HDP Anayasa görüşmelerinden çekildi!

HDP, devam eden Anayasa değişikliğinin bugünkü görüşmelerinden çekilme kararı aldı.

Karara gerekçe olarak ise, İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın önceki birleşimde kullandığı “soykırım” kelimesi nedeniyle 3 birleşimden çıkarılma cezasının verilmesi gösterildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 6’ıncı gününe giren Anayasa değişikliği teklifinin bugünkü görüşmelerinde katılmama kararı aldı. Çekilme kararı, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın önceki birleşimdeki konuşmasında “soykırım” ifadesini kullanmasından dolayı hakkında verilen “3 birleşimden çıkarılma” cezası karşısında tutum olarak alındı. 

Kararı HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu açıkladı. Kerestecioğlu, şunları söyledi: “Dün burada sevgili arkadaşımız Garo Paylan'a karşı gerçekleşen tutum, aslında sadece kürsüyü kullanmak isteyen, siyasi görüş ifade etme özgürlüğünü kullanan, görüş açıklayan bir milletvekiline karşı yapılmış linç girişimi ve arkasından da üç birleşime katılmama cezası verilmesi gerçekten bugüne kadar görülmemiş bir tutumdur. Günlerdir burada her türlü hakarete, türcülüğe, ‘Köpek giremez’ yazılarına, hatta defalarca hamaset yapılarak sürekli ‘milletin kürsüsü’ denilen kürsünün kırıldığına dahi tanıklık ettik ve bunların karşısında, bu hakaretlerin, el kol hareketlerinin, küfürlerin karşısında hiçbir kınama cezası verilmediğini de müşahede ettik burada. Biz, bu kürsüyü kullanma özgürlüğünün, siyaset yapma özgürlüğünün aslında kısıtlanmasının hepimize karşı yapılmış olan bir tutum olduğunu ifade ediyoruz ve bunu asla kabul etmemiz mümkün değil. Bu nedenle, Halkların Demokratik Partisi Grubu olarak bugünkü birleşimde biz de sözlerimizi kullanmayacağımızı ve katılmayacağımızı belirtmek isteriz.” 

Kerestecioğlu’nun bu açıklamasının ardından HDP’li milletvekilleri Genel Kurul’dan ayrıldı.