GÖRÜNTÜLÜ

Êzidîlerin Dusseldorf’tan Brüksel’e yürüyüşü başladı

Avrupa’da yaşayan Êzidîler, KDP’nin Şengal’e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Almanya’nın Düsseldorf kentinden, Avrupa Birliğinin başkenti Brüksel’e yürüyor.

Bugün saat 11.00’da Almanya’nın Düsseldorf kentinde, Kuzey Ren Vestfalya'da (NRW) Eyalet parlamentosu önünde toplanan Êzidîler, sık sık, ‘Bijî berxwedana Şengalê’, ‘Bijî Serok Apo’ ve ‘Bimre îxanet’ sloganları attı.

Yurtdışındaki Şengal Êzidî Meclisi’nin organize ettiği eyleme, KCDK-E Eş başkanı Yüksel Koç ve birçok kurum temsilcisi de katıldı.

‘Çeteyên KDP û AKP deste xwe ji axa Êzîdxan Bikşînîn’ (AKP-KDP çeteleri elinizi Şengal’den çekin) pankartını açan kitle adına konuşan Yurtdışındaki Şengal Êzidî Meclisi eş başkanı Fikret İgrek, Şengal’deki krizin daha fazla derinleşmemesi için, AKP ve KDP’ye bağlı çetelerin bir an önce Xanesor bölgesinden çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek şu ifadelerde bulundu; “Êzidîler, şimdiye kadar 73 ferman yaşadı ve her zaman saldırılarla yüz yüzedir. Bu saldırılar bugün de devam etmektedir. Bu yüzden bizim kendimizi savunmaya ihtiyacımız vardır. Bu sebeple biz istiyoruz ki YBŞ ve YJŞ Şengal’i savunma güçleri olarak kabul edilsin.”

Uluslararası güçlerin Şengal’deki krizin çözülmesi için, bölgeye derhal bağımsız heyetler göndererek, Êzidî halkının inancı ve kültürünün korunması için uluslararası bir güvenlik çemberinin oluşturulmasının önemine değinen İgrek, ‘’Yürüyüşümüz bugün Almanya’nın Dusseldorf kentinde başladı, 27 Mart gününe kadar devam edecek, son olarak AB’nin başkenti Brüksel’de gerçekleştireceğimiz miting ile son bulacak” dedi.

‘ŞENGAL’E SAHİP ÇIKMAK İNSANLIĞA SAHİP ÇIKMAKTIR’

KCDK-E olarak bütün eylemcileri kutluyorum sözleri ile konuşmasına başlayan KCDK-E eş başkanı Yüksel Koş ise yaptığı konuşmada, yapılan yürüyüşün çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Koç, “Bu eylem çok önemli bir eylemdir. Herkes bilmeli ki Şengal halkı yalnız değildir, nerede yurtsever Kürtler yaşıyorsa orada Şengal’i savunacağız. KDP, Türk devleti için Şengal halkına ihanet ediyor, saldırıyor. Bu ihanet tüm Kürt halkına yapılıyor. KDP-Mesud Barzanî bir an önce bu yanlış kararından vazgeçmeli ve doğru bir karar vererek Kürt halkına ihanet etmekten derhal vazgeçmeli. Biz bu saldırıları şiddetle kınıyoruz ve yürüyüş güzergahı boyunca tüm yurtsever halkımızın eylemcileri karşılamasını ve eyleme sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından kitle yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında Şengal’e yönelik saldırıları teşhir eden sloganlar ve bildiriler dağıtılıyor. Kitle bugün 27 kilometre yürüyecek. Yarın ki yürüyüş ise Möchengladbach başlayacak.