Fransa Senatosu’nda Kürt Konferansı başladı

Fransa Senatosu’nda “Sykes-Picot’tan 100 yıl sonra Ortadoğu’da Kürt projesi” başlıklı bir konferans düzenlendi.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi’nin organize ettiği konferansa komünist senatör Michel Billout ev sahipliği yaptı. Konferans saat 14.00’e doğru Kürdistan devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Konferansın açılış konuşmasını senatör Billout’un yaptı. Konferans, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda 7-8 Aralık tarihlerinde yapılan Kürt Konferansı’ndan sonrasına denk geldi.

Paris’teki konferansın iptal edilmesi için Türk devletinin yoğun baskı yaptığı öğrenildi. Konferansa katılım, Fransa’daki OHAL yasası nedeniyle sınırlı tutuldu. 2015 yılında Fransa’daki kanlı saldırılar ardından, olağanüstü hal tedbirleri alınmıştı.

Senatör Billout, konferansın güvenlik önlemleri altında yapıldığına dikkat çekerken, Türkiye’deki durumun iç savaş haline geldiğine işaret etti. Sykes-Picot ve sonrasındaki anlaşmalar konusunda tarihi bazı bilgiler veren Billout, “Bugün 40 milyon Kürdün bir devleti yok. İran, Suriye ve Türkiye’de büyük bir zulme maruz kalıyor” dedi.

Kürtlerin DAİŞ karşıtı mücadelesine vurgu yapan Billout, Erdoğan Türkiye’sinin büyük bir Kürdistan kaygısı ile Kürtlere saldırı başlattığının altını çizdi. Billout, “7 Haziran seçimlerinde Edoğan’ın başarısızlığı ardından baskılar yeni bir boyut kazandı” dedi. Kentlerin yıkılmasının kolektif bir cezalandırma biçimi olduğunu belirten Billout, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından baskıların daha da arttığını söyledi. Billout, Erdoğan rejiminin tutuklamalar, gözaltılar, kapatmalar ve işten çıkarmalar konusundaki bilançosuna ilişkin bilgi verdi.

Billout, bu koşullarda Ortadoğu’da Kürt projesinin çok karmaşık ve tehlikeli koşullarda kendisini dayattığını vurgulayarak, Kürtlerin yaşadığı bu bölgeye barışın hakim olmasını istediğini ifade etti.

Saat 18.00’e kadar programlanan konferansta PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ve DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle konuşma yapacak. Fransa ve İngiltere’nin öncülüğündeki Sykes-Picot anlaşmalarından sonra yüzyıllık bölünmeler ve yüzyıldır süren savaşlar tartışılacak. Ortadoğu’daki mevcut krize çözüm olarak Kürt hareketi öncülüğündeki Ortadoğu Konfederalizmi üzerinde durulacak.

Konferansa France 3 televizyonu eski yazı işleri müdürü Pierre Babey,  Sol Parti Sözcüsü Eric Coquerel,  Exeter Üniverstesi’nden Ortadoğu politikaları doktorası sahibi ve Kürt Uzmanı Seevan Saeed ve Komünist Parti’nin uluslararası ilişkilerden sorumlu ulusal yetkilisi Lydia Samarbakhsh da konuşmacı olarak katılacak. Konferansın moderatörlüğünü, INALCO’da konferans veren İbrahim Seydo Aydoğan ve Kürdistan-Fransa Dostluk Derneği Ulusal Yetkilisi Michel Laurent yapıyor.