İsveç savaş suçlularını yargılıyor

7 Suriye askerini kurşuna dizmekle suçlanan 46 yaşındaki bir cihatcının Stockholm’de yargılanması sürüyor.

DAİŞ, El Nusra ve Özgür Suriye Ordusu saflarında Suriye ve Irak’da insanlık suçu işleyen cihatcılar savaş suçundan yargı karşısına çıkarılıyor. 7 Suriye askerini kurşuna dizmekle suçlanan 46 yaşındaki bir cihatcının Stockholm’de yargılanması sürüyor.

New York Times 2013 yılında Suriye ordusuna mensup 7 askerin kurşuna dizilerek katledildiklerini gösteren bir film yayımladı. İnfazın 5 ve 7 Mayıs 2012 tarihlerinde Suriye'nin İdlib ilinde yapıldığı belirlendi.

İnfaza katılanlardan birinin İsveç'e iltica ettiğinin anlaşılması üzerine polis, Karlskoga ilinde yaşayan söz konusu cihatcıyı gözaltına aldı. Mahkeme tarafından tutuklanan kişinin İtalya'da oturma izni olmasına rağmen 2013 yılında İsveç'e gelerek iltica talebinde bulunduğu belirlendi.

Savcı Kristina Lindhoff Carleson, geçtiğimiz yıl, 46 yaşındaki cihatcı hakkında ağır savaş suçu işlemekten soruşturma başlattı. Stockholm’de yargı karşısına çıkartılan cihatcının duruşmasına filmi yayımlayan New York Times gazetesinin muhabiri Chris Chivers de tanık olarak katılıyor.

İNFAZ KARARINI ALAN MAHKEME MEŞRU MU?

Mahkeme, cihatcının infaza katılıp katılmadığını değil, gerçekleştirdiği infazın kriminal olup olmadığını tartışıyor. Çünkü yayımlanan film, aralarında sanığın da yer aldığı 7 cihatcının el ve ayaklarından bağlayarak diz çöktürdükleri 7 Suriye askerini ateş ederek infaz ettiklerini gösteriyor.

Savcı Kristina Lindhoff Carleson, cihatcının ağır savaş suçu işlemekten cezalandırılmasını talep ederken sanığın avukatı Thomas Olsson, infazın meşru bir mahkemenin aldığı adil bir karar sonucu gerçekleştiğini, askerlerin Suriye yasalarına göre ölüm cezası gerektirecek bir suç işlediklerini iddia ediyor.

46 yaşındaki cihatcı da, savunmasında 7 askerin infazına katıldığını kabul ediyor ve mahkemenin verdiği kararı yerine getirdiğini öne sürerek suçsuz olduğunu savunuyor ve beraatını istiyor. Savcı ise, sanığın infaz kararının meşru bir mahkeme tarafından verilmediğini bildiğini, bundan dolayı da sanığın 7 askeri katlederek savaş suçu işlediğini söylüyor.

Duruşmada New York Times’ın yayımladığı infazın gerçekleştirdiği film de gösterildi. Filmde kurşuna dizilen askerlerin vücutlarında işkence yapıldığını gösteren izler olduğu görülüyor.

SAVAŞ SUÇLULARININ SAYILARI ÜÇ KAT ARTTI

İsveç'e gelip iltica eden sığınmacılar arasında savaş suçu işlemekle suçlananların sayısında belirgin bir artış olduğu gözleniyor. 2012 ila 2014 yılları arasında yılda ortalama 23 savaş suçlusunun İsveç'e geldiği belirlenirken, bu sayı 2015 yılında 42'ye, geçtiğimiz yıl da 63'e yükseldi.

Artışın başta gelen nedeni, 2015 yılında büyük bir çoğunluğu Suriye'den 160 bin civarında sığınmacının İsveç'e iltica başvurusunda bulunması. Savaş suçluları daha çok İsveç Göçmen Dairesi tarafından fark ediliyor. İltica talebine başvuran sığınmacıların ifadelerini alan memurlar, şüphelendikleri kişileri İsveç Güvenlik Polisine (Säpo) bildiriyor. Bazen de ilticacıların kendisi İsveç'e gelen savaş suçlularını kurumlara bildiriyor.

İSVEÇ'TE BİN CİVARINDA SAVAŞ SUÇLUSU VAR

Uzmanlar, insanlık ve savaş suçu işleyenleri belirlemenin pek de kolay olmadığını son 10 yıl içinde İsveç'te yargı karşısına çıkarılması gereken bin civarında savaş suçlusu bulunduğu tahminini yapıyorlar.

Göçmen Dairesi, savaş suçlularını belirlemek için ülkenin değişik illerinde 25 uzman görevlendirdi. Kurum, savaş suçlusu olmasından kuşkulandığı ilticacıların dosyalarını polis teşkilatı bünyesinde görev yapan 'Savaş Suçları Komisyonu'na gönderiyor. Şahit veya kanıt olması durumunda Komisyon, söz konusu kişilerin dosyasını savcılığa göndererek konuyu ele almasını istiyor.

Komisyona gelen dosyaların artmasından sonra komisyonda görev yapan uzman ve polislerin sayısı 24'e çıkarıldı. Komisyon üyelerinin bazıları, sosyal medyada yayımlanan resim ve filmleri tarayarak savaş suçlularını belirlemeye çalışıyor.

Savaş suçlularının sayılarındaki artışa rağmen Irak ve Suriye'deki işlenen suçlar çok eski olmadığı ve sosyal medyada film ve resim gibi kanıtlar bulunabildiği için soruşturmaların daha kolay yapıldığı belirtiliyor.

İsveç Polisi Ulusal Operasyon Birimi Şefi Christer Nilsson, “Savaş suçu az veya çok sürüyorsa soruşturulması ve açığa çıkarılması daha kolay oluyor” diyor.

7 KİŞİ SAVAŞ SUÇUNDAN CEZA ALDI

Göçmen Dairesi, savaş suçlularını ilticacı statüsünde görmediği için iltica başvuru taleplerini kabul etmiyor. Ancak idam edilme ve işkence görme riski olduğu için geldiği ülkelere iade etmiyor. Soruşturulmaları için dosyalarını polise gönderiyor.

İsveç'te 2006 yılında, Jackie Arklöv, Hırvat milislerle birlikte halka işkence yaptığı için ağır savaş suçu işlemekten 8 yıl cezaya çarptırılan ilk savaş suçlusu oldu.

2011 yılında, bir başka Hırvat,1990'lı yıllarda Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp tutsaklara işkence yapma suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2013 yılında da iki Ruandalı Tutsilere yönelik soykırımına katılma suçundan ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi.

Türkiye ve Batılı ülkelerin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun üyesi 29 yaşındaki bir kişi de tutsaklara işkence yapma suçundan 8 yıl hapis cezası aldı.

Geçtiğimiz yıl da, İsveç'ten El Nusra saflarına katılıp bir tutsağın kafasını keserek infaz eden iki Cihatcı ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Şu sıralar, Savaş Suçları Komisyonu, Suriye, Sudan ve Ruanda'da savaş suçu işlemekle suçlanan 23 kişinin dosyasını savcılığa göndermeye hazırlanıyor.