Gardiyanın yaptığı iğne ile bacağını kaybetti

Tutsak Zeki Çelik, cezaevi gardiyanı tarafından yapılan iğne ile sol bacağını kaybetti. Tedavisi de cezaevi idaresi ve jandarma tarafından engellendi.

Tutsak Zeki Çelik, cezaevi gardiyanı tarafından yapılan iğne ile sol bacağını kaybetti. Tedavisi de cezaevi idaresi ve jandarma tarafından engellendi.

KCK operasyonları kapsamında 2013 yılında Şırnak’ta tutuklanarak Mardin E Tipi Kapalı cezaevine konulan Zeki Çelik’e cezaevinde yaşadığı bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle cezaevi revirinde iğne verildi. İğneler için her gün revire çıkan Çelik, revirdeki görevli sağlıkçılar yerine gardiyanın iğne yapması sonucu sol bacağını kaybetti. Cezaevi idaresi tarafından hastaneye götürülmesi de engellenen Çelik’in hastanede tedavisini ise uzman çavuş ve sağlık görevlileri kendi aralarında anlaşarak yarıda kesti.

Bu süreçte KCK davasından tahliye edilen Zeki Çelik, adli bir suçtan kesinleşen cezası nedeniyle yeniden Mardin cezaevinden Şırnak yarı açık cezaevine gönderildi.

Halen Şırnak yarı açık cezaevinde bulunan Çelik “Bacağımı kaybetmeme neden olan sorumlulardan hesap sorulsun. Hukuk mücadelesi başlatacağım” dedi. Çelik, cezaevi koşullarında ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyledi ve tahliyesini istedi. 

'GARDİYAN ZORLA İĞNE YAPTI'

KCK adı altında yürütülen operasyonlar da  KCK gençlik üyesi olduğu gerekçesiyle 5 Ocak 2015 tarihinde tutuklandığını aktaran Zeki Çelik, bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle cezaevi revirine çıktığını ve revir de görevli doktor tarafından kendisine ağrı kesici iğne verildiğini söyledi. İğneleri her gün düzenli olarak yaptırmak için revire çıktığını belirten Çelik, son olarak 9 Nisan 21013 günü revire gittiğinde orada doktor bulunmadığını söyledi. Çelik, şöyle devam etti: “Göreveliler sağlık personelini çağırmak yerine ‘Hoca’ diye hitap ettikleri bir gardiyanı çağırdı. Gardiyanıın iğnemi yapmasına itiraz ettim ama ‘bir şey olmaz, daha önce de çok yaptım’ diyerek iğneyi vurdu.”

TEDAVİSİ ENGELLENDİ

Bu sırada vücudunda büyük bir acı ve yanma hissettiğini anlatan Çelik, bu şekilde götürüldüğü koğuşta yaşadığı acının şiddetlendiğini ifade etti.

Çelik, ‘’Arkadaşlarım gardiyanları çağırarak hemen acile götürülmemi istedi. Ancak gardiyanlar bunu kabul etmedi ve beni hastaneye götürmedi. Sabah arkadaşlarımın ısrarı üzerine beni cezaevine doktoruna çıkardılar  ve doktor beni Mardin Devlet hastanesi beyin cerrahi bölümüne sevk etti” diye aktardı.

IRKÇI DOKTOR MUAYENE ETMEDİ

Cezaevi idaresinin doktorun sevk yönünde verdiği raporu bir türlü uygulamadığına yer veren Çelik, şöyle konuştu: ‘’Cezaevi idaresi 45 gün boyunca doktorun sevk kararını uygulamadı ve beni hastaneye götürmedi. Bu sürede hastalığım ilerledi. Hastaneye götürüldüğüm de ise bu defa beyin cerrahı doktorun ırkçılığı ile karşılaştım. Doktor bana iğneli EMG  yaptırmak yerine bir jel vererek hastaneye geri gönderdi.”

'BACAĞIMI TÜMDEN KAYBETTİM'

Bir ay boyunca koğuşunda kaldığını ve herhangi bir tedavi göremediğini söyleyen Çelik, bu süreçte sol bacağını artık hissedemediğini ve tümden kaybettiğini belirtti.

“Psikolojim bozuldu,dünyam başıma yıkıldı” diyen Çelik, ‘’Cezaevi idaresi beni tekrar Mardin Devlet Hastanesi beyin cerrahi bölümüne sevk etti. Mardin’den ise Diyarbakır Araştırma Hastanesine  sevkimi yaparak cezaevine geri gönderdiler. 15 gün sonra da Diyarbakır Araştırma Hastanesi Fizik bölümünde tedaviye başladım” diye konuştu.

Diyarbakır Araştırma Hastanesinde iğneli EMG muayenesi ile “Periferik sinir yaralanması” tanısı konduğu bilgisini paylaşan Çelik, bacağının tedaviye yanıt vermediğini aktardı.

Tedavisi sırasında görevli cezaevi görevlisi uzman çavuş ile fizik tedavi bölümünde görevli sağlıkçıların anlaşarak tedavisini yarıda kestiklerini de belirten Çelik,cezaevine geri getirildiğini  sözlerine ekledi. 

MARDİN İHD’YE HUKUKİ YARDIM TALEBİ

Sağlık durumu hakkında İHD’yi bilgilendiren Çelik, ‘’Cezaevinde ban yapılan yanlış tedavi sonucunda bacağımı kaybettim. Sorumlulardan hesap sorulmasını istiyorum. Şahsi ihtiyaçlarımı gideremiyorum, sorumluların yargılanması ve cezaevinden tahliye edilmem için Mardin İHD Şubesinin bir an önce hukuksal süreç başlatmasını istiyorum” diye konuştu

 

...
...