Hegonomik güçler Batman’da kanla besleniyor!

Ahmet İnal ise, siyasette ahlak, etik ve ilkeleri göz önünde bulundurmadan adaylıkta ısrarının sonucu dolaylı da olsa Abid Nasıroğlu'nun yaşamına mal oldu. Özcesi AKP, Batman’da seçime kan bulaştırdı.

Beşiri ovası, Raman Dağları, Sason-Kozluk-Kulp üçgeninde yaşayan çok sayıda aşiret yapılarının olduğu Batman, petrolün bulunmasıyla günden güne büyüyor, beldeden ilçeye,10 yıl aradan sonra da vilayet stasüsüne getiriliyor. Aşiret ağalarının devletten aldığı güç ile gerek kent merkezindeki zenginlik kaynaklarına gerekse siyaset alanına hükmetmesine karşı çıkılıyor. Tarih 1976. Apocu Hareketin bölgede filizlenmesiyle bölge halkı üzerinde cendere gibi geçen hegomonik güçlere karşı başkaldırının mimarlarından Mazlum Doğan, Mahsum Korkmaz, Ahmet İbin, Gurbet Aydın gibi öncü kadroların oluşturduğu örgütlenme ağı halkı bir nebze de olsa köy ağaları ve şehir baronlarının korku sarmalından kurtarmayı başarıyor. 3 yıl verilen mücadele sonucu 1979 yılında yapılan yerel seçimde bağımsız aday gösterilen Edip Solmaz, bölgede bir ilke imza atılıyor.

Yıllarca devletin ve aşiret reislerinin 'belediye-başkanı' gösterdiği saltanat yerle bir oluyor. Ancak yüzyıllarca kendilerine itaat eden halkı kendi karşılarında görenler Belediye Başkanı Edip Solmaz'ı katlederek tekrardan İktidarı ellerine aldılar.1980 askeri darbe sonucu halkın saflarında yer alan hemen herkes zindanlara konulurken, ele geçmeyenlerde dağların yolunu tutmak zorunda kaldı. 1980 ile 1990 yılları arasında devletin PKK'ye karşı her türlü yönteme başvurmasıyla bölgede yaşam durma noktasına getirildi. Akabinde 1990'lı yılların başında Batman‘da, JİTEM'in üssü olma özelliğini taşıyarak yurtseverlere yönelik 'Hizbi-Kontra' tetikçilerin eliyle katliam düğmesine basılmıştı. 2000 yıllarına kadar devam eden faili meçhul cinayetlerin halkı bezdiremediğini gören devlet, aba altında sopa gösterme politikasını tutmayacağını görünce şehir baronlarının eliyle 'Yatırım-vizyon proje-iş alımları' gibi birçok vaatlerle iktidarı tekrardan ele almayı denedi. 

Öte yandan 2015 genel seçimde 4 milletvekilinden tek bir tane alma şansı olan AKP Hükümeti, yine adaylık listesinde şexleri, aşiret ağaları ve devletin ihaleleri ile korkunç sermayeye sahip olan şehir baronlarını yarıştırdı. Gercüş'te 'Ekmenler' olarak bilinen yüzlerce yıllık ağa geleneğinden gelen M. Emin Ekmen, birinci sırayı iş adamı Viver Özdemir'e kaptırmasıyla partiden istifa etmekten başka şansı kalmadı. Mehmet Emin Ekmen, Batman'da twitter fenomeni olarak bilinen, hemen her saat başında dua eder gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a methiyeler dizerken, birinci sırayı 'Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilmedi' demeçi yerel ve ulusal basında yer aldı. AKP'nin en sadık militanı olan Ekmen, bu kez telefonlarını kapatarak ortalıktan kayboldu. Twitter bağımlısı olan AKP'nin istifa eden adayı M. Emin Ekmen, ortalıktan kaybolunca bu kez 2. sıra milletvekili adayları arasında kıyasıya bir mücadele başladı. HDP'nin baraj altında kalması halinde 2. sıra milletvekilini garanti olarak gören aday adaylarının çekişmesi kaosla sonuçlandı.

AKP'nin aday adayı olan Sinika aşereti reisi ve daha önce de AKP'den milletvekilliği yapan Nezir Nasıroğlu, M. Emin Ekmen'in istifa ettiği 2. sıra adaylığına gelmek istediği kulislerde sıkçı dillendiriliyordu. Ancak Nasıroğlu yerine ihalelere fesat karıştırdığı ve rüşvet yediği belirtilen eski AKP Milletvekili Ahmet İnal'a yer verildi. Nasıroğlu ve İnal arasında ticaret işlerinden dolayı konu mahkemeye kadar gitmişti. AKP'in 2. sıra milletvekili Ahmet İnal, AKP aday adayı Nezir Nasıroğlu'nu icraya vermişti. ödeme yapmasına rağmen icrayı kaldırmayan İnal ile Nasıroğlu ailesi arasında yaşanan tartışma AKP seçim lokaline taşındı. İktidar kavgası bu kez ticaret konusunda patlak verince, Ahmet İnal'ın sağında ve solunda bulunan 2 koruma tarafından Nezir Nasırolğu'nun 25 yaşındaki oğlu Abid Nasıroğlu'na tabanca ile ateş etti. Kameralara da yansıyan ölüm anı, AKP milletvekili adayı Ahmet İnal'ın 3 silahlı korumasının da seçim lokalinin köşesinde beklediği belirtildi. 

Bir hafta sonra evlenecek olan Abid Nasıroğlu, iktidar ve para hırsına kurban edildi. AKP'nin sicili kabarık milletvekili Ahmet İnal‘ın kenti terk ettiği belirtildi. AKP'de milletvekili olduğu dönemde 11 milyon TL değerindeki Batman Bölge Hastanesi ihalesini 29 milyon TL'ye Güneş A.Ş'ye verdiği, 4 kişi ile birlikte 2 milyon TL rüşvet aldığı mahkemece ortaya çıkmıştı.Şirket sahibi Salih Güneş Tekin ise, hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ahmet İnal'ın koruması olan ve katil zanlısı olduğu belirtilen bir kişinin de daha önce Kozluk'un Xi bölgesinde karanlık cinayetlerde parmağının da olduğu iddia ediliyor.

AKP'nin 2. sıra milletvekili adayı M. Emin Ekmen, HDP barajı geçmediği taktirde meclise gidebileceğini, Amed‘de Hatip Dicle'nin aldığı oylarla meclise giden Oya Eronat'ın düştüğü duruma düşmek istemediği için istifa ettiğini belirtmişti. Ahmet İnal ise, siyasette ahlak, etik ve ilkeleri göz önünde bulundurmadan adaylıkta ısrarının sonucu dolaylı da olsa Abid Nasıroğlu'nun yaşamına mal oldu. Özcesi AKP, Batman’da seçime kan bulaştırdı.