Frankfurt’ta Maraş HDP dayanışma gecesi düzenlendi

Maraş girişimi tarafından organize edilen gecede konuşan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, “Bizler Türkiye’de yeni bir oluşum oluşturduk. Kadın, gençler, yaşlılar, sol sosyalistler yeni bir parti kurduk. Bu da HDP’dir" dedi.

Almanya’nın Frankfurt kentinde Maraş HDP dayanışma gecesi düzenlendi. Maraş girişimi tarafından organize edilen gecede konuşan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, “Bizler Türkiye’de yeni bir oluşum oluşturduk. Kadın, gençler, yaşlılar, sol sosyalistler yeni bir parti kurduk. Bu da HDP’dir, esilenlerin sesidir. Herkes kendisini HDP’de ifade edebiliyor. HDP’de Ermenisi, Süryanisi, Lazı, Çerkezi her halktan insan vardır” dedi.

Almanya’nın Frankfurt kentinde Maraş Girişimi tarafından HDP Maraş dayanışma gecesi düzenlendi. Kral Düğün Salonu’nda yapılan gece, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. “Barajları aşalım” sloganı ile düzenlenen geceye yüzlerce kişi katıldı.

YPG, YPJ bayrakları ve HDP flamaları ile süslenen salonda Mezopotamya Yayınevi ve Yeni Özgür Politika gazeteleri de stand açtı.

Gecenin açılış konuşmasını Maraş Girişimi adına Mehmet Demir yaptı. “Bizler, Maraşlılar olarak HDP ile dayanışmak için bugün buradayız” diyen Demir Alevilerin ve tüm ezilenlerin, ötekileştirenlerin sesini sonuna kadar yükselteceğini söyledi.

Görüşmelerin yapıldığını, yapılan görüşmelerin kabul edilmediğini belirten Demir, “Bir taraftan bunlar olurken, diğer taraftan da askeri operasyonlar, tutuklamalar sürüyor” diye konuştu.

“Hani sizin samimiyetiniz” diye soran Demir, 7 Haziran’daki seçimlerde Alevilerin oylarının çok önemli olduğunu söyledi. AKP iktidarının sürmesi durumunda Maraş, Dersim, Koçgiri’de olduğu gibi, Alevilerin üzerindeki politikaların devam edeceğini de sözlerine ekledi. Bunu engellemek için de seçimlerde iyi bir sonuç çıkarılması gerektiğini söyleyen Demir, “Erdoğan Aleviler de dahil, herkes adına kendisinde konuşma yetkisi bulabiliyor. Bu diktatörlüğe karşı tek bir parti vardır o da HDP’dir. HDP’nin yanında moralimiz ve neşemiz her zaman yüksektir. Bugün Avrupa’da HDP için yüzlerce toplantı yapılıyor. Seçimlerde herkes mutlaka oy kullanmalıdır. Maraş bölgesinde birileri çıkıp ‘Kobanêliler’ diyenler biz de ‘Biz de Kobanêyiz, Şengaliz, HDP’yiz’ diye cevap vermemiz gerekiyor” dedi.

Gecede Pir Hüseyin Bildik de bir konuşma yaptı. Alevilerin kendilerine dayatılan zorunlu din dersine ve inkar asimilasyona karşı HDP diyeceğini söyleyen Bildik şunları vurguladı: “Yürütülen inkar politikalarına karşı asla boyun eğmeyeceğiz. Bizler asla kendi aslımızı inkar etmeyeceğiz. Biz her konuda HDP’nin yanında olacağız. Bugün Alevilerin oylarını alan CHP artık Alevilerden oy beklemesin. Ezilmeye ve sömürüye ‘dur’ diyebilmek için herkes, başta Alevi canlarını HDP’ye oy vermeye çağırıyoruz.”

HDK Eş Sözcüsü ve HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, Maraş üzerinde çok kirli oyunlar oynandığını söyledi. Katliamların yapıldığını, insanların zorunlu olarak göç ettirildiğini vurgulayan Tuncel, “Ama her şeye rağmen, siz değerli halkımız, devletin bu inkar politikalarına karşı sessiz kalmadınız. 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde Maraş’tan beklentimiz var. Maraş katliamı karşısında sessiz kalan CHP’ye karşı Maraş üzerinde kirli politika yürüten AKP’ye karşı biz de artık Maraş’ta sesimizi yükselmek için ‘biz varız’ diyeceğiz” şeklinde konuştu.

Kenan Evren’in zihniyeti halen Türkiye’de devam ettiğini, halen Kürtlerin anadili olan Kürtçe tam olarak resmileşmediğini, hala AKP diktatörlüğünün olduğunu belirten Tuncel, Türkiye’de artık ezilen, sömürülen kim varsa, onların yanında olacaklarını belirtti.

“Bizler Türkiye’de yeni bir oluşum oluşturduk. Kadın, gençler, yaşlılar, sol sosyalistler yeni bir parti kurduk. Bu da HDP’dir, esilenlerin sesidir. Herkes kendisini HDP’de ifade edebiliyor. HDP’de Ermenisi, Süryanisi, Lazı, Çerkezi her halktan insan vardır. Ermeni ve Süryani katliamının yıldönümü yaklaşıyor. Halen Türkiye Cumhuriyeti bu konuda bir adım atmış değil. Tam olarak 100 yıl önce katliam yaşandı ama hala bu Türkiye Cumhuriyeti katliamla hesaplaşmış değil” diyen Tuncel, bir taraftan barış görüşmeleri yapılırken, diğer taraftan da provokasyonların devam ettiğini de söyledi.

En son Ağrı’da yaşanan provokasyon başarılı olsaydı, her yerde HDP’nin zan altında bırakılacağını da sözlerine ekleyen Tuncel, “Bakın Ağrı halkımız bu provokasyonun önüne geçerek, devletin kirli yüzünü ortaya çıkarttı. Bunlar HDP’nin 7 Haziran’daki başarı ve zaferini engellemek için ellerinden geleni yapıyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, asla bunda başarılı olamayacaklardır. HDP Türkiye’nin her yerinde halkla kucaklaşmış bir partidir” dedi.

Devletin oluşturduğu CHP’nin iktidardayken, Dersim, Sivas, Maraş katliamlarının yaşandığını da vurgulayan Tuncel, CHP’nin hiçbir zaman Alevilerin sorununu çözme noktasında bir çaba içerisinde olmadığını belirtti ve CHP’nin sadece seçim zamanında Alevilerden oy istediğini de sözlerine ekledi.

“Biz HDP olarak, 7 Haziran’da CHP tabanından oy, AKP’den milletvekili alacağız. Bugün saraylarda oturup kendi tahtını sağlama almak için meydanlara çıkıp AKP adına oy isteyen bir cumhurbaşkanı var. Onun da tek derdi AKP 400 milletvekili alsın ki onun tahtı sağlam olsun. Her yerde onun tek sözü olsun” diyen Tuncel, ama buna asla müsaade etmeyeceklerini belirtti. “Biz akın akın geliyoruz” dedi.

Gecede Koma Nergis, Fırat İmirza, Ozan Emekçi, Ali Banılgan, Sipan Xelat, Ali Tutay sahne aldı.

...