HDP’li adaylar seçmenleriyle buluşuyor

HDP’li milletvekili adayları, İstanbul, Aydın, İzmir, Erzurum, Urfa, Antep, Maraş başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçede on binlerin katılımıyla seçim büroları açmaya devam ediyor.

HDP’li milletvekili adayları, İstanbul, Aydın, İzmir, Erzurum, Urfa, Antep, Maraş başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçede on binlerin katılımıyla seçim büroları açmaya devam ediyor. Açılışlarda konuşan HDP'li vekil adayları, AKP'in tek adam rejimini eleştirerek, demokrasi ve özgürlükler için destek istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul kadın milletvekili adayları Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda kadınlarla buluştu. Kadınlar, buluşma alanları Abbasağa Parkı'nı HDP bayrakları ile süslerken alana "Özgürlüğümüzü örgütlüyoruz, 7 Haziran'da HDP'de buluşuyoruz" ve "Dünya kadınları barış istiyor" yazılı pankartlar astı. Kadınların buluşmasına Cumartesi Anneleri ile Barış Anneleri de katıldı. Etkinlik İstanbul 1'inci bölge milletvekili adayı Hüda Kaya'nın konuşması ile başladı. AKP'nin halklara zulmettiğini belirten Kaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Kadınla erkeğin fıtratında eşitlik yok" sözünü hatırlattı ve "Erdoğan'a cevabı 7 Haziran'da vereceğiz" dedi. Kaya'nın konuşmasının ardından bir diğer kadın milletvekili adayı Gülsüm Ağaoğlu, hayvan hakları ve doğanın talanına karşı herkesi HDP'ye oy vermeye çağırdı. İstanbul 2'inci bölge milletvekili adayı Filiz Kerestecioğlu ise, hayatın bütün yükünün kadınların üzerinde olduğunu söyledi. 30 yıldır hem avukatlık yaptığını hem feminist mücadele içerisinde yer aldığını söyleyen Kerestecioğlu, "Bu tarih bizlerle başlamıyor bizlerden önce de vardı bu mücadele bizlerden sonra da olacak. Rojava'da DAİŞ'i geriletenin de kadınlardır. Türkiye'de şiddetin sonunu getirecek olan, fıtratınızda eşitlik yok diyenleri bitirecek olan biz kadınlarız" dedi.

HDP'nin genç kadın milletvekili adayı Şerife Erbay ise kampüslerden sokaklara kadın özgürlük mücadelesinin artık daha görünür olduğunu belirtti. Homofobik ve cinsiyetçi olmayan bir eğitim için Meclis'te mücadele edeceğini belirten Erbay, "Biz kadınlar on yıllardır halkların kardeşliği için ataerkil kapitalist sisteme karşı mücadele ettik. Bugün de kadın iradesini su gibi toprak gibi nasıl var ettiysek bu iradeyi sokaklarda ve mecliste var edeceğiz. Ya başaracağız ya başaracağız" dedi. Erbay konuşmasını Gezi direnişini selamlayarak ve Rojava şehitleri Arin Mirkan, Kader Ortakaya ve Sibel Bulut'u anarak sonlandırdı. HDP'nin İstanbul 2'inci bölge genç kadın milletvekili adaylarından Feride Elçin ise, kadınların 5 bin yıllık ezilmişlik tarihi ve bu tarih içerisinde 5 bin yıllık görünmeyen emeği olduğunu belirtti. Elçin, "Ateşi biz bulduk ama bu ateş geldi bizi tutuşurdu" diye konuştu. "Bu parkları büyük mücadelelerle kazandık" diyen Elçin, "Özgürlüğümüzü de kazanmak için 7 Haziran'da bizi çok büyük bir görev bekliyor. Erkek egemenliğinin kurduğu barajları kadın iradesi yıkacak" dedi. HDP'nin milletvekili adaylarından Meliha Varışlı ise Kürtçe yaptığı konuşmasında "HDP'de özgürlük var" dedi. Etkinlikte Dengbej Halide ve Çerkes yurtseverlerinden Nurhan Fidan Kume ezgilerini seslendirdi. Müzik arası ve halayların ardından konuşan milletvekili adayı Ayşe Berktay da HDP olarak eşitlik, özgürlük ve adalet için mücadele yürüttüklerini söyledi. "Bu karanlığın içinden hep birlikte çıkacağız, yeni yaşamı hep birlikte inşa edeceğiz" diyen Berktay, kadınların toplum içinde karşı karşıya olduğu eşitsizliklerin, bütün sınıflı ve devletli toplumların içindeki eşitsizliğin anası olduğunu söyledi.

BEYOĞLU

HDP Beyoğlu İlçe Örgütü ise Beyoğlu Çukur Mahallesi'nde seçim bürosunun açılışını yaptı. HDP 2'inci bölge milletvekili Adayı Elif Şahsın Sırlıoğlu'nun ve yüzlerce kişinin katıldığı açılışta, "Kobanê ile başladık Kobanê ile bitireceğiz" yazılı pankart açıldı. PKK, KCK ve YPG bayraklarının taşındığı açılış özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Açılışta konuşan Elif Şahsın Sırlıoğlu, HDP'nin barış için bir fırsat olduğunu söyleyerek, "Hepimiz HDP etrafında kenetlenmeliyiz" ifadelerini kullandı.

HDP, üçüncü kadın seçim bürosunu İstanbul Bahçelievler'de açtı. HDP'nin bayraklarıyla donatılan alanda, buluşan onlarca kadın "Jin jîyan azadî" sloganını attı.İstanbul 3'üncü milletvekilleri olan Nazire Güneş ve Bahçelievler Eşbaşkanı Mihriban Temel'in de katıldığı açılış özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından söz alan HDP 3'üncü bölge milletvekili adayı Nazire Güneş, 7 Haziran seçimlerinin tarihi öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu süreçte en çok konuşulan ve üzerinde en çok fikir beyan edilen partinin HDP olduğunu söyleyen Güneş, "Biz hak ve hukukun olduğu bir ülkede yaşamak istiyoruz, biz artık siyasetin içinde olmak istiyoruz ve Meclis'te eşit temsil edilmek istiyoruz"dedi. HDP'nin kadın partisi olduğunu vurgulayan Güneş, "HDP, kadın özgürleşmeden, toplum özgürleşmez diyen bir partidir" dedi. Barış anneleri ve milletvekili adayı Güneş'in kurdele keserek büroyu açmasının ardından kadınlar çalınan şarkılar eşliğinde halaylar çekerek etkinliklerini sonlandırdı. 

Dün gece saatlerinde ırkçı grupların saldırısına uğrayan HDP'nin Pendik Esenyalı mahallesindeki seçim irtibat bürosunun önünde de HDP'ye dönük son dönemde gerçekleşen saldırılar protesto edildi. Açıklamaya mahallede yaşayanlar da katılarak saldırıları protesto ederken, İstanbul 1'inci bölge milletvekili adayı Hülya Avşar, HDP'nin Türkiye'nin gerçek resmi olduğunu ve barış, özgürlük ve demokrasi mücadelelerinden taviz vermeyeceklerini söyledi. 

FATİH

HDP Fatih İlçe Örgütü de seçim çalışmaları kapsamında Fatih Kadınlar Pazarı seçim bürosu açılışını gerçekleştirdi. Yüzlerce kişinin katıldığı açılışı ise HDP'nin İstanbul 2'inci bölge milletvekili adayı Hıdır Karataş yaptı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan açılışta konuşan Karataş HDP'nin mücadelesinin "insanlık davası" olduğunu söyledi sandıktan çıkacak güçlü sonuçla demokratik bir Türkiye inşa edeceklerini söyledi. Kadınlar Pazarı seçim bürosunun açılışının ardından kitle Aksaray merkez seçim bürosunun açılışını yapmak üzere Aksaray'a geçti. Aksaray seçim irtibat bürosunun açılışını ise HDP İstanbul 2'inci bölge milletvekili adayı Hıdır Karataş ve Flor Uluk Benli yaptı. Açılış öncesi adaylar ve açılışa katılanlar çalınan şarkılar eşliğinde halaylar çekti.

ERZURUM 

Erzurum'un Horosan ilçesindeki merkez Camikebir Mahallesinde seçim çalışmasını ev ev yürüten HDP'li kadınların önü sivil polisler tarafından keyfi bir şekilde kesilerek "Halkı rahatsız ediyorsunuz" denilip HDP'nin çalışmaları engellemek istedi. Sivil polisler ve HDP'li kadınlar arasında kısa süren gerginliğin ardından sivil polisler geri adım atarak HDP'li kadınlar ise çalışmalarını bıraktıkları yerde devam etti. Haberin duyulması üzerine olay yerine giden partililer ve HDP milletvekili adayı Kamil Aydın ise, seçim çalışmalarının engellenmek istenildiği ve tüm engellemelere rağmen çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini vurguladı. Yolları polislerce kesilen kadınlardan HDP Genel Merkez çalışanı Sultan Şanal ise bu tür baskıcı yaklaşımların çalışmalarını engellemeyeceğini altını çizerek çalışmaların bıraktıkları yerden devam edeceklerini söyledi.

ERGANİ 

HDP Amed milletvekili adaylarının devam eden seçim çalışmaları kapsamında, Ergani ilçesinde köy ziyaretleri gerçekleştirildi. HDP Amed milletvekili adayları İmam Taşçıer ve Edip Berk'in, HDP ve DBP Ergani ilçe yöneticileriyle ilçeye bağlı Qalxane, Zimek, Sincik, Gisgis ve Zıraqi köylerine gerçekleştirilen ziyaretlere halk yoğun ilgi gösterdi. Köy ziyaretlerinde konuşan milletvekili adayı İmam Taşçıer, "2 yıldır Abdullah Öcalan tarafından başlatılan ve kanın dökülmediği bir süreç var. Bugünden sonra da kanın dökülmesini istemeyiz ve çözümün kan dökülmesi ile gelmesini istemeyiz. Biz istiyoruz ki çözüm barış yoluyla, kardeşlik ve parlamento yoluyla gelsin" dedi.

İZMİR

HDP İzmir Milletvekili adayları Şehnaz Baba Aktaş, Pınar Türk, Semra Uzunok ve Zeki Gül seçim çalışmaları kapsamında yüzlerce kişinin katılımıyla Bayraklı İlçesi Manavkuyu Mahallesi'nde seçim irtibat bürosu açtı. Açılışta ilk olarak konuşan Zeki Gül, AKP'nin sağlık politikalarına dikkat çekerek, "AKP sağlığı da metalaştırıyor. Amaçları kardan başka hiçbir şey değildir. İktidarın sağlıkta uygulayacağı her politika geleceğimizi belirleyecektir" dedi. Gül, Türkiye'de yaşayan halkların bu politika karşı 7 Haziran'da HDP'ye etrafında kenetlenme çağrısında bulundu. Ardından konuşan adaylardan Şehnaz Baba Aktaş, HDP'nin Türkiye partisi haline geldiğini belirterek, "HDP'de gece gündüz çalışan Balıkesirli, Konyalı, Trabzonlu İzmirli yoldaşlarımız var. Biz hepimiz aynı sorunları yaşıyoruz. Patron işçiye 'sen Ağrılısın çok çalış sen İzmirlisin az çalış' demiyor hepimizin emeğini sömürüyor" dedi. Taşeron sisteme ve asgari ücrete dikkat çeken Aktaş, "Bizler 900 TL ile yaşamımı idame ediyoruz. Fakat saraylarda yaşayanlar 1 bin TL bardaklarda su içiyor. Biz size o suyu zehir zemberek edeceğiz" dedi. Yapılan konuşmalarına ardından büro açılışı barış anneleri tarafından yapıldı. Açılış etkinliği çekilen halaylarla sona erdi.

HDP İzmir Milletvekili adayları Özer Akdemir ve Pınar Türk, Artvinliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin Çiğli’de düzenlediği piknik organizasyonuna katıldı. Adaylar, HDP'nin yeni yaşam beyannemesi yazılı el bildirimleri dağıttı.

HDP İzmir Milletvekili adayı ve HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, seçim çalışmaları kapsamında Gaziemir İlçe merkezinde yüzlerce kişinin katılımıyla seçim irtibat bürosunu açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Ertuğrul Kürkçü, 7 Haziran'da Türkiye'nin iki seçimi yapacağını belirterek, önlerinde iki seçeneğin olduğunu söyledi. 7 Haziran sabahında "Ya diktatörlükle yönetilen bir toplum ya da özgürlükçü bir topluma 'evet' diyeceğiz" diyen Kürkçü, demokratik bir ülke için artık halkların yüzünü HDP'ye çevirme vakti geldiğine işaret etti. Kürkçü, "7 Haziran'a kadar büyük bir mücadele edeceğiz. Milletvekillerimizi hep beraber meclise göndereceğiz, yeni yaşam sizlerin ellerindedir. Hepinizi mücadeleye çağırıyorum hepinize başarılar diliyorum" dedi. Konuşmaların ardından seçim bürosunun açılışı yapıldı.

HDP Milletveliki adayları Süleyman Gündüz ve Eylem Yıldız seçim çalışmaları kapsamında Menemen İlçesinde seçim irtibat büroları açtı. Irmak, Gölcük, Işıklar ve Çınarlı Mahallelerinde açılan seçim bürolarına yüzlerce kişi katıldı. Büro açılışlarında yapılan konuşmalarında HDP'nin halkın desteğini alarak büyük bir güç ve özveriyle şimdi den barajları yıktığına dikkat çekerek, HDP'nin halklar için bir umut olduğuna vurgu yapıldı. 

Milletvekili adayı Berrin Esinkaya, İbrahim Akın, Süleyman Gündüz ve Özer Akdemir seçim çalışmaları kapsamında Foça Merkez'de seçim irtibat bürosu açtı. İlk olarak konuşan adaylardan ve aynı zaman da ekolojist olan Özer Akdemir, Foça'nın yanı başında gerçekleşen çevre katliamlarına karşı mücadelenin önemine vurgu yaptı. Konuşmaların ardından büro açılışı gerçekleştirildi.

AYDIN 

Aydın'ın Germencik İlçesi'nde HDP Germencik İlçe yönetimi seçim bürosunun açılışını konser havasında yaptı. Büro açılışına HDP Aydın milletvekili adayları Filiz Koçali, Ayfer Demirel, Nazlı Boza, Derviş Peker ve Mahmut Nacar, HDP Aydın İl Eş Başkanları Pınar Akpınar ve Nihat Bektaş katıldı. Binlerce kişi Germencik Cumhuriyet Meydanı'ndaki açılış etkinliğine yöresel kıyafetleri ile geldi. Devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından HDP Aydın Milletvekili Adayları tanıtıldı. Aday tanıtımın ardından konuşma yapan HDP Aydın İl Eş Başkanı Pınar Akpınar, "Bizler sizlerle beraber meclise çoktan girdik. Mecliste hep beraber Aydın'ın hakkını Türkiye'nin hakkını savunacağız. Adaylarımız cok güçlü ve iddialı barajı yıkacaklar" dedi. HDP Aydın Milletvekili Adayı Filiz Koçali, "Başbakan Davutoğlu 'biz HDP'ye barış ve demokrasiyi öğreteceğiz' diyor biz buna güleriz. Siz öncelikler Roboski'nin, Gezi'nin, Lice'nin, Soma'nın hesabını verin. Öldürdüğünüz insanların hesabını verin. Asıl barışın teminatı Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'dır. Başbakan Yardımcısı Yalcın Akdoğan'da geçenlerde basına açıklama yapıyor biz Cumhurbaşkanı ile çok samimiyiz diyor ama kendisine 'Efendim' diye hitap ediyormuş. Bunlar tek diktatörlük sistemidir. Bize bölücü diyorlar asıl kendileri bölücülük yapıyorlar bu ülkeyi bölüyorlar. Biz HDP çatısı altında herkesi bizrleştiriyoruz" diye konuştu. Konuşmanın ardından MKM sanatçıların ezgileri eşliğinde çekilen halaylar ile etkinlik devam etti.

ERZURUM 

Seçim çalışmaların hız kesmeden devam eden Erzurum HDP adaylarından Kamil Aydın ve beraberindeki il ve ilçe yöneticileri Horasan'ın köylerini ziyaret etti. Köylerde HDP'liler büyük bir coşku ile karşılanırken Horasan merkezde ise kadınlar tek tek evleri dolaşarak seçim çalışmalarını yürüttü. Aydın ve beraberindeki heyet Velibaba, Kemerli, Şeyhyusuf, Sekman, ve Yeşiyurt köylerini ziyaret ederek yurttaşların sorunlarını dinledi. Aydın, köylerde büyük bir coşku ve yoğun ilgi karşılandı. Sekman köyünde konuşma yapan HDP Milletvekili Adayı Kamil Aydın, AKP'nin 13 yıllık iktidarı döneminde çiftçiye taşıyamayacağı bir yük bindirildiğini vurgulayarak çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığını söyledi. Aydın, HDP'nin çiftçinin, ezilenin, ötekileştirilen herkesin partisi olduğunu ifade ederek bu süreçte beraber hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Horasan ilçe merkezinde ise HDP'li kadınlar mahallelerde tek tek evleri dolaşarak HDP'ye destek istedi. HDP'li kadınlar Camikebir Mahallesinde sivil polislerce çalışmaları engellenmek istenilmesine rağmen teki göstererek çalışmalarına devam etti. HDP'li kadınlara ilçe merkezinde yoğun ilgi gösterildi.

ANTEP

HDP'nin Antep milletvekili adayları, seçim çalışmaları kapsamında Islahiye ilçesi ve köylerinde seçim bürosu açılışlarını gerçekleştirdi. İlçe girişinde onlarca araçlık konvoy ile karşılanan HDP'li adaylar, yoğun bir ilgi ile karşılaştı. Konvoy ilçede tur atarken, çevrede bulunanlar da adayları zafer işaretleri selamladı. Çalışmalar kapsamında Islahiye merkez, Haltanlı, Sulumağra ve Yeşilyurt köylerinde seçim bürosu açılışları yapılırken, etkinliklerde, "Jin jiyan azadi", "Barış için HDP", "Biji berxwedana Kobanê" ve " Biji HDP" sloganları atıldı. DBP ve HDP Islahiye ilçe eşbaşkanlarının da katıldığı etkinlerde konuşan HDP Antep adayı Celal Doğan, HDP'nin yükselişinin herkesi korkuttuğunu söyledi. Yapacakları çalışmalar ile büyük başarılara imza atacaklarını ifaden Doğan, HDP'nin meclise girmesinin tüm kesimler için büyük bir kazanım olacağına vurgu yaptı. Rojava ruhunun bölgeye yansıması gerektiğine işaret eden Doğan, kuzeydeki halkın da buna göre siyaset yürütmesi gerektiğini aktardı. 

Öte taraftan HDP'nin diğer bir milletvekili adayı olan Mecit Bozkurt ise Şahinbey İlçesi'ne bağlı Düztepe Mahallesi'nde, "İnsanca çalışmak insanca yaşamak için" şiarıyla 1 Mayıs'a çağrı yaptı. Aralarında EMEP İl Başkanı Umut Keskintimur, EMEP MYK üyesi Mehmet Türkmen'in de olduğu parti üyeleri halkı ziyaret etti. 1 Mayıs günü saat 10.00'da İstasyon Meydanında gerçekleştirilecek olan etkinliğe Düztepe Yaşam Hastanesi önünde toplanılarak, yürüyüşle gidileceği belirtildi. Mahalle halkı tarafından sıcak karşılanan Bozkurt, gördüğü gençler, işçiler, yaşlılarla sohbet ederek, hem 1 Mayıs'a çağırdı hem de HDP'ye seçimlerde destek istedi. Girdiği kıraathanelerde, yaklaşan seçimlere dair konuşan Bozkurt, kendisinin bir işçi adayı olarak HDP'den milletvekili adayı olduğunu dile getirdi. 

MARAŞ

HDP Maraş Milletvekili adayları Ekinözü ilçesinde seçim bürosu açtı. Açılışa adaylardan Aziz Tunç, Ayşenur Vaizoğlu, Nuran İmir, Meryem Yıldız, Mehmet Çat'ın yanı sıra HDP PM üyesi İbrahim Sinemillioğlu ve HDP il, ilçe eşbaşkanları ve kitle katıldı. Seçim bürosu açılışında birer konuşma yapan adaylar, halkal açılış kurdelesini kestikten sonra beraber halay çektiler. Milletvekili adayı Aziz Tunç, Ekinözü dağlarına baharın geldiğini ve HDP'nin bu baharı özgürlük, demokrasi ve halkların kardeşliği baharına cevıreceçını belirtti. Tunç, HDP'nin Türkiye'de ki sistemi değiştirmek için yola çıktığını, halktan kopuk ve halkı esas almayan bu sistemi değiştireceğini, geleceği halkla birlikte kuracağını ifade etti. Milletvekili adayı Nuran İmir ise, halkların Cizre'den Edirne'ye, Trabzon'dan Amed'e el ele verdiğini ve birlikte mücadele ederek yeni yaşamı kuracaklarını söyledi. 

ADIYAMAN

HDP Adıyaman İl Örgütü seçim çalışmaları kapsamında Yavuz Selim Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde merkezi seçim bürosunun açılışını yüzlerce kişinin katılımıyla coşkulu bir şekilde yaptı. Yapılan açılışa HDP il ve ilçe örgüt yöneticileri, HDP Adıyaman milletvekilli adayları Behçet Yıldırım, Ferhat Temel, Ayten Yılmaz, Birsen Tunç ve çok sayıda dernek yöneticileri ile STK temsilcileri katıldı. Kitle sık sık, "Biji Serok Apo", "Şehit namırın" ve "Bizler HDP, bizler meclise" sloganlarını attı. Yoldan geçen araçlardan sarkan insanlar, zafer işaretleri ve çaldıkları kornalarla büronun açılışına destek verdi. Ey Raqip marşı eşliğinde saygı duruşu yapılırken HDP İl Eş Başkanı Fahriye Akbaba ve HDP milletvekili adayları halkı selamlayarak kısa birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmaların ardından Barış Anneleri tarafından sloganlar eşliğinde büronun açılışı yapıldı.