HDP Adayı Özgökçe: HDP'ye verilen oylar barışın ifadesi olacak

HDP Van Milletvekili Adayı Özgökçe, "Yaklaşık 25 yıl bu şehirde doktorluk yaptım. Halkımızı, halkımızın sorunlarını çok yakından gördüm ve aynı sorunları yaşadım" diyerek, Meclis'te sadece HDP'nin halkı temsil edebileceğine dikkat çekti.

HDP Van Milletvekili Adayı Özgökçe, "Yaklaşık 25 yıl bu şehirde doktorluk yaptım. Halkımızı, halkımızın sorunlarını çok yakından gördüm ve aynı sorunları yaşadım" diyerek, Meclis'te sadece HDP'nin halkı temsil edebileceğine dikkat çekti. Van'ın en temel sorunlarından birinin ekonomik ambargo olduğuna vurgu yapan Özgökçe, çözüm sürecine yönelik ise "Egemen güçleri barışa mecbur edeceğiz" dedi.

HDP Van milletvekili Adayı Remzi Özgökçe ile 7 Haziran'da Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da düzenlenecek genel seçimlere dair konuştuk...

'ÜNİVERSİTEDE VE MESLEK HAYATIMDA SÖMÜRÜYÜ FARK ETTİM'

Siyasetle tanışma süreciniz nasıl gelişti?

Dünyaya gözümü açtığımdan bu yana toplumsal hayatın her alanında olan ezilmişliğimizi fazlasıyla gördüm ve yaşadım. Üniversite yıllarında tanışmış olduğum sol hareketler sayesinde tarihimizin ve tarih boyunca yaşadığımız ayrımcılığın, asimilasyonun bilincine vardım. Politik olma eğilimim bu yıllarda hız kazandı. Hayatım boyunca devamlı emekten, emekçiden, ezilenden yana oldum. Meslek hayatımda sistemin bozukluğunu ve aynı zamanda halkımızın yaşadığı sömürüyü çok iyi farkettim. Sendikal faaliyetlerde bulundum. Bundan sonraki süreçte halkımın ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini alarak halkımız için tarihi öneme sahip olan genel seçimlerde anti-demokratik sisteminin yıkılması için buradayım.

'ÇÖZÜM İRADESİ SADECE HDP'DE MEVCUT'

Neden HDP'yi tercih ettiniz?

Yaklaşık 25 yıl bu şehirde doktorluk yaptım. Halkımızı, halkımızın sorunlarını çok yakından gördüm ve aynı sorunları yaşadım. Mücadeleyi bulunduğum her alanda yürüttüm ve bu mücadeleyi bu seçimlerde daha ileriye taşımak için sorunları çözebilecek tek irade olan HDP'den aday oldum. Sonuçta milletvekilliği halkın temsiliyetini Meclis'e taşımak anlamına geliyor. Bunu çözebilecek irade yalnız HDP'de mevcut.

Halkların eşit yurttaşlık temelinde yaşayacağı, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü bir ülkeyi kurmanın temel güvencesinin HDP olduğunu düşünüyorum. Bu iradenin güç aldığı ana kaynak Anadolu’nun neresinde olursa olsun birimizin haksızlık yaşadığı bir yerde, hiçbirimizin özgür ve eşit olamayacağı inancı. Buradan hareketle HDP'nin diğer partilerden farkı ulusalcı, ayrımcı, anti-demokratik yaklaşımların karşısında barışın sesini yükseltebilmesi; her kültürü, dili, kimliği, çeşitliliği kapsayıp toplumun tamamının temsiliyetini taşıyabilecek olması.

Pek çok çevreyle seçim ittifakı yaptınız. Sonuç verecek mi?

Yeni bir yaşam ancak toplumun bütün kesimlerinin kapsanmasıyla mümkün olacak. HDP bütün kesimlerin sesi olma ve hepsini aynı hatta birleştirme konusunda önemli bir adım attı. Özellikle sol kesimden gelen destek ve ittifaklar demokrasi ve eşitlik mücadelesi için çok önemli ve gayet başarılı oldu. Barajları yıkacak, iktidara yürüyeceğiz hep birlikte.

'EKONOMİK AMBARGO TEMEL SORUN'

Van'ın en temel sorununa dair tespitiniz nedir?

Kürdistan’ın en önemli şehirlerinden biri olan Van ve mücadele eden, bedel ödemekten çekinmeyen Van halkı bugünleri mümkün kıldı. Öncelikle bunun söylenmesi gerekiyor. Van'a dair bir söz söylenecekse eğer, kentin en büyük sorunlarından biri, bugüne kadar yaşamış olduğu ekonomik ambargodur. Van halkı seçimlerde oyunu verdikleri vekilleri yanı başlarında, kendi yaşamlarında görebilmeli ve sorunlarını anlatıp onlarla çözüm bulabilmeli. Van’ın ihtiyacı budur, sorunlar da ancak böyle çözülür.

Kadın sorununa dair mesajınız nedir?

Kapitalist modernitenin en çok örtbas ettiği şey kadının toplumdaki kölelik statüsüdür. Erkek egemen sistemin toplumun her alanında yarattığı sömürünün karşısında kadının toplumdaki yerinin, emeğinin ve özgürlüğünün savunulması gerektiğini düşünüyorum. Kadının kurtuluşunun nasıl olacağının en güzel örneği Rojava’da direnen kadınlardır. Rojava’da da gördüğümüz gibi toplumsal alanda kadın-erkek eşitliğinin sağlanması “Yeni Yaşam”ın temel taşlarındandır.

'BARIŞA MECBUR EDECEĞİZ'

Seçim sonuçları çözüm sürecini nasıl etkiler?

AKP bugün halkın iradesinden korkuyor ve Ağrı’da olduğu gibi provokasyonların peşine düşmüş durumda. HDP'nin önlenemeyen yükselişi ve AKP'nin düşüşü bu kirli oyunları gündeme getiriyor ama halkımız bu oyunları direnişiyle boşa çıkarıyor. Her türlü engellemelere rağmen halkımızın gücüyle egemen güçleri barışa mecbur edeceğiz. Barışı onlar bize sunmayacak, biz mücadelemizle alacağız. Barajı yıkacak bir HDP çözümün nerede olduğunu bir kez daha göstermiş olacak. HDP'ye verilen oylar Türkiye’nin her yerinde demokrasi mücadelesinin ve barışa hasretin ifadesi olacak.

KİMDİR?

1965 yılında Van'ın Kalecik köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini İskele Yatılı Bölge Okulu’nda tamamladı. 1980 yılında Ankara Laborant Meslek Lisesini kazandı ve 1983 yılında bu liseden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazanıp, 6 yıllık tıp eğitiminden sonra 1989 yılında mezun oldu. İlk olarak Kastamonu'nun Cide ilçesindeki Nanepınar Sağlık Ocağı’nda göreve başladı. 1992 yılında Van SSK Hastanesi Acil Bölümüne atandı. 2011 yılında Van Devlet Hastanesi’nde 1 yıl çalıştı. 2012 yılında Aile Hekimliğine geçti. Yaşanan büyük depremde Van’dan ayrılmayarak halka sağlık hizmeti sundu ve yerel seçimlerde BDP Tuşba Belediye Başkan aday adayı oldu. Remzi Özgökçe, HDP Van milletvekili adayı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

...