkar eden Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da eleştirerek, Türkiye’nin soykırımı kabul etmesini istemişti.
Makalesinin yayımlamasından birkaç gün önce ANF’ye açıklamalarda bulunan Nujen, Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde HDP’nin desteklenmesine vurgu yaparken soykırıma da değinmiş, bazı Kürt aşiretlerinin 1915 Soykırımı'na katılmasından dolayı Asuri, Süryani ve Ezidilerden özür dilemişti.
Milliyetçi, ırkçı ve faşist çevreler gazeteye elektronik mektup yoluyla baskı yaparak soykırımın tartışılmasını engellemek istedi.

'ASKERİ VESAYETİN YERİNİ ERDOĞAN VE ADAMLARININ VESAYETİ ALDI'

Türk devleti ve AKP iktidarıyla işbirliği içinde bulunan bu kesimlere gazetenin Kültür Şefi Karin Olsson yanıt verdi. Olsson, yanıtında Türkiye’de yaşanan insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlallerini hatırlattı.
Olsson makalesinde, 'bir zamanlar AB ve batılıların destek verdiği Erdoğan’ın demokratikleşme beklentilerine cevap vermediği gibi basına yönelik saldırılarda Putin’le yarışa girdiğini, geçmişte Türkiye’de var olan askeri vesayetin yerini Cumhurbaşkanı ve adamlarının vesayetinin aldığını' belirtti.
Olsson, "Siz  gerçekleri açıkladığı için Özz’e saldıranlar, utanın! Mektup gönderenlerin temsil ettikleri banal anlamda Expressen objektif değil. Biz açıklıktan yanayız" dedi.

'TÜRKİYE'DEKİ GELİŞMELERDEN KAYGIYA KAPILIN'

Charlie Hebdo ile dayanışma gösterdiği için gazeteciler Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya’nın 4 yıl hapis cezasına çarptırılma riski ile karşı karşıya bulunduğunu, Erdoğan ve yakınlarının yolsuzluklarını yayımladığı için geçen yıl Twitter’in kapatıldığını, gazetecileri en fazla cezaevinde bulunan ülkeler arasında Türkiye’nin bulunduğunu ve basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 154. sırada olduğunu hatırlatan Olsson, soykırım inkarcılarına, Özz Nujen’e gerçekleri yazdığı için saldıracaklarına Türkiye’deki gelişmelerden kaygıya kapılmalarını önerdi.