HDP'li tutsak vekillerden direniş çağrısı

HDP'li tutsak milletvekilleri, cezaevlerinden Newroz mesajları gönderdi ve direniş çağrısında bulundu.

HDP'li vekillerin mesajları şöyle:

Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaeavinde tutulan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca:

"Günümüz Dehaklarının dayattığı faşizm, OHAL rejimi, katliamlar ve insanlık dışı her türlü karanlık, bu yürüyüşten duydukları korkunun ve güçsüzlüğün ta kendisidir. Çünkü biliyorlar; hakikat ve insan onuru, iradesi, Dehakların karşısında asla baş eğmeyecek kadar büyük ve güçlüdür. Bugün gelinen noktada 2017 Newroz Bayramı özgür yeni yaşamı müjdelemektedir. Tarih bilincimizden aldığımız güç, Newroz coşkusu ve cesareti ile 16 Nisan’da zalimin zulmüne HAYIR diyeceğiz. 16 Nisan’da ölümlere, şiddete, yoksulluğa, hukuksuzluğa, her türlü karanlığa ve kadın katliamlarına HAYIR diyeceğiz. Özgürlük, demokrasi, adalet ve eşitlik için mücadele edeceğiz, direneceğiz ve mutlaka kazanacağız. Newroz meşalesinin demokrasi, özgürlük ve halkların kardeşliğinin zaferiyle taçlanacağına inanıyorum. Newroza we pîroz be."

BİLGEN: ÖZGÜRLÜĞE VESİLE OLSUN

Silivri 9 No'lu Cezaevinde tutulan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen: 

“Newroz, doğayı talan ederek değil, onunla barışık yaşamın tek kurtuluş yolu olduğunun sembolüdür. İnsanlığın özgürlük aşkının doğasından kaynaklandığı ve ancak gerçek bir barışın özgürlükle, eşitlikle mümkün olacağını haykırmaktır Newroz. Sizlerle birlikte olmasam da bugünün tüm insanlığın özgürlüğüne vesile olması dileklerimi paylaşıyorum. Yüreklerimizde yakılacak Newroz ateşinin Ortadoğu’da huzur ve barışı getirecek Bahar’a müjdeci olması dileğiyle herkesi selamlıyorum."

DEMİREL: EN GÜÇLÜ CEVABI 16 NİSAN'DA VERECEĞİZ

Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevinde tutulan HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel: 

“Yüreği Newroz ateşi ile tutuşan, karanlıklardan aydınlığa çıkmanın coşkusu ile, direnişi ile özgürlüğü haykıran siz değerli halkımızın Newroz bayramını kutluyor, sizleri en derin duygularımla saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.

Tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de başta Kürtler olmak üzere ezilen ve sömürülen bütün halklar ve inançlar zalimlerin zulmüne ve faşizme karşı demokrasi ve özgürlük mücadelelerini onurlu bir şekilde yürütmüşlerdir. Geçmişte Dehak’ın zulmüne karşı yakılan Newroz ateşi ile nasıl zirveye ulaşıldıysa, bugün de halkımıza uygulanan her türlü baskı ve yok etme politikalarına karşı hep birlikte dayanışarak, mücadeleyi büyüterek, haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı direnerek ve referandumda HAYIR’ı örgütleyerek en güçlü cevabı vermeliyiz. Yaşamın her alanında halkımıza yönelik uygulanan inkar, imha ve asimilasyon politikalarına hep birlikte Hayır demeliyiz. Yine OHAL ile ülkeyi yönetmeye çalışanlara, tek adam rejimini dayatanlara 16 Nisan’da en güçlü cevabımız Hayır olacaktır. 

Barışı yüreğinden ve dilinden düşürmeyen değerli analar ve sevgili kadın yoldaşlarım, kadının iradesini yok sayan siyasi iktidara en güçlü cevabı kadınların Hayır’larıyla vereceğimize inanıyorum”

Kandıra Cezaevi'nde tutulan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım Kürtçe yayınladığı mesajda şunlara yer verdi: 

“Newroz bayramının özgürlük, barış, adalet ve demokrasiye vesile olmasını umuyorum. Newroz baharın müjdejisidir, özgürlüğün nişanıdır. Kawaların, Dehaklara karşı isyan ateşidir. Newroz direniş ve diriliş bayramıdır. Newroz yeni yaşama çağrıdır. Newroz kutlu olsun." 

BEŞTAŞ: DİRENECEK VE KAZANACAĞIZ

Silivri Kapalı Cezaevinde tutulan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş: 

"Baskı ve zulüm uygulamalarına rağmen, bütün umutsuzluk ve karanlıkları yırtan Newroz ateşini yükseltme iradenizin önünde saygı ile eğiliyorum. Adana halkının vekaletini her zaman onurla taşıdım, zindanda olmam bu gerçeğe olan inancımı zerre kadar değiştirmedi. Bizim için içeri-dışarı, çarşı-pazar, sokak-meydan, meclis ve zindan fark etmez; yaşamın her alanı halkımıza ve onun barış-özgürlük tutkusuna layık olma mekanlarıdır.

“Binlerce HDP'li yoldaşım gibi zindanda rehin tutulan bir kardeşiniz olarak içtenlikle ifade etmeliyim ki; demokratik siyaset ve özgürlük arayışımızdan vazgeçmeden barış mücadelemizi sürdüreceğiz. Zulmün ve günümüzün Dehaklarının karşısında baş eğmeyecek, diz dökmeyeceğiz. Ya direnecek ve kazanacağız, ya da bu köhne yaşamı kendimize haram sayacağız.

Bu temelde Newroz’unuzu kutluyor, bugünleri ve bu onurlu mücadeleyi bize armağan eden şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyor, tüm halkımızı saygıyla selamlıyorum.

Newroz pîroz be”

AYDOĞAN: DİRENİŞ RUHUYLA SELAMLIYORUM

Silivri 9 No'lu Cezaevi'nde tutulan HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan: 

“Bu karanlık dönemi aydınlığa çıkaracak olan ise Kürdistanlı ve Türkiyeli halkların ve kadınların savaşa karşı barışı, esarete karşı özgürlüğü haykırarak yakacağı Newroz ateşidir.

Baharın habercisi, özgürlüğün sesi, direnişin adı, zalim için sonun başlangıcı olan Newroz bayramının daha özgür ve adil bir geleceğin habercisi olacağının derin inancı ve Kawayê Hesinkar'ın direniş ruhuyla tüm halkımızın Newroz bayramını kutlarım”

ZEYDAN: ÖZGÜRLÜĞÜ ANAHTARI SİZDE

Edirne Kapalı F Tipi Cezaevi'nde tutulan HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan:

“Hep beraber çok ağır, zor, tarihi bir süreçten geçiyoruz. Zalim Dehak’a karşı onurlu direnişi gösteren Demirci Kawa’nın ruhuyla; baskılara, katliamlara, zulümlere karşı el ele verip halkımızın geleceğini özgürleştirmeye her zamankinden daha yakınız. 

Bu süreci sizlerin duruşu, dayanışması, ittifakı ve birlikteliği belirleyecektir. Barışın, onurlu yaşamın, özgürlüğün anahtarı sizlerin elindedir. 

Sizlerin; yitirdiklerimize, zindanlar başta olmak üzere, her alanda halkımızın özgürlüğü için mücadele eden değerlerimizce, büyük bedellerle elde ettiğimiz siyasal kazanımlarımıza sahip çıkacağınızdan hiçbir şüphem yoktur.

İnsanlık tarihine; sosyal yapısıyla, medeniyetiyle, kültürüyle, doğasıyla beşiklik yapmış topraklarımızda acının, kanın, gözyaşının yerine barış ve mutluluk içerisinde özgür yaşam, tüm halklar gibi bizim de hakkımızdır.”

AKDOĞAN: ZULME BOYUN EĞMEYİZ

Silivri Cezaevi'nde tutulan Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan: 

“Halkımızın talepleri bugün bütün meşru dünyada kabul görülen taleplerdir. Bugün sizlerin seçtiği irade de bunu dile getirmiştir. Koparılan fırtına, Kürtlerin bu haklarından vazgeçmesi içindir. Zulme boyun eğmek insanlık değerlerinden vazgeçmekle eşdeğerdir. Bu kadar yıkımın, ölümün nedeni Kürtleri bir halk olarak kabul etmeme durumudur. Hakkari, Gever, Şemdinli ve Çukurca halkımızın özgürlük bayramı olan Newroz’unuzu kutluyorum.”