GÖRÜNTÜLÜ

İstanbul Newroz'u: Şimdi devrim zamanı!

İstanbul’da yapılan Newroz kutlamasına onbinlerce kişi katıldı. Kutlamada, “Bu baskılar karşısında ezilenler, halklar, işçiler, emekçiler bir araya gelerek biz kazanacağız” mesajı verildi.

Tüm engellemelere rağmen onbinlerin katıldığı İstanbul Kartal Meydanı'ndan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın meclis grup toplantısında gerçekleştirdiği “Seni başkan yaptırmayacağız” konuşması platformdan dinletildi. Sloganların bir an olsun eksik olmadığı alanda sık sık “Selahattin Başkan onurumuzdur”, “Figen Yüksekdağ onurumuzdur” sloganları atılıyor.

Platformdan rehin tutulan HDP’li 13 milletvekili, DBP’li belediye eş başkanları ve HDP ve DBP’li seçilmişlere selam gönderildi. Geçtiğimiz yıl özyönetim direnişlerinde yaşamını yitirenler selamlandı.

Alanda, üzerinde Türkiye solunun öncülerinden Deniz Gezmiş’in fotoğrafının bulunduğu dev “Şimdi devrim zamanı” pankartı açıldı. Alınteri tarafından “Newroz piroz be. Reddet, diren Hayır de!” pankartı açıldı. SGDF, ESP, SODAP, Alınteri, DAD, AKA-DER, DÖB, EMEK gençliği, EMEK, HDP, HDK, ÖGK, Kaldıraç, SYKP, Özgür Lise bayrakları alanı adeta alanı renk cümbüşüne çevirdi. KHK ile ihraç edilen çok sayıda akademisyenler de alanda yerini aldı.

HDP EŞ GENEL BAŞKANLARININ MESAJLARI OKUNDU 

Program, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu ile birlikte alanda “Çerxa Şoreşê” marşı hep bir ağızdan yükseldi. Kobanêli Muhammet isimli çocuk platforma çıkarak, “İmralı’yı selamlayarak, şiir okudu. Muhammed, şiirini “Bijî Serok Apo” diyerek selamladı. Halkı selamlamak için Barış Anneleri platforma çıktığı sırada alandan “Şehid namirin” sloganları yükseldi.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın mesajını okudu. Eşbakanların mesajı okunduğu sırada tutuklu seçilmişlerin fotoğrafları led ekranlara yansıtıldı. Mesajın okunması sırasında halk “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

Mesajın ardından barış anneleri, HDP milletvekilleri ve seçilmişlerle birlikte Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşi yakıldığı sırada alanda, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları alanı inletti.

‘NE YAPARLARSA YAPSINLAR MUTLAKA KAZANACAĞIZ’

Ardından HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Mustafa Avcı konuştu. Newroz’un mazlumun direnişi olduğunu belirten Avcı, “Savaştan başka yolun açılmasına izin verilmiyor. Her gün savaşı derinleştiriyorlar. Ömürlerini uzatmak için kent, ilçe ve köyleri viran ediyorlar, milyonları göç ettiriyorlar, halkların iradesini yok sayıyorlar. Binlerce üyemizi tutukluyorlar. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi derinleştiriyorlar. Kürt halkı üzerindeki düşmanlığı üzerinde pazarlıklar yapıyorlar. Kürtlerin Ortadoğu’da statü sahibi olmaması için ellerinden geleni yapıyorlar” diye belirtti.

Avcı, artık savaş istemediklerini dile getirerek, “Artık yeter” dedi. Avcı, ne yaparlarsa yapsınlar mutlaka kazanacaklarını söyledi. Avcı, sözlerini “kazanmak yakındır” sözleri ile tamamladı.

‘DEHAKLARA HAYIR DİYECEĞİZ’ 

HDK Yürütme Kurulu üyesi Sevtap Akdağ ise şunları söyledi: “Newroz Kürt halkının Ortadoğu haklarına armağan ettiği bir direniş bayramıdır. Direnişin büyüdüğü günlerden geçiyoruz ve bu direnişle yolumuza devam edeceğiz. Binlerce gencimiz ölüme gönderiliyor, kentlerimiz yakılıp, yıkıldı, bombalar başımıza yağdı, muhalifler susturulmaya çalışılıyor. Bizler sindirilemeyeceğiz. Bu baskılar karşısında ezilenler, halklar, işçiler, emekçiler bir araya gelerek biz kazanacağız. Emek kazanacak, barış kazanacak, eşit ve özgürlük kazanacak. Devrimci Kawa’nın direniş ruhu kazanacak. Çocuklarımızın beyinlerini yiyen zalim Dehak’lara 'Hayır' diyeceğiz.”

TEMELLİ: SOKAK SOKAK HAYIR’I ÖRGÜTLEYELİM

Tüm baskı ve engellemelere rağmen halkların alanlarda buluştuğunu belirten HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, Amed'den İstanbul'a Newroz alanlarında bulunan halkları selamladı. Temelli, "Selam olsun Kandıra'da direnenlere selam olsun Edirne'deki yeni yaşama, selam olsun İmralı'daki kardeşliğe" dedi.

2013 Newroz’unda  Amed'de okunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın mesajı ile büyük bir barış kapısının açıldığını hatırlatan Temelli, bu kapının kapanmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Temelli, "O günden bugüne devlet, onurlu barışın inşa edilmemesi için elinden geleni yaptı. Biz yine çoğulcu, laik, demokratik bir cumhuriyet için alanlardayız. Biz hep hayır dedik, tekçi zihniyetlere, asimilasyonlar, emeğin hakkını çalanlara, kadınlara zulmedenlere, çocuklarımızın bedenlerini istismar edenlere karşı. Yine hayır diyoruz” diye konuştu.

Dolmabahçe Mutabakatı’na da değinen Temelli, yapılan görüşmelerin tüm halklar için nasıl bir Anayasa yapılabileceği üzerine yapılan bir görüşme olduğunu belirterek, "Şimdi karşımıza getirilen Anayasa'da Alevi yok, Kürt yok, kadın yok, eşitlik, kardeşlik yok. Kabul etmiyoruz. Kendi Anayasamızı biz yapacağız" dedi.

"Sizleri Dehak'ın zulmüne karşı demir dövmeye çağırıyorum. Sokak sokak Hayır'ı örgütlemeye çağırıyorum" diyen Temelli, 16 Nisan'a kadar her alanda "Hayır" cephesinin büyütülmesi için büyük bir çalışma yürütülmesini istedi.

KERESTECİOĞLU: BAHARI ENGELLEMEYECEKLER

Son olarak konuşan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da anayasa değişikliğine değinerek, “Bu anayasada Kürt halkı var mı, Taybet ana var mı, yakılan yıkılan Cizre’ye getirdikleri bir şey var mı, Kadınlar var mı, gençler var mı, emekçiler var mı” sorularını sordu. Halk hep bir ağızdan “Hayır” diye yanıtladı.

Newroz’un uyanış olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, “Bizler de o uyanışın adım adım başladığını, baharı engelleyemeyeceklerini biliyoruz. Baharın gelişini engelleyemezler” dedi. Kerestecioğlu,  konuşmasını Ahmet Arif’in dizeleriyle bitirdi.

Konuşmaların ardından kitle saatlerce Kürtçe müzikler eşliğinde hayal çekti. Kutlamalara katılan 4 kişi polis tarafından gözaltına alındı.