HDP: Hesap sormak için ortak mücadeleyi büyütelim

HDP, Sivas Katliamı'nın tıpkı Roboski Katliamı gibi devlet politikalarından ayrı değerlendirilemeyeceğini belirterek, hesap sormak için ortak mücadeleyi işaret etti.

HDP, Sivas Katliamı'nın tıpkı Roboski Katliamı gibi devlet politikalarından ayrı değerlendirilemeyeceğini belirterek, hesap sormak için ortak mücadeleyi işaret etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, 35 kişinin yaşamını yitirdiği Sivas Katliamı'nın yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
"22 yıl önce Sivas’ta gerçekleştirilen ve 35 kişinin ateşe verildiği insanlık dışı katliamı unutmuyoruz. O gün Sivas’ta yaşananlar farklı halkların, inançların, kültürlerin beşiği olan Anadolu ve Mezopotamya topraklarında görülen acılardan sadece birisidir. Dersim, Koçgiri, Malatya, Ortaca, Maraş, Çorum, Gazi katliamları da aynı zihniyetin sonuçları olmuştur" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

'KATLİAM, DEVLETTEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ'

"Alevi toplumunun Cumhuriyet tarihi boyunca uğradığı onca katliamın nedeni, farklı olanı kimliksiz ve kişiliksiz bırakma politikasıdır. ‘Tekçi’ anlayışın savunucuları ve takipçileri, devlet gücünü de arkalarına alarak bu katliamları gerçekleştirmişlerdir. Bu katliamlar nedeniyle Alevi toplumundan hiç özür dilenmemiş, devletin katliamlardaki rolü ve tutumu mahkûm edilmemiş, adalet sağlanmamıştır. O nedenle de acılarımız dinmemiş, yüreklerimiz soğumamıştır. Sivas Katliamı, aradan 22 yıl geçmesine rağmen tam olarak aydınlatılmamış, katillerin bir kısmı yakalanmamış, suçlular korunmuştur. İnsanlık suçu kabul edilmesi gereken bu katliamdaki suçluların bir bölümü ‘zaman aşımı’ gerekçe gösterilerek aklanmıştır. AKP ise, sanık avukatlarını Meclis'e, belediye başkanlıklarına ve yönetici kadrolarına taşımıştır."
Sivas Katliamı'nın da Roboski Katliamı gibi devletten, devletin Alevi toplumuna ve Kürt halkına geleneksel bakış açısından, inkâr ve asimilasyon politikalarından, ‘tekçi’ yaklaşımdan ayrı düşünülemeyeceğinin belirtildiği açıklamada, "Biliyoruz ki, bu katliamlarla ve anlayışla yüzleşme gerçekleşmedikçe, yüzyıllar geçse de açılmış olan yaralar kapanmayacak; yakınlarını kaybeden insanlara, tüm vicdanlı halkın acılarına ve yaslarına içten saygı duyulmayacaktır. O nedenle bir kez daha katliamlarla ilgili dosyaların açılarak tarihle hesaplaşılması ve adaletin sağlanması yönünde samimi girişimlerde bulunulması gerekliğini hatırlatıyoruz" denildi.

'ENERJİ VE İRADEMİZİ BİRLEŞTİRELİM'

Açıklamada, hesap sormanın ve yüzleşmenin yolunın, ortak bir demokrasi ve özgürlük programıyla mücadeleyi büyütmekten geçtiğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi: "Türkiye’nin farklı halklarının, kimliklerinin, inançlarının ve kültürlerinin güçlerini, enerjilerini ve iradelerini birleştirmek; demokrasi, eşitlik ve adalet mücadelesini yükseltmek bugün ve yarın yapılması gerekendir. Eşit yurttaşlık talepleri ancak bu yolla karşılanabilir, ayrımcılık ve adaletsizlik önlenebilir. 22 yıl önce Sivas’ta katledilen insanlarımızı bir kez daha saygıyla anıyor, devletin karanlık eli ile organize edilmiş olan bu katliamı bir kez daha lanetliyor ve tüm acıların ortağı olduğumuzu ifade ediyoruz."