Hamburg’da Rojavalı aile için kampanya

Kürt özgürlük mücadelesine bağlılığı ile bilinen ve şu anda Hamburg’da PYD çalışmalarında yer alan Afrinli Mohamad ve ailesinin her an sınır dışı tehlikesine karşı Hamburg’da kamuoyu oluşturmak amacıyla imza kampanyası başlatıldı.

Fairouz Suleyman, eşi Selahaddin Mohamad ve çocukları Suriye devletinin baskıları sonucu ülkeleri Kürdistan’ı terk etmek zorunda kalan binlerce aileden biri. Ülkesinde öğretmen iken siyasi faaliyetlerinden dolayı defalarca gözaltına alınan Selahaddin Mohamad bir keresinde de üç sene Halep’te cezaevinde yattı. Kürt özgürlük mücadelesine bağlılığı ile bilinen ve şu anda Hamburg’da PYD çalışmalarında yer alan Afrinli Mohamad ve ailesinin her an sınır dışı tehlikesine karşı Hamburg’da kamuoyu oluşturmak amacıyla imza kampanyası başlatıldı. Hamburg Sol Parti Parlamento Grubu Eş Başkanı Cansu Özdemir, Rojavalı aile için başlatılan kampanyayı desteklediğini belirterek herkesi imza atmaya davet ettiğini söyledi.

Selahaddin Mohamad, sınır dışı tehlikesi sonucu eşi Fairouz Süleyman’ın psikolojisinin bozulduğunu ve çocukları Amad ve Zakiye’nin korkuyla okullarına gittiğini belirterek şunları dile getirdi: "Yurtsever kimliğimden dolayı defalarca gözaltına alınarak üç senede hapis yattım. Hapisten çıktıktan sonra öğretmenlik ve tüm özlük haklarım elimden alındı. Evim sürekli polisin gözetiminde olduğu için eve gelen misafirlerimiz bile sorgulanıyordu. Tüm bu baskılar sonucu ülkemden ayrılmak zorunda kaldım. Kaçak yollardan Güney Kıbrıs Rum kesimine giderek burada iltica başvurusunda bulundum. Rum dostlarının vasıtasıyla daha sonra ailem yanıma geldi. İltica işlemlerim dört yıl sürdüğü için ailem burada kaçak yaşamak zorunda kaldı. Kıbrıs Rum kesiminde ilticacıların hakkı yok denecek kadar azdır. Burada mülteciler adeta kendi kaderleriyle başbaşa bırakılmışlar. Tüm bu olumsuzlukların üstüne bir de ekonomik kriz eklenince adeta bir kuru ekmeğe muhtaç kaldık. Kendi ülkemde öğretmenken bir anda kendimi açlık ve yoksulluğun pençesinde gördüm. Mecbur olarak ailemle beraber Almanya’ya geldik. İltica mahkemesi üç aylık bir süre içerisinde sonuçlanarak ülkeyi terk etmemiz istendi. Yaklaşık bir yıldır kaldığımız Hamburg’da çocuklarım okula gidiyor. 10 Şubat gecesi sabaha karşı kaldığımız kamptaki evi basan yaklaşık 20 polis bizi zorla hava alanına götürerek uçağa bindirdiler. Uçakta ellerim kelepçeli iken ayağa kalkarak bana ve aileme yapılanların insanlık suçu olduğunu İngilizce söyleyerek bunu protesto ettiğimi söyledim. Üzerime çuvallanan polisler susmamam halinde beni hapse atmakla tehdit ettiler. Tüm bu kargaşa içerisinde yanımıza gelen pilot bu durumda uçamayacağını polislere bildirdi. Tüm bu olan bitenler sonucu polis tekrar bizi uçaktan indirerek kaldığımız kampa geri getirdiler. Yolda polislerin tehditleri ve şantajları devam ediyordu.”

Anne Fairouz Suleyman da şu sözleri ekledi: “Oğlum Amad futboldan arkadaşı olan birisine belki bir daha görüşemeyecekleri mesajı atınca çocuk adeta şoka girerek durumu ailesine anlatınca aile internet üzerinden bir kampanya başlatmış. Tüm bu olumsuzluklar hepimizin psikolojisini alt üst etmiş durumda. Okullarında başarılı olan çocuklarım polis baskınından sonra ne uyuyabiliyorlar ne de derslerine konsantre olmuyorlar."

‘ALMANYA HÜKÜMETİ MÜLTECİLERE KARŞI ADETA SAVAŞ AÇMIŞ’

Hamburg Sol Parti Parlemento Grubu Eşbaşkanı Cansu Özdemir, başlatılan kampanyayı desteklediğini belirterek ailenin burada kalması gerektiğini belirtti. Ailenin büyük bir travma altında olduğunu belirten Özdemir, Kıbrıs’ta yaşaması için her hangi bir perspektife sahip olmadığını söyledi. Özdemir, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Almanya hükümeti mültecilere karşı adeta savaş açmış bulunduğuna da dikkat çekti.

Fairouz Süleyman ve ailesi için başlatılan kampanyanın aktif yürütücülerinden Hamburg Rojbin Kadın Meclisi üyesi Agnes von Alvensleben kampanya hakkında şu bilgileri verdi: “Fairouz arkadaşımızın ailesi ülkelerinden siyasi baskılardan dolayı ayrılıp uzun bir yoldan sonra buraya geldiler. Gönderilmeleri halinde ailenin akibetinin ne olacağı belli değil. Bizler de ailenin yurt dışı edilmemesi için internet üzerinden başlatılan kampanyaya aktif bir şekilde destek sunma kararı aldık. Kampanya şu ana kadar oldukça başarılı geçiyor diyebilirim. Kampanya çerçevesinde görüştüğümüz yönetmen Marcin Michalski ailenin durumuna dikkat çekmek için aile ilgili bir video klibi hazırlayarak internet ortamında paylaşacak. Ailenin durumunun Hamburg Parlamentosu‘na sunulması için Hamburg’da yaşayan 9700 insanın imzası gerekiyor. Herkesin imza atarak bu kampanyaya aktif destek sunmasını bekliyoruz.”

NEREDEN İMZA ATILIR?

Fairouz Suleyman ve Selahaddin Mohamad ailesi için başlatılan kampanyaya şu linkten imza atılabilinir:

https://www.openpetition.de/petition/online/keine-abschiebung-der-familie-mohammad