Hasta tutsak Yamaç’ın tedavisi engellenerek, hastaneye götürülmüyor!

Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Mehmet Yamaç’ın sağlık durumu her geçen gün daha da tehlikeli bir hal alıyor.

Yamaç’ın ailesi, kısa sürede bir tedaviye başlamazsa kardeşleri için çok geç olacağını belirtirken, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaparak, herkesi sorumluluk almaya davet etti.

Edirne F Tipi Cezaevinde bulunan ağır hasta tutsak Mehmet Yamaç’a cezaevi yönetimi, yazdığı mektuplarında sağlık durumunu anlattığını gerekçe göstererek, mektuplarına el koyup, tecrit uyguluyor. Yine hastanede tedavi sırasında kelepçesinin açılmasını isteyen Yamaç’ın talebi kolluk kuvvetleri tarafından kabul edilmeyip, muayene olmadan geri cezaevine getiriliyor. Koğuşunda fenalaşıp hastaneye kaldırılan Yamaç,’ın bir süre hastanede bekletilip, tekrar yine hücresine getirildiği öğrenilirken, cezaevi koşullarında hiç bir şekilde tedavisi mümkün olmayan Yamaç’ın, bilinçli bir şekilde cezaevi yönetimi tarafından tedavisi engelleniyor.  Yamaç’ın için ailesi kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaparak, hasta tutsaklar konusunda herkesi göreve çağırıyor.

‘EN FAZLA 3 SAAT UYUYOR, HAYATINDAN ENDİŞELİYİZ’

ANF’ye konuşan Hasan Yamaç, kardeşinin hastaneye sadece göstermelik bir şekilde götürülüp, getirildiğini ifade ederek, “Bu yolculuk sırasında da sürekli baskı altında. Bu baskı yüzünden tedavi edilmiyor. Kolluk kuvvetleri, insani bir tutum sergilemiyor zaten. Hastaneye gittiği zamanlarda da tedavi edilmiyor, hastalığıyla ilgili hiç bir yöntem uygulanmıyor. En son konuştuğumuz da sırt üstü yatabildiğini ve sadece günde 3 saat uyuyabildiğini anlattı. Durumu her geçen gün kötüye gidiyor ve hayatından endişe ediyoruz” diye konuştu.

‘DURUMU  KRİTİK’

Kardeşi Bayram Yamaç ise, abisi Mehmet’in en son görüştüğünde durumunun kritik olduğuna dikkat çekerek, “Bizimle alay eder gibi bir karar verdiler. Van’da bulunan bir cezaevine verilmesini istiyorduk, Edirne’ye sürüldü. Durumu şu an çok kötü. Başına bir şey gelirse cezaevi ve Adalet Bakanlığı sorumlu. Cezaevinde hayatını tek başına idame ettiremez raporu bulunmasına rağmen serbest bırakılmıyor. Gittiği hastanelerde ciddi bir tedavi edilmediği için hastalığı bu kadar ilerledi. Bir an önce serbest bırakılmasını ve bu konuda bir kamuoyu oluşmasını istiyorum” diye ifade etti.

MEHMET YAMAÇ KİMDİR?

19 Aralık cezaevi katliamında gerçekleşen saldırılar sonucunda göğüs kafesi kırılan ve atılan kimyasal gazlardan dolayı ciğerlerinin bir bölümü yanan Yamaç'ın cezaevinde uygulanan yanlış tedaviden dolayı midesinde birer cm büyüklüğünde yaralar oluştu.

Bunun üzerine Yamaç, yaklaşık iki yıldır kaldığı Tekirdağ F tipi cezaevinde yerin "nemli ve rutubetli" olmasından kaynaklı yaşadığı ağır sağlık sorunları nedeniyle başka bir yere naklini istedi.

Böylece, Adalet Bakanlığı 11 Nisan 2014 tarihinde Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıda ise, Yamaç'ın başka bir cezaevine sevk talebinin olup olmadığının tespit edilerek sağlık durumuna ilişkin raporla birlikte sevk talebinin işleme konulmasını istedi. Ancak Yamaç, sağlık raporlarını göz önünde bulundurarak ailesinin Van'da yaşıyor olması, Van'ın ikliminin sağlık sorunları açısından olumlu olması ve tedavi koşullarının Van'da da olması gibi gerekçelerle sevkini Van F Tipi Cezaevi'ne istemesi üzerine Adalet Bakanlığı keyfi uygulamadan kaynaklı Yamaç'ın sevkini Edirne F Tipi'ne yaptı.