IPU, HDP’li vekiller için Türkiye’ye heyet gönderecek

IPU, cezaevlerindeki tutsak vekillerle görüşmek üzere bir heyeti de Türkiye’ye gönderecek.

Tüm dünyadaki ulusal parlamentoları bünyesinde bulunduran Parlamentolar Arası Birlik (IPU) tarafından yayınlanan bir açıklamada, başta HDP milletvekilleri olmak üzere parlamenterlere yönelik susturma çabalarından kaygı duyulduğu vurgulandı. 

Merkezi Cenevre’de bulunan IPU tarafından yayınlanan basın açıklamasında, Parlamenterler İnsan Hakları Komitesi’nin Ocak ayında yapılan toplantısında,16 ülkeden 227 parlamenterin yaşadığı sorunların tartışıldığı ve bunların 100’den fazlasının Türkiye, Nikaragua ve Malezya’da olduğu kaydedildi.

TÜRKİYE TERÖRİZM SUÇLAMALARINA İLİŞKİN KANITLARI GÖSTERSİN

Türkiye’de 55’i HDP milletvekili olmak üzere 60’a yakın milletvekilinin durumunun incelendiği belirtilen açıklamada, Mayıs ayında dokunulmazlıkları kaldırılan vekillere yönelik 500’ü aşkın ‘terörizm’ ve benzeri suçlamaların olduğu hatırlatıldı.

Cezaevlerinde tutulan HDP milletvekillerinin durumuna dikkat çekilen açıklamada, IPU Parlamenterler İnsan Hakları Komitesi’nin bu tutukluluk hallerinden duyduğu derin kaygı ifade edildi. Komite’nin ‘Türk hukukunun uygulanarak’ milletvekillerinin derhal serbest bırakılmasını talep ettiği belirtilen açıklamada, Türk otoritelerinin tutuklamalara gerekçe gösterilen somut kanıtları sunması istendi.

HDP’li vekillerin barışçıl söylem ve politik çalışmaları nedeniyle tutuklandıklarından şikayet ettikleri kaydedilen IPU açıklamasında, bunun ise meşru haklar olan ifade, toplanma ve örgütlenme haklarının ihlali anlamına geldiğinin altı çizildi.

MİLLETVEKİLLERİNİN GÖREVLERİNİ İFA ETMESİ ENGELLENİYOR

IPU açıklamasında, İnsan Hakları Komitesi’nin Türkiye’de parlamenterlere yönelik soruşturma ve davalar nedeniyle seçilmiş olarak sorumluluklarını yerine getirememelerinden duyduğu endişe dile getirildi. Açıklamada, bununla Türkiye’nin ‘güneydoğusundaki’ güvenlik sorunu ve gergin ortamı iyileştirmeye yönelik parlamenterlerin çalışmalarının engellendiği kaydedildi.

İNSAN HAKLARI KOMİTESİ BİR HEYET GÖNDERECEK

IPU İnsan Hakları Komitesi’nin Türkiye’deki durumu yerinde incelemek ve tutuklu parlamenterlerle görüşmek üzere bir heyet gönderme kararı aldığı bilgisi de verildi.

Açıklamada, Türkiye’de HDP’lilerin dışında Malezya, Nikaragua, Bahreyn, Burundi,  Kuveyt, Moğolistan, Ruanda, Sri Lanka, Yemen ve Zambiya gibi ülkelerde 400’ü aşkın parlamenterin durumunun da incelendiği bilgisi verildi.