İngiltere Parlamentosu'ndan Türkiye'ye sert eleştiriler

İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'deki referandumun adil ve özgür olmayacağı, 'Evet'in ise 'felakete' götürebileceği vurgusunda bulundu.

İngiltere Parlamentosu'nun Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'ye ilişkin uyarı ve eleştirileri içeren bir rapor hazırladı.

Rapor, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın Türkiye ziyaretiyle eş zamanlı açıklandı.

Raporda, "Türkiye'de adil, özgür ve inandırıcı bir referandum öngörmek zor. Türk halkına nasıl oy vereceklerini söylemek İngiltere'nin işi değil ama yanlış tercihler Türkiye'nin sınırlarını da aşan bir felaket getirme potansiyeli taşıyor" denildi. Raporda, ‘Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ticareti gözeten iyi ilişkilerin İngiltere’nin insan hakları açısından imajını zedeleyeceği’ belirtildi. AKP/Saray'ın muhalifleri bastırmak için darbe girişimini bahane olarak kullandığına da raporda yer verildi.

'ADİL VE ÖZGÜR BİR REFERANDUM OLMAYACAK'

Raporda şunlar kaydedildi:

"Hükümeti eleştiren medya, muhalefet vekilleri ve sivil toplum kuruluşları susturulurken veya kapatılırken, adil, özgür ve inandırıcı bir referandum öngörmek zor.

OHAL’in sağladığı yetkilerin belli belirsiz bir terör tanımı, itaatkâr bir medya ve politize olmuş bir yargıyla bileşimi, hükümetin somut olmayan kanıtlar veya yorumlara dayanarak geniş bir yelpazedeki muhalefeti susturmasının önünü açtı.

Türkiye’de alternatif anlatılar konusunda temel bir hoşgörüsüzlük var. Hükümet, hassas konulara dair kendisinin izin verdiği söylemle çelişen kişileri bastırıyor, itibarsızlaştırıyor veya cezalandırıyor.

'ENDİŞE YARATAN ÜLKE!'

Komite, Başbakan Theresa May’e de uyarıda bulunarak, ‘İngiltere’nin Türkiye’yle stratejik bir ilişki kurmak için insan hakları konusundaki endişelerinin geri plana attığı’ eleştirisi yapıldı ve İngiliz Dışişleri’nin Türkiye’yi insan hakları açısından endişe yaratan ülkeler listesine alması istendi.