Gevleborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi kongresini gerçekleştirdi

İsveç’in Gevle ili ve çevresideki yerleşim birimlerindeki yaşayan Kürdistanlıların üyesi oldukları Gevleborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi hafta sonu kongresini yaparak yeni yönetimini seçti.

İsveç’in Gevle ili ve çevresideki yerleşim birimlerindeki yaşayan Kürdistanlıların üyesi oldukları Gevleborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi hafta sonu kongresini yaparak yeni yönetimini seçti. Kongrede konuşan Kürt Siyasetçi Heval, HDP'ye oy çağrısında bulundu.

Kürt Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kongrenin açılış konuşmasını Gevleborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Eriş Batte yaptı.

Kongrede konuşan Kürt Siyasetçi Xelil Heval, Rojava Devrimi, Kobanê Direnişi ve çözüm süreci hakkında değerlendirme yaptı.

'ULUSAL BİRLİĞİN ZORUNLULUĞU GÖRÜLDÜ'

Ortadoğu ve Kürdistan’da tarihi gelişmelerin yaşandığına, DAİŞ çetelerinin ilk kez Kobanê’de YPG ve PPJ’nin önderilk ettiği güçler tarafından yenilgiye uğratıldığına dikkat çeken Heval, Şengal ve Kobanê’deki gelişmelerin Kürtlerin ulusal birliklerini gerçekleşirmelerin zorunluluğunu gösterdiğini söyledi.

Heval, tüm Kürt parti ve örgütlerini bir araya getirecek Ulusal Konferansın Kürtlerin mücadelelerinin daha ileri götürülebilmesi için bir an evvel toplanması gerektiğine vurgu yaptı.

'AKP MECBUR KALDI'

Domabahçe Sarayı’nda ilk kez HDP Heyeti’nin Hükümet temsilcileriyle birlikte ortak bir basın açıklama yapmalarının ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 10 maddelik önerisi üzerinde uzlaşmaya varılmasının önemine değinen Heval, Türk devletinin PKK ve Kürt halkının sürdürdüğü kararlı mücadele sonucu böylesi bir açıklamayı yapmayı kabul etmek zorunda kaldığını ifade etti.

'SÜRECİN DEVAMI İÇİN HDP BARAJI GEÇMELİ'

Sürecin daha sağlıklı bir biçimde yürüyebilmesi  için HDP’nin seçimlerde barajı geçerek parlamentoda güçlü bir şekilde temsil edilmesinin gerekli olduğunu söyleyen Heval, İsveç’te yaşayan tüm Kürdistanlılara 31 Mayıs günü İsveç’te yapılacak seçimlerde oylarını HDP’ye vermeleri çağrısında bulundu.

Heval, bazı Kürt partilerinin DAİŞ saldırı ve katliamları nedeniyle bu yıl Newroz kutlamamaları yapılmaması önerilerini eleştirerek, Newroz’un Kürtlerin ulusal bayramları olduğunu ve en geniş kitleler tarafından çoşkulu bir şekilde kutlanması gerektiğini söyledi.

ÖZELEŞTİRİ

Daha sonra yönetim tarafından hazırlanan çalışma raporu okundu. Gençlik ve kadınlara yönelik çalışmaların istenilen düzeyde olmadığı belirtilen raporda, Kobanê Direnişiyle ilgili de “Merkezimiz bu direnişin maalesef takipçisi ve destekçisi konumundan ileri gidemedi. Kendisini bu direnişin sahibi olarak göremedi” ifadelerine yer verildi.

ASLAN VE BATTE SEÇİLDİ

Rapor üzerinde yapılan tartışmaların ardından önümüzdeki dönem planlanan çalışmalar ele alındı. Önümüzdeki dönemde 'Kürt Dili ve 'Şehit Aileleri' komisyonlarının oluşturulması, kadın ve gençlere yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi, kooperatifleşmeye gidilmesi üzerinde anlayış birliği sağlandı.

16 Kadının yer aldığı 37 kişiden oluşan yeni yönetimin oluşturulduğu kongrede Eşbaşkanlık görevlerine Halime Aslan ve Eriş Batte seçildi.