İsveç diktatörlüğe ‘HAYIR’ demeye hazırlanıyor

İsveç’in başkenti Stockholm’de bir araya gelerek #Hayır İsveç Platformu’nu oluşturan Türkiyeli ve Kürdistanlılar, diktatörlüğe ve tek adam rejimine karşı “Hayır” demeye hazırlanıyor.

Dayanışma Binası’nda düzenlenen toplantıda, aralarında İsveç Alevi Federasyonu, Dayanışma Derneği, Kadın Barış İnisiyatifi, HDP İsveç Temsilciliği, İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Mezopotamya Dayanışma Derneği, Amara Kürt Kadın Meclisi, İsveç Kürt Enstitüsü, Helsingborg Enternasyonal Kürt Kadın Derneği, Göteborg Kürt Kültür Derneği, İç Anadolu Kürtleri Platformu ve Linköping Mezopotamya Kültür Merkezi’nin de yer aldığı on binlerce Türkiyeli ve Kürdistanlıyı temsil eden 34 dernek ve kuruluş, #Hayır İsveç Platformu’nu oluşturarak bir dizi etkinlik gerçekleştirme kararı aldı.

Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye tarihinde en önemli referandum süreçlerinden birinin yaşandığı ve ülkenin bir yol ayrımında bulunduğu belirtildikten sonra, “Ya faşizm derinleşecek ve tek adam diktatörlüğüne giden yol tamamen açılacak ya da önerilen ırkçı, faşist anayasaya ‘Hayır’ denilerek bu gidişat bir ölçüde durdurulacaktır” deniliyor.

GÜNÜMÜZDE OLANLAR GELECEKTEKİ KORKUNÇ OLAYLARIN HABERCİSİDİR

15 Temmuz darbe girişiminden sonra oluşan kaos ortamını kullanan Erdoğan ve AKP Hükümeti'nin olağanüstü hal şartlarında bir halk oylamasına giderek egemenliğini perçinlemek istediği belirtilen açıklamada, “Bu hedefe varabilmek için bodrum katlarında insanları canlı canlı yakmakta, bebekleri katletmekte, sokağa çıkanları uzun menzilli silahlarla taramakta, Kürt kentlerini devletin bombalarıyla yerle bir etmekte, yüzbinlerce Kürt insanını göçe zorlamakta, seçilmiş belediyelere kayyum atamakta, halkların iradesine zorla el koymakta, bu satırların yazıldığı sırada bile Nusaybin’e bağlı Xerabê Bava köyü on gündür askeri kuşatma altında ve ortalıkta köylülerin işkence edilip kurşuna dizildiklerine dair haberler dolaşmaktadır. Muhalif yazarları, akademisyenleri, gazetecileri, sosyalistleri ve seçilmiş milletvekillerini tutuklamakta; yüzlerce gazete, dergi ve TV kanalını kapatmakta ve böylece bütün ülkeyi bir açık cezaevine dönüştürmeye çalışmaktadır. Aleviler ve azınlıklar üzerinde oynanan oyunlar da aynı planın bir parçasıdır. Bu gruplara karşı adeta katliam provaları yapılmaktadır. Kadına uygulanan şiddetin yüzde bin beş yüz artması ve çocuk istismarına açıkça göz yumulması da aynı kanlı sürecin tezahürleridir. Bütün bunlar, gelecekteki daha korkunç olayların habercisidir” deniliyor.

TEK ADAM DİKTATÖRLÜĞÜ HEDEFLENİYOR

#Hayır İsveç Platformu, Saray'ın parlamenter sistemi göreceli olarak kaldırarak tek adam diktatörlüğünü kurmayı hedeflediği rejimin sonuçlarına, “Tasarlanan rejimde mevcut kurumlar işlevsiz ve çalışamaz hale getirilmekte, bütün iktidar tek elde toplanmaktadır. İnsan hakları rafa kaldırılmakta, insanların yaşam tarzlarına doğrudan müdahale edilmektedir. Çoğu kez sözde kalsa da mevcut laiklik her anlamda yok edilmektedir. Gidişata bakılırsa grev yasakları da artabilir, kıdem tazminatının Saray’ın keyfi biçimde yönettiği fonlardan birine devrini öngören bir yasa, basit bir kararname ile yürürlüğe sokulabilir. Tek adam rejimi, emek karşıtı politikaların önündeki engelleri ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır” diyerek dikkat çekiyorlar.

SARAY'IN PLANLARININ BOZULMASI İÇİN 'HAYIR' ZORUNLU

Ülkenin geleceği için son derece önem taşıyan referandumda iktidarın her türlü usulsüzlüğü yapabileceği uyarısında bulunan platform, gelinen yol ayrımında en geniş kesimleri seferber etmenin ve sandıkta güçlü bir 'Hayır' çıkmasının Saray'ın planlarının bozulması için zorunlu olduğuna vurgu yapıyor.

#Hayır İsveç Platformu, İsveç'te 8-9 Nisan tarihlerinde yapılacak halk oylaması öncesi sandıktan ezici bir 'Hayır'ın çıkması için bir dizi etkinlik gerçekleştirmeyi kararlaştırdı, tüm Türkiyeli ve Kürdistanlılara referandum için seferber olmaları çağrısında bulundu.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi de İsveç'in büyük illerinde anayasa için yapılacak referandum için komiteler oluşturdu. Bir süre önce Stockholm'un Fittja, Sollentuna ve Huddinge semtlerinde oluşturulan komiteler çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışı seçim kütüğü 18 Şubat günü ilan etti. Yurt dışında yaşayanların seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını www.ysk.gov.tr adresinden kontrol etmeleri ve kayıtlı olmayanların büyükelçiliğe itirazda bulunmaları gerekiyor.

Stockholm Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, itiraz başvurularının 18-24 Şubat tarihlerinde hafta içinde, 25 ve 26 Şubat Cumartesi ve Pazar günleri saat 12.00 ila 15.00 arasında büyükelçiliğe yapılabileceği belirtiliyor.