YENİLENDİ

Fırat’ın Gazabı Hamlesi bilançosu açıklandı

Rakka’nın batı kırsalını özgürleştirmek için başlatılan 'Fırat’ın Gazabı Hamlesinin ikinci aşamasında, 197 köy ile onlarca mezra ve Caber Kalesi’ni kapsayan 2 bin 480 kilometrekarelik alanı özgürleştirdi.'

Fırat’ın Gazabı Eylem Odası tarafından yapılan açıklamada, 620 çetenin öldürüldüğü, 18 çetenin ise sağ yakalandığı belirtildi.

Fırat’ın Gazabı Eylem Odası, 10 Aralık 2016’dan bu yana devam eden Rakka’yı özgürleştirme hamlesinin ikinci aşamasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

28 Arap aşiretinin çatı örgütü konumundaki Rakka bölgesinin en büyük aşireti ‘Wizze’ de dahil onlarca aşiret temsilcisi, Rakka Geçici Meclisi, Kuzey Suriye Federasyonu ve TEV-DEM üyeleri, Kobanê Yürütme Meclisi Başkanı Enwer Muslim ve diğer bazı kanton yöneticileri de basın açıklamasında hazır bulundu.

Bugün Tişrin Barajı’nın doğusunda, Fırat suyu kıyısındaki Haci Elî köyünde, gerçekleştirilen basın açıklaması için çevrede yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) komutanlarından Talal Ali Silo, Rojda Felat, Abdılqadir Hîvdilî ve onlarca savaşçının yer aldığı basın açıklamasını Fırat’ın Gazabı Eylem Odası Basın Sözcüsü Cihan Şêx Ehmed okudu.

QSD’nin hamlenin ikinci aşamasına ilişkin açıklaması şöyle:

ʺRakka halkının çağrıları üzerine başlayan Rakka’yı özgürleştirme hamlemizin 10 Aralık 2016’da startı verilen ikinci aşaması devam ediyor.

2 BİN 48 KM²’LİK ALANDA 197 KÖY ÖZGÜRLEŞTİRİLDİ

QSD Askeri Meclisi’nin aldığı karar ve DAIŞ terörünün ortadan kaldırılması amacıyla başlatılan hamlenin ikinci aşamasında bugüne kadar şu sonuçlar ve kazanımlar elde edilmiştir.

1- 197 köy ve onlarca mezra ile stratejik tepelerin yanısıra tarihi Caber Kalesi’nin de içinde yer aldığı 2 bin 480 kilometrekarelik bir alan özgürleştirilmiştir. Bu sonuçla birlikte Rakka’yı özgürleştirme hamlesinin başından (5 Kasım 2016) bu yana çetelerden arındırılan alanın genişliği 3 bin 200 kilometrekareye ulaşmıştır. Bu geniş alanda 236 köy ve onlarca mezra ile birçok stratejik tepe bulunmaktadır. Böylelikle Rakk kenti batı ve kuzeyden çembere alınmıştır.

260 ÇETE ÖLDÜRÜLDÜ, 18 ÇETE SAĞ YAKALANDI

2- Öldürülen 620 çeteden 115’inin cenazesi güçlerimizin eline geçmiş, 18 terörist ise sağ olarak yakalanmıştır. Ayrıca çok sayıda silah ile mühimmat ve askeri araç da ele geçirilmiştir. Bomba yüklü 40 araç etkisizleştirilmiş, bunların büyük bir kısmı amacına ulaşmadan imha edilirken, bomba yüklü birçok araç ise güçlerimiz tarafından ele geçirilmiştir. 

3- Rakka’nın batısında bulunan binlerce sivil kurtarılarak güvenli alanlara tahliye edilmiştir. Köylerdeki mayın ve patlayıcı temizliğinin ardından yurttaşlar evlerine dönmüş ve gerekli yardımlar yapılmıştır.

QSD’YE 2 BİN 500 YENİ SAVAŞÇI KATILDI

4- Operasyonun başlamasından bu yana bölgeden 2 bin 500 savaşçı güçlerimize katılmıştır. Saflarımıza yeni katılan savaşçılar uluslararası anlaşmaların gerekleri göz önünde bulundurularak eğitimden geçirilmiştir. 

5- “Fırat’ın Gazabı” hamlesine katılan 3’ü enternasyonal savaşçı (biri Britanya, biri Kanada, biri Amerika) olmak üzere 42 savaşçımız şehit düşmüştür. Ayrıca Süryani Askeri Meclisi’nden 3 savaşçımızın kanları Kürt ve Arap yoldaşlarının kanına karışarak birliğimizi pekiştirmiştir.

BÖLGE HALKINA TEŞEKKÜR MESAJI

Bizler “Fırat’ın Gazabı” Ortak Eylem Odası Komutanlığı olarak, özgürleştirilen alanlardaki halklarımıza, savaşçılarımıza gösterdikleri büyük ilgi ve sağladıkları destek ve yardım dolayısıyla teşekkür ediyoruz. Onları koruyacağımızın ve her zaman yanlarına olacağımızın sözünü yineliyoruz. Onları korumanın bedeli ne olursa olsun asla geri adım atmayacağız.

Bölge halklarını topraklarına sahip çıkmaya, meclislerini kurmaya ve QSD saflarına katılarak tüm bölgelerini korumaya çağırıyoruz.

Aynı zamanda savaş alanlarında güçlerimizi yalnız bırakmayan uluslararası koalisyon ve uzman ekiplerine de teşekkür ediyoruz.

KOBANÊ YÖNETİMİNE TEŞEKKÜR MESAJI

Kobanê Kantonu Demokratik Özerklik Yönetimi, kurumları ve güvenlik güçlerine de kurtarılmış bölgelerdeki sivillere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyor, Rakka’nın özgürlüğüne kadar daha büyük başarılar elde edileceğini ve tüm Suriye topraklarının terörizmden kurtarılacağını bir kez daha vurguluyoruz.”

QSD güçlerinin operasyon bilançosuna ilişkin açıklamasının ardından bölgedeki 28 Arap aşireti ileri gelenlerinin de bir basın açıklamasıyla QSD güçlerine desteklerini deklare edecekleri belirtiliyor.’’