GÖRÜNTÜLÜ

Hamburg’daki AGİT zirvesine karşı toplantı ve yürüyüş

Hamburg'daki AGİT zirvesine ilişkin DKTM'de toplantı düzenlendi. Toplantıda, bugün protesto yürüyüşü yapılacağı belirtildi.

Almanya’nın Hamburg kentinde bugün başlayan AGİT toplantısına ilişkin Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya NAV-DEM, Tatort Kurdistan, YXK/JXK, Rojbin Kadın Meclisi, Kürdistan Halkevi, HDK, AGİF ve Solid gençlik örgütünden oluşan platform adına Yazar Anja Flach, Hamburg Sol Parti Milletvekili Martin Dolzer, Avukat Martin Lemke ve HDK-Almanya Temsilcisi Serhat Çetinkaya katıldı.

Toplantıda, bugün saat 16.00’da düzenlenen yürüyüşün amacının, AGİT’ın dönem başkanı ve Almanya Dış İşleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in Türkiye ve Kürdistan politikalarını protesto etmek olduğu belirtildi. 

'SESSİZLİK SAVAŞI DERİNLEŞTİRİR'

Serhat Çetinkaya, Erdoğan-AKP diktatörlüğünün tüm muhalefete karşı topyekûn savaş ilan ettiğini belirterek, Avrupa devletlerinin Türkiye’deki bu tabloya göz yumarak destek olduğunu vurguladı. Çetinkaya, sessizliğin, Ortadoğu’daki savaşı derinleştireceği, halkların yaşam haklarını elinden almaya devam edeceği ve yeni göç dalgalarına neden olacağını söyledi.

Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Yazar Anja Flach, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun da katılacağı AGİT toplantısında 57 devletin dışişleri bakanlarıyla birlikte 1300 diplomatın hazır bulunacağını hatırlattı. Flach, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırılarına dikkat çekti. Almanya hükümetinin Türkiye’ye hâlâ destek sunmasını eleştiren Flach, Kürdistan’da yaşanan savaşta en çok mağdur olanın kadın ve çocuklar olduğunu söyledi.

Avukat Martin Lemke ise AGİT zirvesi çerçevesinde yapılan 'güvenlik' önlemlerini takip etmek için yirmi avukatın hazır olacağını söyledi.

TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ 'ÖNLEMLER'

Hamburg’un tarihinde görülmemiş 'güvenlik' önlemleri alınırken, 2017 yılında yine Hamburg’da düzenlenecek olan G20 zirvesinin güvenliğini sağlayan güçler açısından bunun prova niteliğinde olduğu belirtildi. 
AGİT toplantısı kapsamında 700’ü özel kuvvetler (SEK) olmak üzere 13. 500 polis bulunuyor. Ayrıca Alman ordusunun zirve bölgesini korumak amacıyla Eurofighter savaş uçaklarını bulunduruyor. Polisin on helikopter, 62 köpek ve 37 at devreye koyduğu duyuruldu.