Henife Hüseyin: Türkiye'nin işgali yaymasını karşılıksız bırakmayız

"Yeni bir devir teslimle Türk ordusu Bab'ı işgal etti. Rusya ile yapılan anlaşma, koalisyon güçlerinin yeşil ışık yakmasıyla yürürlüğe girmişti. Rusya ve Suriye'nin hesabı 'Türkiye alsın, nasıl olsa kalamaz, geri alırız' yaklaşımıydı.''

1. TEV-ÇAND Konferansı Rimelan'da başladı. Konferansa Kanton Özerk Yönetim Eş Başkanı, TEV-DEM Koordinasyon Üyesi Henife Hüseyin, Abdulkerim Saruxan, Maliye Heyeti Eş Başkanı Remziye Mıhammed, Kültür Heyeti Eş Başkanı Berivan Xalıd, Kuzey Suriye Federasyonu Eş Başkanı Mensur Sellum, Cezire Kantonu Eş Başkanı Efeam İsak konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa Hesekê, Qamişlo, Dêrik, Tirbespiyê, Dirbesiye, Serêkaniyê, Tel Temir, Zergan, Çil Axa, Til Koçer ve Newroz kampından 350 delege katıldı. Ayrıca aydınlar, yazarlar, Sanatçılar Birliği ile YPG-YPJ, gençlik hareketinden temsilciler misafir olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TEV-DEM Koordinasyonu Henife Hüseyin, Rojava Devrimi'nin aynı zamanda bir kültür devrimi olduğunu söyledi. Hüseyin, Rojava'da yurtseverlik ve devrimciliğin de kültür kurumlarından başlayarak kökleştiğini, atılan devrimci adımların Şakir, Sipan, Berçem ve Yekta Herekol gibi kahramanlar çıkardığını söyledi.

'TÜRKİYE İŞGALİ YAYMAK İSTİYOR'

Hüsen, konuşmasında şu mesajları verdi:

"Yeni bir devir teslimle Türk ordusu Bab'ı işgal etti. Rusya ile yapılan anlaşma, koalisyon güçlerinin yeşil ışık yakmasıyla yürürlüğe girmişti. Rusya ve Suriye'nin hesabı 'Türkiye alsın, nasıl olsa kalamaz, geri alırız' yaklaşımıydı. Ancak Türkiye'yi çıkarabilirler mi o belli değil çünkü Türkiye 2023 yılı hedeflerine göre önüne yeniden yayılma programını koymuş; bu işgal de buna göre yapılıyor.

Minbic ve Şehba üzerine tehditleri oluyor. Olası bir saldırıda bölge kaosu ve bölgedeki şiddet daha da şiddetlenecek. Türkiye'nin saldırısı durumunda Türkiye'ye işgal için onay veren güçlerin de içinde yer alacağı bölgesel bir çatışmaya dönüşür. Türkiye batmış durumda, bu planla bölgesel ve uluslararası güçleri de kendisi ile birlikte batırmaya çalışıyor. Türkiye'nin bu yanlış hesaplarını uluslararası güçler görmek durumunda. Aksi halde bu güçlerin de bölgedeki çıkarları tehlikeye girer. Kaldı ki Türkiye'nin amaçlarından biri budur.

Kuzey Suriye halkları olarak bize yönelik en ufak bir saldırının karşılıksız kalmayacağının herkes tarafından bilinmesini isteriz."

Açılış konuşmasından sonra federasyon, özerk yönetim, kültür heyeti ve Cezire Kantonu Eş Başkanlığı adına konuşmalar da yapıldı.