HDP’li adaylar gittikleri her yerde yoğun ilgi görüyor

HDP’li milletvekili adayları seçim çalışmalarını sürdürüyor. Birçok il ve ilçede esnaf ziyareti, büro açılışı gerçekleştiren milletvekili adayları, büyük bir coşkuyla karşılandı.

HDP’li milletvekili adayları seçim çalışmalarını sürdürüyor. Birçok il ve ilçede esnaf ziyareti, büro açılışı gerçekleştiren milletvekili adayları, büyük bir coşkuyla karşılandı.

AĞRI

HDP Ağrı milletvekili adayları seçim çalışmaları kapsamında Ağrı’nın Hamur, Tutak ve Patnos ilçelerinde seçim bürolarının açılış törenlerine katılarak halkla bir araya geldi.

Seçim bürolarının açılış törenlerine HDP Ağrı milletvekili adayları Leyla Zana, Berdan Öztük, Dirayet Dilan Taşdemir, Mehmet Emin İlhan, HDP İl Örgütü ile yüzlerce kişi katıldı. HDP’nin bayrakları ve flamaların dalgalandığı açılış törenlerinde kitle sık sık “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo” sloganlarını atıldı. Patnos ilçesinin girişinde yüzlerce araçlılık konvoy ile karşılanan adaylar Beşyol’da bulunan seçim büronun açılışını yaptı. 

Saygı duruşunun ardından konuşan HDP Ağrı milletvekili adayı Berdan Öztürk, “7 Haziran seçimleri Türkiye halkları için tarihi bir seçimdir. AKP 2002 yıllarında halktan oy istediği zaman eşitlikten, özgürlükten, demokrasiden bahsederek halkın oyunu aldı. Ama şuan görebiliyoruz Özgürlükler, Demokrasi ve adalet ayaklar altında. Sandığa gittiğinize iki tane seçeneğiniz var. Ya tekçi diktatör bir zihniyeti seçeceğiz ya da Türkiye deki tüm inançları, kimlikleri savunan ileri demokrasiyi ye oy vereceksiniz. Ben inanıyorum halkımız demokrasiden yana oyunu kullanacak” dedi.

HDP Ağrı milletvekili Mehmet Emin İlhan ise, “Halkımız hiçbir zaman Kobanê direnişini unutmamalıdır. DAİŞ saldırıları yoğunlaştığı zaman AKP ve Erdoğan büyük bir mutlulukla ‘Kobanê düştü düşecek’ diyordu. Bunu unutmayın ki 7 Haziran’da bunlara derslerini verelim” diye konuştu. 

HDP Ağrı milletvekili adaylarından Dirayet Dilan Taşdemir’de HDP’nin bir kadın partisi olduğunu ve 7 Haziran’da önlerine konulan tüm barajları aşacaklarını kaydetti. Kobanê direnişinde mücadele eden YPJ’lilere selam gönderen Taşdemir, “Zaman HDP zamanıdır. Önümüz açık. 8 Haziran’da hep birlikte büyük bir ses ile Kobanê, Şengal ve İmralı’ya selam göndereceğiz” dedi. 

HDP Ağrı milletvekili adayı Leyla Zana ise şunları söyledi: “Patnos üzerinde tarihte hep hesap yapan diktatörler oldu. Ama hiç kimse iradenizle başa çıkmadı. Diktatörler arkalarına bakmadan gittiler. Bizler geleceğimizi adalet, demokrasi ve barış özerinden inşa edeceğiz. Yaşam ağacı bugün bütün Kürdistan’da yaşam ağacı olmuş. Bu ağaç sadece Kürtlere değil tüm Türkiye halkına şemsiye olmuş. Herkes diyor kendi kimliğim ile bu şemsiyenin altında kalacağım. Biz yaşamımızı herkesle paylaşıyoruz. Bizler tüm kimlikleri, inançları, farklılıkları kendimizle eş tutarız. En büyük onurumuz halkımızdır.” 

Kürdistan özgürlük mücadelesinde halkın çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Zana, “Halkımız gönlünün kapısını bu mücadeleye açmıştır. Halkımız kendi alınteri ile bu güne geldi. Bu mücadele dağlıların, köylülerinin, şehirlilerin, kadının, gencin, baskı altında kalanın, ezilmişin mücadelesidir” dedi.

Kürtler kimsenin malını ve yaşamını çalmamış olmasına rağmen başkaları tarafından Kürtlerin yaşamının çalındığını belirten Zana, “Bu hırsızlara dur demenin zamanı geldi. Onların bizde açtığı yaralar 100 yıldır kabuk tutmuyor. Ben geleceğin umutlarını gözlerinizde görüyorum. Artık kendi yaralarımızı kendi elimizle iyeleştireceğiz. Gençler; siz Sayın Öcalan’ın yol arkadaşlarısınız. Sizlerin bize öncülük etmeniz lazım” ifadelerini kullandı. 

MUŞ

Muş’un Malazgirt ilçesinde de seçim bürosu açıldı. HDP Muş milletvekili adayları Av. Burcu Çelik, Doç. Dr. Ahmet Yıldırım ve Av Mensur Işık, binlerce yurttaşın yanı sıra HDP, DBP yöneticileri ile belediye eşbaşkanları tarafından ilçe girişinde karşılandı. Rengârenk HDP bayraklarıyla donatılan sokakta halay çeken yurttaşlar, sık sık “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganı attı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından Av. Burcu Çelik, Kobanê’de yaşamını yitiren YPG’li Serkan Çokşen’in cenazesinin ilçeye girişine izin verilmediğini hatırlatarak, “Tarihte kapılarını fedakarlığa, misafirperverliğe, hoşgörüye açan Malazgirt halkının bu önemli görevlerini yapmaya izin vermediler. Bizler Anadolu kapılarını niye açtık, özgürce yaşamamıza izin verilmemesi için mi açtık? Elbette hayır. Bu topraklar bizim topraklarımızdır. O günkü olayı Muş Valisine ve Malazgirt kaymakamını soruyorum, sizler kimi kimden koruyorsunuz. Mücadele eden yoldaşımızın uğurlamamıza bile saygı göstermediler” dedi.

Ardından Doç. Dr. Ahmet Yıldırım ve Av. Mensur Işık, halkı selamlayarak birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından yurttaşlar müzik eşliğinde halaya durdu.

IĞDIR 

HDP Iğdır milletvekili adayları M.Emin Adıyaman ve Kıznaz Türkeli, Cumhuriyet Mahallesi’nde seçim bürosu açılışına katıldı. DBP, HDP yöneticileri, belediye eş başkanları, meclis üyeleri ve yüzlerce kişinin katıldığı seçim bürosu açılışında kitle davul zurna eşliğinde halay çekti. Açılışta konuşan Adıyaman, Ortadoğu’da kadınların satılmasına alkış tutanların 7 Haziran’da sandığa gömüleceğini ifade ederek, “Daha düne kadar birileri çıkıp Kobanê düştü düşecek diyordu. Adeta dalga geçerek bunu yapıyordu. Orada Kürt kadınların satılmasına alkış tutuyordu. İşte Şengal’in Kobanê’nin hesabını 7 Haziran gecesi AKP’den tek tek soracağız. Onları sandığa gömeceğiz” dedi. Kürt ve Azeri halkı arasına düşmanlık tohumları ekenlerin de sandığa gömüleceğinin altını çizen Adıyaman, “Bizler birlikte hareket ettikçe resmi ideolojinin bizlere dayattığı Kürt-Azeri halkları birbirine düşüren politikalara karşı birliğimizi, beraberliğimizi ve özgürce yaşama umudumuzu yeşerttikçe bize düşmanlık tohumu ekenleri de 7 Haziran’da sandığa gömeceğiz” dedi.

HDP Milletvekili adayı Kıznaz Türkeli de “Hayâsızca çocuklar öldürülmesin deyip de Roboski’de çocukları öldüren birçok katliamlar yapan aynı kişiye ünlü bir şairin diyişiyle sesleniyorum. Yaşamak bir ağaç gibi tek ve özgürce ve bir orman gibi birlikte kardeşçesine yaşamaktır” dedi.

Konuşmaların ardından Dörtyol Kavşağı’ndaki büronun açılışı için kitlesel yürüyüşe geçildi. Büronun açılışı yapıldıktan sonra adaylar halka seslendi. 

AMED

Diyarbakır Ergani'de HDP Amed milletvekili adayları Sibel Yiğitalp ve eski Amed müftüsü Nimettullah Erdoğmuş, kurum temsilcileri ve yüzlerce kişinin katılımıyla seçim bürosu açılışı gerçekleştirildi. HDP Ergani ilçe binası önünde bir araya gelen kitle davul, zurna eşliğinde halaylar çekerek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve HDP lehine sloganlar attı. Seçim bürosunun açılışı sarı, kırmızı, yeşil kurdele kesilerek gerçekleşti. Büro açılışında konuşma yapan eski HDP Amed milletvekili adayı Nimettullah Erdoğmuş, Hükümetin kendi iktidarını pekiştirmek için dini kullandığını belirterek, "Nitekim görmekteyiz ki seçim kampanyası ahenkli bir şekilde başlamışken Türkiye'nin her tarafında zorunlu din dersleri ve diyanet üzerinden partimize hücum edilmektedir. Sadece bugünün diyaneti değil tarihte birliklerin oluştuğu her dönemde insanlığın tarım hayatına, yerleşik hayata başladığı günden beri oluşturulan iktidarlarda sürekli olarak dini iktidar aracı olarak kullanılmış ve muktedirlerin egemen zorbaların mütekkebirlerin kendi koltuklarını kendi ideolojilerini, saray ideolojilerini pekiştirmek için kendi saltanat ideolojilerini sürdürmek için bu yönteme başvurdular. Hz. Muhammed ile beraber Allah ü Teâlâ kullara, sizlere halka dinini emanet etti. Siz sahip çıkacaksınız" şeklinde konuştu. 

Ardından söz alan HDP Amed milletvekili adayları Sibel Yiğitalp, "Kadınlar en çok seçimlerde görünüyor oluyorlar ama hayatın diğer alanlarında görünüyor olmuyorlar. Kürt hareketi sayesinde bugün kadınlar görülüyor. AKP’de bu gün kadınları görmeye başladı, CHP de diğer siyasi partilerde şunu iyi biliyorlar ki kadınlar olmazsa hayat olmaz kadın olmazsa barış olmaz, kadın olmazsa imkânsızlıklar başlar, bizler kadınlar olarak HDP'nin yarısını oluşturuyoruz. Kadınlar olarak barışı getireceğiz önderliğimizi özgür kılacağız" diye ifade etti. 

HDP Amed milletvekili adayları Sibel Yiğitalp ve Altan Tan daha sonra Çermik’te seçim irtibat bürosu açtı. Amed’den yola çıkan adaylar, ilçe girişinde bulunan Aslan Petrol önünde çok sayıda araç tarafından karşılandı. Adaylar, kitle tarafından zılgıt ve zafer işaretiyle karşıladı. İlçe merkezinde esnafı ziyaret eden adaylar, yurttaşların sorunları dinledi. 

Açılışta konuşan HDP Amed Milletvekili Adayı Altan Tan, genel seçimlerin önemine değinerek, "Eğer HDP barajı geçip meclise giderse yeni Türkiye olacak ve AKP iktidarı keyfi gidişatını sürdüremeyecektir. Yeni bir iktidar kurulacak ve Türkiye'nin sorunları daha doğru konuşulacak sorunlar Ankara'da çözülecektir" dedi. HDP'nin Türkiyeleşme projesi olduğunu belirten Tan, "Kürt sorununu çözmek istemeyen AKP'ye karşı şoven duyguları devreye koymak isteyenlere diyoruz ki; 'artık kan üzerine siyaset bitti' bundan sonra ne yaparsak konuşarak müzakere ederek hal edeceğiz" dedi. Adaylar HDP İlçe Binasında da muhtarlarla toplantı yaptı. 

BİTLİS 

HDP Bitlis milletvekili adayları Mizgin Irgat, Celalettin Gaydalı, Zeynel Omay, seçim çalışmaları kapsamında Bitlis’in Hizan ilçesinde seçim bürosunun açılış törenine katıldı. Milletvekilleriyle birlikte parti yöneticilerinin de katıldığı açılışa yüzlerce kişi destek verdi. Açılışın yapıldığı alana Öcalan’ın fotoğrafı, YPG ve YPJ bayrakları ile HDP flamaları asıldı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısını yapılan saygı duruşunun ardından konuşan HDP Bitlis Milletvekili Adayı Mizgin Irgat, açılış öncesi ilçede elektriğin kesilmesine dikkat çekerek, “İnşallah bizde 7 Haziran’da ampulleri söndüreceğiz” dedi. 

Ardından söz alan Zeynel Omay ise Diyanet İşleri Başkanı’nın makam aracına dikkat çekerek “Hizan’ın yetiştirdiği alimlerin hangisinde özel araba var. Bizim âlimler her gün evlerine misafir alıp İslamiyet’i yaydılar” diye konuştu. Celalettin Gayalı ise, 7 Haziran seçimlerinin önemine dikkat çekerek, “Halk kararını vermiştir. Saray entrikaları olmaz, sandık ve oylar çalınmazsa seçim manipüle edilmezse bu seçimden biz başarıyla çıkacağız. Oyunlara gelmeyeceğiz” diye konuştu. Konuşmaların ardından büyük bir coşkuyla seçim bürosunun açılışı yapıldı. Çalınan müzikler eşliğinde yurttaşlar halaylar çekerken ardından adaylar esnaf ziyaretinde bulundu. 

SİİRT 

HDP Siirt milletvekili adayları, genel seçim çalışmaları kapsamında, Baykan ilçesine bağlı Veysel Karani beldesinde, kadın irtibat bürosu ile Baykan ilçesine bağlı Atabağı (Comanî) beldesinde Şeyh İbrahim'i anısına yapılan bahar şenliklerine katıldı. HDP Siirt milletvekili adayları Hatice Sevip Tekin, İsmail Aydın ve kurum temsilcilerinin katılımıyla Veysil Karani'de kadınlar tarafından, kadın irtibat bürosu açılışı gerçekleştirdi. Açılışta konuşan HDP Siirt milletvekili adayı Hatice Sevip Tekin, seçimlerin özelikle kadınlar için önem taşıdığını belirterek, "HDP olarak Türkiye siyasetinde en çok kadın aday gösteren partiyiz" dedi. 
Her sene geleneksel olarak Atabağı beldesinde, Şeyh İbrahim'i anmak için gerçekleştirilen etkinlikler bu sene DBP Atabağı Belediysi tarafından organize edildi. Şölene alanında ilk olarak Şeyh İbrahim Türbesini ziyaret edip dua eden adaylar, daha sonra yurttaşlar sohbet etti.

Öte yandan AKP'nin Siirt milletvekili Adayı Ali İlbaş'ın mensubu olduğu Kiroyi aşireti, İlbaş'ın adaylığına tepki göstererek, HDP'yi destekleyeceklerini açıkladı. 

AKP'nin Siirt Milletvekili Adayı Ali İlbaş'ın mensubu bulunduğu Kiroy aşiretinden çok sayıda kişi, İlbaş'ın AKP adaylığına tepki göstermek, HDP Siirt İl Örgütü'nü ziyaret etti. Aşiret üyelerini HDP Siirt İl Eşbaşkanı Abdullah Çetin, HDP ve DBP il, ilçe ve belediye yöneticileri, HDP Milletvekili Adayı İsmail Aydın karşıladı. Ziyarette konuşan HDP Siirt İl Eşbaşkanı Abdullah Çetin, "Herkes bilsin ki Kiroyi aşiretinden biri AKP'ye adayda olmuşsa dahi ailemiz arkasında değildir. Kiroyi ailesi, halkıyla şehitleriyle birliktedir. Çünkü özgürlük mücadelesinde bedel vermiş" dedi. 

HDP Siirt Milletvekili Adayı İsmail Aydın ise Kürt özgürlük mücadelesinin önemli bir noktaya ulaştığını belirterek, bu seçimin yeni bir yaşamın habercisi olduğunu söyledi. Aydın, "Ülkemizde diktatörleri ve onların kalpazanlığına bürünenlere karşı tavrımız Kiroyi aşireti gibi net olmalıdır. Kiroyi aşireti gibi, partimizin yolunu tutup örgütümüze sahip çıkmalıyız" diye konuştu. 

Kiroyi aşireti adına söz alan Mehmet Sadak da Kiroyi aşireti olarak da AKP adayı Ali İlbaş ile hiçbir alakalarının olmadığını söyledi. Aşiret olarak İlbaş'ın AKP adaylığına karşı olduklarını dile getiren Sadak, Koçer olduklarından dolayı seçim sürecinde yaylada olacaklarını hatırlatarak, "HDP'nin, bize araç göndermesi gerekiyor. Çünkü oylarımızı kullanmak istiyoruz" diye konuştu.

İZMİR 

HDP seçim çalışmaları kapsamında İzmir’de de İzmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf Odasını'nı ziyaret etti. HDP İzmir Süleyman Gündüz ve Emek Partisi İzmir İl Başkanı Cabbar Demirci ve HDP’li adayların katıldığı ziyarette Oda Başkanı Yıldırım Kaya ve Oda Yönetim Kurulu üyeleri bulundu. Ziyarette yük taşımacılığı yapan emekçilerin sorunlarına dikkat çeken Oda Başkanı Yıldırım Kaya, çözüm beklediklerini söyledi. 
HDP İzmir Milletvekili Adayı Süleyman Gündüz de bir muhasebeci olarak sektörü yakından bildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Boş beyanname verdiğiniz de bile çok sayıda vergi veriyorsunuz. 2-3 yılda bir vergi affı çıkıyor ve insanlar ancak bu şekilde kendilerini döndürebiliyorlar. Sizin belirttikleriniz çok doğru. Kamyoncular da henüz sistem oturmuş değil.” 
Ziyarette Emek Partisi İzmir İl Başkanı Cabbar Demirci de “Şimdiye kadar bütün siyasi partiler 'Oy verin biz sorunları çözeceğiz’ dedi.. Ama çözüm bu değil, olmadı da. Çözüm birlikte hareket etmekten geçiyor” vurgusu yaptı. 

İSTANBUL 

HDP İstanbul 2. Bölge milletvekili adayları Şerife Erbay, Tahsin Yeşildere seçim çalışmaları kapsamında Beyoğlu esnafını ziyaret etti. Ziyarete, HDP Beyoğlu İlçe Eşbaşkanları Ahmet Teke ve Rukiye Demir ile HDP Beyoğlu ilçe yöneticilerinin de adaylara eşlik etti. 
Esnaf ziyaretinden sonra Muş Derneği'ne de ziyaret gerçekleştiren heyet keyifli geçen sohbetin ardından dernekten ayrıldı. Çalışmalar akşam mesai saatinin bitimine kadar sürüdü.

URFA

HDP'nin Urfa kadın Milletvekili adayları Leyla Güven ve Yağmur Akay bugünkü seçim çalışmalarına Ceylanpınar ilçesinde devam etti. Parti yöneticileri ve çok sayıda kadının eşlik ettiği kadın adaylar, halk tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. Sabah saatlerinde esnaf ziyaretiyle başlayan çalışmalar, daha sonra mahalle toplantılarıyla devam etti. Bahçelievler Mahallesi’nde yapılan toplantıya Arap kadınların da yoğun ilgi gösterdiği gözlenirken, adaylar daha sonra sırasıyla Ceylanpınar Ziraat Odası, Tarım İş Sendikası ile Cizîr Kantonuna bağlı Serêkaniyê kentine sıfır noktada bulunan Öğretmen Evi'ni ziyaret etti. Ziyaretler esnasında yurttaşlar ve STK temsilcileriyle bir araya gelen adaylar, ilçenin sorunları hakkında bilgi alarak HDP'ye destek istediler. Adaylar Leyla Güven, Yağmur Akay ve beraberlerindeki heyet ardından çalışmalarına ilçeye bağlı kırsal mahallelerde devam etti. Ebu Hemeda Jorin (Yukarı Durmuş), Ebu Hemeda Jêrîn (Aşağı Durmuş), Eynsireckê (Saraççeşme) ile Xidir Xelef (Damlacık) mahallelerinde yurttaşlar tarafından HDP bayrakları, slogan ve alkışlarla karşılanırken, çalışmalar akşam saatlerine kadar devam etti. 

HALFETİ 

Halfeti ilçesinde yürütülen çalışmalara ise HDP'nin kadın adaylarından Dilek Öcalan katıldı. Bir süre esnafları ziyaret ederek, destek isteyen Öcalan daha sonra bir Türkmen Köyü olan Argıl'da açılan HDP seçim irtibat bürosunun açılışına katıldı. Halkın yoğun ilgisiyle karşılan Öcalan daha sonra HDP İlçe binasında düzenlenen toplantıda Halfetili kadınlarla bir araya geldi. Öcalan akşam saatlerinde ise Gogana Jêrîn (Aşağı Göklü) mahallesinde düzenlenecek kadın toplantısında yurttaşlarla bir araya gelecek. 

BATMAN 

HDP Batman milletvekili adayları Ali Atalan, Ayşe Acar Başaran ile Hasan Yağız, Hasankeyf ilçesinde esnafları ziyaret etti. HDP’li adaylara, HDP Samsun Milletvekili Adayı Mahmut Aslan, HDP PM üyesi Osman Ergin, HDP ve DBP’li yöneticiler ile Batman Belediyesi eşbaşkanları da eşlik etti. Ziyaret sırasında adaylar ile esnaflar arasında sıcak diyaloglar yaşandı. İlgi ile karşılanan adaylar, burada esnafın sorunlarını dinledi. Hasankeyf'in tarihi mekanlarında yapılan ziyaretler sırasında adayların sohbet ettiği Konyalı bir grup turistin, "Bu kez oyumuz HDP'ye" demesi dikkat çekti. AKP'nin ilçede bulunan seçim bürosunu da ziyaret eden adaylar, daha sonra ilçe merkezinde gerçekleşen seçim bürosu açılışına katıldı. Ardından Batman kent merkezine geçen adaylar, ziyaretlerini burada da sürdürdü.

ŞIRNAK

Şırnak'ın Silopi ilçesi Oremar Mahallesi'nde HDP seçim bürosu açılışı gerçekleştirildi. Düzenlenen açılışa, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, HDP Şırnak milletvekili ve adayı Faysal Sarıyıldız, Belediye Eşbaşkanları Emine Esmer ve Seyfettin Aydemir, HDP ve DBP ilçe örgütleri ile yüzlerce kişi katıldı. HDP Bayrakları ile donatılan büro önünde yapılan saygı durşunun ardından konuşan DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, "Kürt halkının yıllardır sürdürmüş olduğu mücadele, tüm dünya halklarına şu mesajı vermiştir; Kürtler, Kürdistan'da egemenlere karşı başlatmış olduğu mücadelede, tüm Anadolu ve Ortadoğu halklarının özgürlük umudu haline gelmiştir" dedi. Kürt halkının savaşta ve barışta kendini kabul ettirdiğini belirten Aslan, "Parlamento seçimlerinde artık kendimizi göstermemizin zamanı geldi. 7 Haziran seçimlerine sadece bir parlamento mücadelesi olarak yaklaşmamamız gerekiyor. Halkımızın 40 yıldır bedel vererek elde ettiği kazanımları koruyup, anayasal güvenceye alabilecek bir mücadele alanı olarak görüyoruz" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından seçim bürosunun açılışı, kadınlar tarafından gerçekleştirildi. Açlışın ardından yüzlerce kişi yerel müzik gruplarının söylediği şarkılar eşliğinde halaya durdu.