Gävle'de HDP ile dayanışma gecesi yapıldı

İsveç’in Gävle ilinde yaşayan Kürdistanlılar, Haziran tarihinde yapılacak seçimler öncesi çalışmalarını yoğunlaştırdı.

İsveç’in Gävle ilinde yaşayan Kürdistanlılar,  Haziran tarihinde yapılacak seçimler öncesi çalışmalarını yoğunlaştırdı. Oluşturulan seçim komiteleri Gevle ve çevresindeki yerleşim birimlerinde Türkiye ve Kürdistanlı seçmenlerin sandığa gitmeleri ve tercihlerini HDP’den yana yapmaları için yüksek tempoda bir çalışma yürütürken aynı zamanda halk toplantıları ve geceler de düzenliyor.

Hafta sonu yapılan ve bölgede bulunan Alevi derneklerinin temsilcilerin de katıldığı gecede Cevdet Bağca, Nûarîn, Çetin Oraner, Hasan Tercan, Koma Mezopotamya, Mîran, Koma Berîtan, ve Koma Dengê Kobanê sahnede yer alırken HDP Milletvekili Nursel Aydoğan, İsveç Alevi Federasyonu Başkanı Nevin Kamilağaoğlu ve İsveç HDP’den Hasan Bozlak birer konuşma yaptı.

Gecenin ilk konuşmacısı Kamilağaoğlu, Türk devletinin katliamcı ve soykırımcı bir tarihi olduğunu hatırlattıktan sonra, "Biz örgütlenemediğimiz için devletin katliamlarına karşı koyamadık. Alevi katliamları oldu, Kürt katliamları oldu, Biz Maraşları yaşadık, Malatyaları yaşadık, Çorumları yaşadık, Roboskileri ve Gezileri yaşadık” dedi.

Seçimler öncesi Alevilerin Türk devletinin ötekileştirdiği ve dışladığı halk gruplarla birlikte çok önemli karar aldıklarını söyleyen Kamilağaoğlu, ”Bu karar HDP ile birlikte hareket etme kararıdır. Biz HDP’nin yeni yaşam projesinin çimentosu olacağız” şeklinde konuştu.

Hasan Bozlak ise HDP’nin % 10 barajını aşmasının önemine vurgu yaptı. HDP’nin parlamentoda bulunmasının barış sürecinin başarıya ulaşması için gerekli olduğunu hatırlatan Bozlak, tüm Kürdistanlılar ve Türkiyelilere 31 Mayıs günü İsveç’te yapılacak seçimlerde oylarını HDP’ye vermeleri çağrısında bulundu.

Gecede son konuşmayı HDP milletvekili Nursel Aydoğan yaptı. Seçim sürecine değindikten sonra, HDP için konulan %10 barajını mutlaka aşacaklarını söyledi. Aydoğan, "HDP halkların umududur, halkların umudu olmaya devam ettiği sürece de AKP'nin kabusu olmaya devam edecektir. AKP'nin kabusu oldukça da partimize saldırılar devam edecektir. Daha dün eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ HDP bir uluslararası projedir diyordu. Evet arkadaşlar, HDP bir projedir ama uluslararası değil, tüm halkarın inançların ortak yaşama projesidir. HDP kadın projesidir, gençlik projesidir; farklılıkların ve yok sayılanların projesidir ve bu projenin sahibi Sayın Öcalan'dır" dedi.

Konuşması büyük coşkuyla karşılanan Aydoğan, 187 çocuğu öldüren, kadın katliamlarına göz yuman Roboski'yi aydınlatmayan devlet ve onun saraydaki cumhurbaşkanını başkan yapmamanın herkesin boynunun borcu olduğunu belirttikten  sonra, İsveç’te yaşayan seçmenlere "Siz de oy kullanacağınız gün olan 31 Mayıs günü mutlaka sandık başina gidip oyunuzu kullanmalısınız" diyerek seçimlerde oylarını HDP’ye vermeleri çağrısında bulundu.

Aydoğan, AKP'yi durduracak tek gücün HDP olduğunu, HDP'nin sunduĝu projelerin AKP ve yandaşlarına yaşama şansı bırakmadığını belirterek katılımcılardan AKP’nin provokasyonlarını teşhir etmelerini istedi.

AKP teşhir oldukça HDP’nin giderek güçleneceğini ve barajı yıkacağını söyleyen Aydoğan,  konuşmasını "Serkeftin, serkeftin, serkeftin" diyerek sonlandırdı.

Aydoğan’ın konuşmasından sonra Çetin Oraner'in kendisinin bir Kürt arkadaşı aracılığıyla Kürt Özgürlük Hareketiyle tanışmasını ve sonradan arkadaşının ’şahadet’ ilanını gazetede görmesinden sonra duygularını anlatması gecede duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Son olarak sahne alan Cevdet Bağca'nın "Gelin bir kardeşlik sofrası kuralım" diyerek sanatçılar Çetin Oraner ve Suat Alican'ı sahneye, seyircileri de sahnenin önüne çağırması ve seyircilerle birlikte şarkı söylemesiyle gece coşkulu bir biçimde sona erdi.

...